Au fost binecuvântate lucrările de restaurare la Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung

Praznicul închinat Nașterii Maicii Domnului a adus mare bucurie obștii monahale de la mănăstirea argeșeană Negru Vodă. După ani de așteptare și eforturi susținute, au fost binecuvântate lucrările de restaurare realizate la acest important monument istoric și de arhitectură românească. La slujba ce a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, înconjurat de un ales sobor de preoți slujitori, au asistat sute de credincioși. Alături le-au fost și președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, directorul general al ADR Sud-Muntenia, Gabriel Mușat, primari, parlamentari, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale.

 

Lăcașul de cult al Mănăstirii Negru Vodă a fost stropit cu apă sfințită și uns cu Sfântul și Marele Mir. A urmat spălarea și ungerea sfintei mese cu apă sfințită și cu mir, iar icoane ale celor patru evangheliști au fost prinse de masa altarului, câte una la fiecare colț. Slujba a continuat cu punerea unui acoperământ subțire pe sfânta masă, strânsă de altar cu o bandă tricoloră și pecetluită, după care masa altarului a fost împodobită cu un alt acoperământ prețios, precum și cu celelalte obiecte sfințite, printre care antimisul, Sfânta Evanghelie, chivotul și lumânări. După sfințirea altarului și împodobirea lui, IPS Calinic a uns cu Sfântul Mir cei patru pereți ai bisericii și sfintele icoane, făcând pe fiecare semnul crucii.

 

Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung Muscel a fost astfel resfințită după lucrările de reabilitare realizate cu fonduri europene. În 2016, aici a demarat amplul proiect pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a ansamblului. În 2017, a fost obținută finanțarea din fonduri europene, iar implementarea a durat cinci ani. Proiectul a avut valoarea de peste patru milioane de euro.

Un moment de tristețe s-a așternut asupra Mănăstirii Negru-Vodă și a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, în data de 9 iunie 2020, când, după o suferință mai îndelungată, Părintele Protosinghel Stareț Serafim Caiea, începea călătoria către cereștile lăcașuri. Astfel, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, încredințează începând cu data de 2 iulie 2020, aducerea la bun sfârșit a proiectului de restaurare și punere în valoare a Ansamblului Mănăstirii Negru-Vodă, Părintelui Stareț Protosinghel Ieronim Gheorghiță, fost viețuitor al acestui așezământ monahal, venit la Mănăstirea Negru-Vodă, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de la Mănăstirea Sfânta Maria, Orașul Techirghiol, Județul Constanța.

În cadrul proiectului au fost restaurate Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului”, Turnul clopotniță zidit de Matei Basarab, Casa Egumenească, Casa Domnească și un zid de incintă, la care se adaugă și refacerea și pavarea cu piatră a drumului de acces în mănăstire și în interiorul ei.

Mănăstirea Negru - Vodă este cel mai important ansamblu monastic din zona Muscelului.  În componența ei intră biserica mare, biserica mică-bolnița – din primul sfert al veacului al XVIII-lea, turnul clopotniță de la intrarea în incintă – secolul al XVII-lea, casa domnească – secolul al XVII-lea, construită pe vechi temelii din secolul al XIV-lea, casele egumenești – secolul al XVIII-lea, anexa casei domnești și chiliile de la începutul secolului al XIX-lea. Conform pisaniei de pe peretele vestic de la intrare, prima biserică a mănăstirii a fost ctitorită în anul 1215, de către Radu Negru Voievod, de aici și numele mănăstirii. Mai apoi a fost rezidită de Basarab I Cel Mare, fiul lui Negru Vodă, și terminată de fiul său, Nicolae Alexandru Basarab.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea