Trei argeșeni - trimiși în judecată pentru evaziune fiscală, în urma unor tranzacții cu mașini second-hand

# Samsarii de mașini - în atenția procurorilor argeșeni

Doar în luna august au fost trimise în judecată, la Tribunalul Argeș, trei dosare de evaziune fiscală, prin comerțul cu mașini second-hand. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș au constatat că trei persoane au adus zeci de mașini second-hand din Europa, pe parcursul a mai mulți ani, pe care le-a comercializat în țară fără să plătească TVA-ul.  În acest fel, s-a creat un prejudiciu total de aproape 500.000 de lei.

Într-unul din dosare, Daniel Bucura S. este acuzat de procurori că a cumpărat și vândut 194 de autoturisme rulate, în nume propriu, obținând venituri pe care nu le-a declarat organelor fiscale, depășind plafonul de scutire a TVA.

„În perioada 2011-2017, a efectuat operațiuni comerciale cu caracter de continuitate, constând în cumpărarea și ulterior vânzarea unui număr de 194 de autoturisme second-hand, operațiuni în urma cărora a obținut venituri pe care le-a ascuns în scopul sustragerii de la plata tuturor obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, în dauna căruia, a adus un prejudiciu în cuantum total de 337.627 lei”, se arată în rechizitoriul procurorilor argeșeni.

 

În alt dosar penal, Rădică. B. este acuzat de procurori că a obținut venituri, prin comercializarea de autoturisme second-hand, fără a plăti obligațiile fiscale datorate bugetului de stat. „În perioada 01.01.2011-31.12.2016, cu intenție și în baza aceleiași rezoluții infracționale, a efectuat un număr de 152 de tranzacții cu autoturisme rulate și nu a depus declarații fiscale de venit, nu s-a înregistrat ca plătitor de TVA, nu a întocmit și condus evidența achizițiilor și livrărilor, ascunzând sursa impozabilă și sustrăgându-se astfel de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului consolidat al statului, cauzând astfel un prejudiciu total de 135.488 lei”, se arată în rechizitoriu.

De asemenea, într-o altă cauză, în actul de sesizare al instanței de judecată, organele de urmărire penală au reținut în sarcina inculpatului Mihai D., săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, prin comercializarea de autoturisme rulate. Acesta este acuzat că ar fi vândut 30 de mașini second-hand, în perioada 2011-2013, pentru care s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale datorate statului. În acest mod, inculpatul ar fi creat un prejudiciu de 17.468 lei.

Cele trei dosare au fost înregistrate pe rolul Tribunalului Argeș. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Argeş s-a constituit parte civilă în toate cele trei cauze.

Lovitură pentru samsarii de maşini second-hand

De curând, Registrul Auto Român (RAR) a pus în practică noi reguli la înmatricularea maşinilor rulate importate, măsuri în urma cărora se speră eliminarea samsarilor din domeniu. Un protocol încheiat între RAR si ANAF prevede că cei care se ocupă cu maşinile la mâna a doua, aduse din străinătate pentru a le vinde ulterior în România, nu o vor mai putea face fără să plătească TVA. Astfel, din august 2022 persoana care achizitionează masina din străinătate trebuie să fie aceeaşi cu persoana care o şi înmatriculează.

”RAR eliberează Cartea de Identitate a Autovehiculului (CIV) doar achizitorului intracomunitar, adică persoanei fizice sau juridice care a dobândit autovehiculul dintr-o țară membră UE și care este menționată în documentele de achiziție. Pe lângă certificatul de înmatriculare, achizitorul intracomunitar (sau împuternicitul legal al acestuia) va trebui să prezinte și documentele de achiziție intracomunitară (de exemplu: factură sau contract de vânzare-cumpărare). Reprezentanții RAR se asigură că solicitantul activității este fie achizitorul intracomunitar, fie împuternicitul acestuia. Documentele de achiziție pot fi prezentate în original sau în copie, dar trebuie sa fie lizibile, având în vedere obligația legală ca acestea să fie scanate de angajații RAR și transmise în format digital către ANAF”, se precizează într-un comunicat al Registrului Auto Român.

Cu toate acestea, specialiştii auto sunt de părere că cei care au păcălit statul până acum, prin neplata TVA, vor găsi noi portiţe pentru a o face în continuare.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea