Preot din Argeș - condamnat la închisoare cu executare pentru că a lovit intenționat cu mașina un pieton

# „Aduceţi şi o ambulanţă pentru orice eventualitate, ca să nu mă trezesc cu nebunul că zice că cine ştie ce i-am făcut”, i-a zis preotul operatorului 112

Un preot argeșean a ajuns la închisoare după ce a dat intenționat cu mașina peste un bărbat pe o trecere de pietoni de pe Calea București, în urma unui conflict spontan izbucnit pe 1 octombrie 2019.  Preotul Ion Ștefan Toroabă, în vârstă de 45 de ani, a fost condamnat pentru tentativă de omor. Săptămâna trecută, inculpatul a fost reținut de polițiștii argeșeni și încarcerat în penitenciar, unde își va petrece următorii ani.

Decizia instanței

 

Ion Ștefan Toroabă, preotul paroh de la Parohia Mărăcineni 2, a fost condamnat pe 8 septembrie, la 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor. A fost o decizie drastică a Curții de Apel Pitești care a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş. Și asta după ce, inițial, inculpatul a primit 2 ani de închisoare cu suspendare, la Tribunalul Argeș, după ce instanța a schimbat încadrarea juridică a infracţiunii pentru care inculpatul a fost trimis în judecată, respectiv din infracţiunea de tentativă la omor, în cea de lovire sau alte violențe. La apel, judecătorul Curții de Apel Pitești a considerat că inculpatul a săvârșit infracţiunea de tentativă de omor și l-a condamnat pe acesta.

„În baza art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, admite apelul declarat de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL ARGEŞ împotriva sentinţei penale nr. 65 din 04 februarie 2022, pronunţate de Tribunalul Argeş în dosarul nr. 1874/109/2020 (...).Desfiinţează, în parte, sentinţa penală şi, rejudecând: Înlătura soluţia de condamnare a inculpatului pentru infracţiunea de lovire şi alte violenţe prev. de art. 193 alin. 2 C.pen., aplicarea art. 91 C.pen. privind suspendarea sub supraveghere a pedepsei închisorii, cu toate consecinţele şi art. 68 alin. 1 lit. b C.pen. privind momentul începerii executării pedepsei complementare. În baza art. 32 alin. 1 C.pen. rap. la art. 188 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. art. 75 alin. 2 lit. b C.pen. şi art. 76 alin. 1 C.pen., condamnă pe inculpatul TOROABĂ ION-ŞTEFAN, la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor, cu executare în detenţie conform art. 60 C.pen. Pedeapsa complementară, pe o durată de 3 ani, constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a) și b) C.pen., se va executa în condi?iile art. 68 alin. 1 lit. c C.pen. În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008, dispune prelevarea probelor biologice de la inculpatul Toroabă Ion-Ştefan în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei care nu contravin prezentei. În baza art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul TOROABĂ ION-ŞTEFAN împotriva sentinţei penale nr. 65 din 04 februarie 2022, pronunţate de Tribunalul Argeş în dosarul nr. 1874/109/2020”, se arată în hotărârea Curții de Apel Pitești.

Trebuie să plătească despăgubiri de 20.000 de lei

Conform hotărârii instanței, preotul a fost obligat să îi plătească victimei despăgubiri civile în valoare de 20.000 de lei.

„În temeiul art. 397 alin. 1 C.proc.pen. raportat la art.25 alin. 1 C.proc.pen., coroborat cu art. 1357 şi urm. C.civ., admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă D.C.C. şi obligă inculpatul să plătească părţii civile, cu titlu de despăgubiri civile, suma de 20.000 lei, reprezentând daune morale”, se arată în hotărârea instanței.

Cum s-a produs incidentul

Incidentul, petrecut pe 1 octombrie 2019, pe Calea București din municipiul Pitești, a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă. Între un pieton și un șofer a avut loc spontan o stare conflictuală verbala. Asta după ce preotul, aflat la volanul unui autoturism, nu a oprit mașina pentru a-i acorda prioritate unui pieton, pe trecere. Acesta s-a deplasat până în dreptul portierei conducătorului auto și i-ar fi reproșat șoferului că trebuie să oprească fiindcă e trecere de pietoni, gesticulând și adresându-i acestuia cuvinte jignitoare. Conflictul se aprinde, iar preotul își pierde cumpătul și îl lovește intenționat cu mașina pe bărbat. „În timp ce autoturismul condus de inculpat se afla încă oprit înaintea marcajului pietonal, persoana vătămată s-a angajat în traversarea străzii pe trecerea de pietoni și, deși persoana vătămată nu finalizase traversarea, inculpatul a pus în mișcare autoturismul în momentul în care victima se afla în dreptul farului din dreapta față, lovind victima cu colțul frontal dreapta al autoturismului. În urma impactului, victima a fost proiectată în afara colțului frontal dreapta al autoturismului, a căzut inițial în poziția șezut, apoi în poziția decubit pe spate, inculpatul trecând peste picioarele victimei cu roțile de pe partea dreaptă a autoturismului și oprind ulterior autoturismul, imediat după marcajul pietonal”, se arată în dosarul penal.

Preotul, după ce a dat cu mașina peste un om: „S-a aruncat în faţa maşinii pe trecerea de pietoni”

După ce l-a lovit pe pieton, inculpatul a oprit autoturismul imediat după marcajul pietonal și a sunat la 112, solicitând o ambulanță. Preotul se pare că nu era conștient, încă, de gravitatea faptelor pe care le-a comis, dovedind o mare lipsă de empatie la suferința victimei. „Din conținutul convorbirilor telefonice efectuate de inculpat imediat după comiterea faptei prin intermediul S.N.U.A.U. 112, rezultă lipsa de empatie a inculpatului la suferința victimei, care nu este preocupat de starea victimei, ci de eventualele consecințe ale faptei sale, realizând o adevărată dezinformare a operatorului SNAU 112 în scopul evitării tragerii la răspundere penală pentru fapta comisă.

Astfel, inculpatul le-a comunicat operatorilor 112 că persoana vătămată nu are nevoie de îngrijiri medicale: «Nu are nicio nevoie de îngrijiri medicale. Doar se vaită că am dat peste el, uite». (...) «Aduceţi şi o ambulanţă pentru orice eventualitate, ca să nu mă trezesc cu nebunul că zice că cine ştie ce i-am făcut».

De asemenea, inculpatul descrie persoana vătămată ca fiind: «Un domn care e beat» şi care «s-a aruncat în faţa maşinii pe trecerea de pietoni», însă astfel cum rezultă din înscrisurile existente la dosar și restul probatoriului mai sus analizat, persoana vătămată nu consumase droguri, nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi nici nu s-a aruncat pe trecerea de pietoni.

Într-adevăr, după ce a fost lovită de inculpat, persoana vătămată i-a reproșat inculpatului că a vrut să îl omoare și a început să îi adreseze cuvinte jignitoare, aspecte confirmate de martorii audiați în cauză, însă nici această atitudine a victimei nu putea să legitimeze lipsa de empatie și indolența inculpatului ori cele comunicate de acesta operatorului SNAU 112”, se mai arată în dosar.

Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea