Strigăt de ajutor, de la Mănăstirea Râncăciov, după incendiul de săptămâna trecută

# Starețul Ioanichie: „Au ars și mașinile cu care ne câștigam traiul!” # Cei care pot contribui cu materiale de construcție, cu brațele sau cu bani, sunt rugați să o facă!

Incendiu devastator, săptămâna trecută, la Mănăstirea Râncăciov. Au ars, la orele dimineții, ca o torță, anexele de lângă locuința călugărilor. Acolo erau depozitate materiale puternic inflamabile. Din fericire, flăcările nu s-au întins și la clădirile principale - cea în care stau călugării sau mănăstirea  aflată acum în renovare. Pagubele nu au fost, încă, estimate. Incendiul ar fi pornit de la un scurt circuit electric.

 

Sg. maj. Isabela Petre, purtătorul de cuvânt al ISU Arges: "Concomitent cu liniile de stingere ale autospecialelor s-a acționat și cu două motopompe, alimentate din surse naturale. Ajunse la locul solicitării, forțele de intervenție au constatat că ardea generalizat anexa în care erau depozitate materiale combustibile.".

 

În anexele arse, călugării munceau, în principal pentru a produce pastile de cărbune pentru slujbele religioase – aceasta fiind sursa cu care se întrețineau. Construcția care a ars era pe structură metalică -  pereții însă  fiind din panouri termoizolante, au întreținut flăcările. Deasupra, ca oamenii gospodari, călugării depozitaseră, de-a lungul anilor, metri cubi de scândură, din esențe prețioase: nuc, stejar etc. Așadar, focul a întâlnit, aici, doar materiale puternic inflamabile. Flăcările au dezvoltat o așa căldură, că structura metalică pe care erau prinși pereții, s-a curbat. Călugării au ajutat pompierii cu ce au putut, mai ales cu motopompele care au fost alimentate cu apă din iazul din apropiere.

Starețul Ioanichie: ”A ars zona în care munceam noi, călugării, pentru a ne întreține. Nu am mai putut recupera mai nimic. În tot necazul, bunul Dumnezeu ne-a ajutat și, în afară de materialele și bunurile distruse, nimeni nu a fost rănit. Din nefericire, utilajul cu care ne câștigam existența – o mașină cu care produceam pastile de cărbune pentru biserici (cărbune de pus în cădelniță) – a fost destul de grav afectată. Momentul este, din nou, unul nefavorabil și pentru că avem în plan obținerea de fonduri nerambursabile pentru Sfânta Mănăstire, iar cu pastilele de cărbune vândute  am fi reușit să acoperim cheltuielile care ne revin, costurile dosarului de consultanță și altele.”.

 

Clădirea trebuie reconstruită, mașina ce face pastile de cărbuni trebuie reparată. Mai mult ca orice, proiectul pentru renovarea Mănăstirii Râncăciov trebuie finalizat și depus, pentru a prinde finanțare. Pentru toate acestea, fiecare dintre noi poate contribui: cu materiale de construcții  (stâlpi metalici, panouri, scândură, acoperiș, instalație electrică etc), cu priceperea ( dacă se pricepe cineva la demontarea/repararea utilajului, la construcție), cu bani.

Contul, deschis la BCR Pitești este RO33RNCB0022047242120001. Pentru relații suplimentare poate fi sunat chiar starețul Ioanichie la tel 0736.066.971
Faptele bune vor rămâne ca niște lumini în viața noastră. Haideți să aprindem lumina!

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea