Fost adjunct al Poliţiei Mioveni – condamnat

# Tribunalul Argeș a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei

Marius Ovidiu Aioanei, fostul adjunct al Poliţiei Mioveni,  a fost condamnat, pe 12 septembrie, la un an de închisoare cu suspendare. Tribunalul Argeș a admis un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Marius Aioanei cu DNA Pitești și l-a condamnat pe fostul polițist pentru pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. Instanța a stabilit și un termen de supraveghere de 2 ani.

„În temeiul art.485 alin.1 lit.a C.proc.pen. admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie -Direcţia Naţională Anticorupţie -Serviciul Teritorial Piteşti cu inculpatul A.M.O (Aioanei Marius Ovidiu n.r.), în ce priveşte săvârşirea infracţiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite prevăzută de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 78/2000. În temeiul disp. art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 78/2000 ?i art. 480 alin.4 C.p.p. stabileşte în sarcina inculpatului A.M.O pedeapsa de 1 an închisoare (...). În baza art. 83 C. pen. amână aplicarea pedepsei de 1 an închisoare. În temeiul disp. art.84 C.p. stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani. În baza art. 85 alin. (1) lit. a), b), c), d), e) C. pen, obligă pe inculpatul A.M.O ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarelor măsuri de supraveghere, care vor fi comunicate Serviciului de Proba?iune de pe lângă Tribunalul Argeș, conform art. 86 C. pen.: -să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Argeș, la datele fixate de acesta; -să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; -să anunţe în prealabil, schimbarea locuinţei, şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; -să comunice schimbarea locului de muncă, -să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art.398 cpp rap. la art. 274 cpp, obligă inculpatul A.M.O la plata sumei de 1900 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat, din care 1572,5 lei pentru faza de urmărire penală. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii.”, se arată în hotărârea instanței.

Acționa ca administrator la o păstrăvărie și la o firmă de taximetrie

Deși decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, Marius Ioanei și-a acceptat pedeapsa încă de la faza urmăririi penale. Conform unui comunicat emis de DNA, inculpatul a declarat expres că „recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani”.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „În perioada ianuarie 2017 - mai 2021, inculpatul Aioanei Marius Ovidiu, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase materiale necuvenite, ar fi efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, constând în operațiuni care ar fi implicat plăți sau circulația banilor, în contextul în care ar fi administrat în fapt două societăți comerciale prestatoare de servicii, activități incompatibile cu funcția deținută, respectiv cu statutul polițistului”.

Aioanei s-a dat de gol pe Facebook, unde promova două firme ale familiei sale, o păstrăvărie şi o firmă de taximetrie. Faptele s-au petrecut în perioada în care Marius Aioanei era comisar de poliție judiciară și adjunct al șefului Poliției Mioveni.

Activitatea de comerț desfășurată de fostul polițist se referă la implicarea sa în activitatea economică a Păstrăvăriei Zăvoi din comuna Valea Danului, în numele căreia a acționat ca un administrator, „prin coordonarea comenzilor pentru achiziționarea de pește de către clienții societății, stabilirea prețul de achiziție și dispunerea angajaților cu privire la modalitatea de livrare; negocierea de contracte de livrări și achiziții sau facturi contabile, evidența camerelor închiriate și rezervate prin intermediul aplicației booking.com, a comenzilor și plăților efectuate către agenții economici, ținerea evidenței zilelor și orelor de muncă efectuate de angajații societăților, precum și a drepturilor salariale cuvenite acestora etc”. De asemenea, inculpatul a coordonat și activitatea firmei de taximetrie, „prin angajarea șoferilor, stabilirea traseelor și turelor de serviciu, achiziționarea de autovehicule de transport persoane în acest scop, precum și obținerea licențelor necesare, dar și achiziția de stații de dispecerat”, se arată în acordul de recunoaștere a vinovăției.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea