Începe Pitești Science Festival! Târg de experimente științifice în Piața Primăriei

 

După o pauză de trei ani, Romanian Science Festival (RSF) revine în județul Argeș, în trei orașe: Pitești, Mioveni, Câmpulung. Vor fi prezenți 16 cercetători din diaspora academică, 350 de voluntari, 30 mentori locali. În total - 150 de experimente. Ediția din acest an va avea loc între 22-24 septembrie.

Romanian Science Festival a fost fondat în 2019 şi este primul festival naţional de ştiinţe din țara noastră. Această iniţiativă s-a născut din dorinţa de a implica cercetătorii şi studenţii români din diaspora în sistemul de educaţie din România cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele ştiinţifice.

 

Anul acesta, ediția din județul Argeș se desfășoară sub forma unei experiențe de trei zile, anunță organizatorii:

 

- 22 Septembrie - Caravana Romanian Science Festival în Mioveni, organizată la Sala Sporturilor Mioveni;

- 22 Septembrie - Caravana Romanian Science Festival la Câmpulung Muscel, organizată la Colegiul Național „Dinicu Golescu”.

- 23 Septembrie - Prezentările mentorilor în școlile și liceele din Pitești;

- 24 Septembrie - Târgul de științe Pitești Science Festival, organizat în Piața Primăriei Pitești.

16 mentori - prezenți la Târgul de științe

La evenimentele Romanian Science Festival din județul Argeș vor participa în total 16 mentori RSF, cercetători și profesionisti veniți din 7 țări exclusiv pentru festival:

- Andreea Atanasescu, student, Imunologie, Trinity College Dublin, Irlanda;

- Eliza Casapopol, specialist în Inteligență Artificială, Microsoft Olanda & absolvent Universitatea Oxford, Marea Britanie;

- Catinca Ciuculete, student, Medicină, Queen’s University Belfast, Irlanda;

- Emil Centiu, Tactical Software Engineer, NatWest Markets, Marea Britanie;

- Cristian-Alexandru Chiriac, student, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnică din București, România;

- Sebastian Dumitru, inginer în Inteligență Artificială, Huawei Research & Development, Marea Britanie;

- Dan Fodor, Software Engineer, Bloomberg L.P., Marea Britanie;

- Andreea Geamanu, studentă, Life Sciences & Technology, University of Groningen, Olanda;

- Andreea Cristina Gheorghe, studentă, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnică București, România & Erasmus+ Student, Universitatea Groningen, Olanda;

- Teodor Jianu, doctorand în Chimie, Max Planck Institute, Germania;

- Liana Ivascu, studentă, Fizică, Universitatea Manchester, Marea Britanie;

- Sandor Kruk, cercetător în Astronomie, Institutul Max Planck, Germania;

- Corina Milosoiu, Cloud Solution Architect, Microsoft Olanda;

- Raluca-Andreea Miron, student, Facultatea de Fizică, Universitatea București;

- Teodora Simion, absolvent de Master în Matematică, Universitatea Oxford, Marea Britanie;

- Irina Verlan, student, Inteligență Artificială, University of Helsinki.

În prima zi, Caravana RSF va ajunge în Mioveni și Câmpulung

Festivalul s-a extins pe parcursul a trei zile, în prima zi având loc Caravana RSF în două orașe din județ: Mioveni și Câmpulung Muscel. Fiecare eveniment de tip Caravana RSF se va desfășura pe durata a trei ore, timp în care grupul de mentori RSF călătorește în fiecare din aceste orașe pentru a aduce științele mai aproape de mii de elevi care studiază în mediul rural și urban mic. Ei vor explica tinerilor despre domeniul lor de activitate și cum au ajuns să urmeze o carieră în științe, creând astfel modele pentru elevi în domeniul cercetării științifice. În fiecare locație, timp de două ore, voluntarii experimentatori locali, alături de mentorii RSF, vor organiza un târg interactiv de experimente deschis publicului larg. De asemenea, cei prezenți vor putea să participe la ateliere de robotică, inteligență artificială, matematică, chimie, medicină, fizică, biologie, geografie și sustenabilitate.

Organizatorul caravanei Romanian Science Festival la Câmpulung Muscel, Corina Milosoiu, declară: „Suntem entuziasmati sa extindem initiativa Romanian Science Festival pentru prima oară si la Câmpulung Muscel, prin Caravana de Științe organizată la Colegiul Național „Dinicu Golescu”. Ca fostă absolventă a Colegiului, mă bucur să am ocazia să contribui la acest eveniment, prin care mentorii RSF vor aduce știința aproape de elevii din zona Muscel. Elevii din 10 școli vor avea ocazia să cunoască mentori din diverse domenii, dar și să își exerseze curiozitatea la Târgul de Experimente, organizat împreună cu profesori coordonatori și voluntari pasionați de științe.”

Organizatorul caravanei Romanian Science Festival la Mioveni, Eliza Casapopol, declară: „Suntem foarte fericiți să putem aduce un eveniment marca Romanian Science Festival la Mioveni, în noua Sală a Sporturilor. Fiind născută în Mioveni, cu atât mai mult mă bucur că avem ocazia să cunoaștem elevii din oraș, dar și din împrejurimi, cu întreaga echipă de mentori RSF. Elevii vor înțelege ce înseamnă o carieră STEM și ce impact pot avea într-un astfel de domeniu. În plus, vor participa la experimente interactive organizate cu ajutorul colegilor lor și al profesorilor coordonatori din Mioveni, care s-au pregătit încă din vacanță pentru acest eveniment.”

Târg de experimente științifice în Piața Primăriei

Pe 23 septembrie, mentorii RSF vor vizita 10 școli și licee din oraș pentru a le povesti elevilor despre cercetarea lor, care sunt cele mai importante și relevante invenții stiintifice în fiecare domeniu, dar și despre cum au ajuns să urmeze o astfel de carieră.

Pe data de 24 septembrie, între orele 11.00 și 17.00, se va organiza un târg de experimente științifice interactive deschis publicului de toate vârstele. Evenimentul este organizat în Piața Primăriei Pitești. Experimentele acoperă științe precum: astronomie, robotică, medicină, inteligență artificială, imunologie, biologie, fizică, chimie, matematică, geografie.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea