Haideți și voi la Pitești Science Festival – „târgul” de științe unde experimentele sunt servite pe gratis!

 

În perioada 22 – 24 septembrie se desfășoară Pitești Science Festival! La eveniment vor lua parte 16 cercetători din diaspora academică, 350 de voluntari, 30 mentori locali. Vor fi, în total, 150 de experimente.

Joi, 22 septembrie, în prima zi a festivalului, Caravana Romanian Science Festival (RSF) va sosi în două orașe din județ: Mioveni și Câmpulung. Vineri, mentorii RSF vor vizita 12 școli și licee din Pitești pentru a le povesti elevilor despre cercetarea lor și despre cum au ajuns să urmeze o astfel de carieră.

Iar sâmbătă, Piteștiul va deveni orașul tinerilor! Între orele 11.00 și 17.00, în Piața Primăriei Pitești se va organiza un târg de experimente științifice interactive deschis publicului de toate vârstele.

Romanian Science Festival este primul festival naţional de ştiinţe din țara noastră. Această iniţiativă s-a născut din dorinţa de a implica cercetătorii şi studenţii români din diaspora în sistemul de educaţie din România cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele ştiinţifice. În Pitești, festivalul a pornit, în 2017, într-o sală de clasă și pe coridoarele de la Colegiul Național „Ion C. Brătianu”, la inițiativa Elizei Casapopol, specialist în Inteligență Artificială și absolvent al Universității Oxford.

Marți, 20 septembrie, a avut loc un briefing, la Primăria Pitești, a organizatorilor, mentorilor, profesorilor și voluntarilor, implicați în festivalul de științe, cu primarul municipiului. Sub sintagma „E cool să fii inteligent!”, primarul Cristian Gentea, de profesie inginer fizician, a atras atenția că la acest festival de stradă elevii argeșeni vor cunoaște experiențe noi pentru că sunt chemați să privească științele dincolo de teoria din manuale.

„Am o problemă, îmi plac copiii deștepți. Când am auzit ce vrea să facă Eliza am fost impresionat. Abia aștept să văd ce se va întâmpla la Pitești!”, a precizat primarul Cristian Gentea la începutul întâlnirii.

De precizat că mentorii festivalului sunt absolvenți de universități de prestigiu din străinătate și din țară! „Majoritatea mentorilor sunt fie studenți sau cercetători care au studiat la universități din străinătate sau sunt studenți sau cercetători din România care sunt implicați și vor să vorbească despre asta”, a precizat Eliza Casapopol, unul dintre organizatorii festivalului. Despre târgul de științe, Eliza a mai susținut că: „O să fie ca la un festival normal cu mâncare. Doar că în loc de mese cu mâncare servită, o să fie experimente servite pe gratis”.

Întrebați dacă se simt realizați, mentorii RSF au susținut că există întotdeauna loc pentru autodepășire. „Sunt adepta gândului că niciodată nu există o limită, mereu poți să te autodepășești și să crești din ce în ce mai mult. Cred că toți suntem realizați că suntem aici și împărtășim realizările noastre și ce știm cu cei care poate încă nu știu anumite detalii, dar sunt foarte curioși să le afle. Pentru mine să fiu mentor la Romanian Science Festival este o realizare”, a precizat Catinca Ciuculete, absolventă a Colegiului Național „Ion C. Brătianu” și studentă, în anul 4, în medicină la Queen’s University Belfast, din Irlanda de Nord.

 

Ce experimente puteți vedea la Pitești Science Festival

La „Târgul de științe” de sâmbătă, din Pitești, vor fi prezentate 150 de experimente. Trei voluntari argeșeni au precizat ce urmează să prezinte în cadrul festivalului.

„Am aflat despre festival în 2019 când am participat la el și am fost foarte uimit. Mă gândeam atunci ce frumos ar fi să ajung și eu să fac un experiment. (...) Am ajuns să fiu mentor, pe partea de fizică, iar experimentul meu se bazează pe studiul luminii, și anume fenomenul de polarizare”, a precizat Ion Marius Toma, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Zinca Golescu”.

„Am ales să prezint un experiment pe partea de genetică pentru că este un domeniu mai interesant pentru mine. Ce îmi place foarte mult la experimentul pe care îl fac, care constă în extragerea unei molecule de ADN din celulele unor fructe, este că e foarte practic și arată ADN-ul ca un lucru tangibil, ci nu doar ca un concept abstract. Iar astfel de experimente, oricât de simple ar fi, aduc copiii mai aproape de domeniul despre care se vorbește”, a precizat Elena, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Zinca Golescu”.

„Motivul pentru care sunt voluntar pe partea de robotică pleacă încă de pe vremea când studiam în gimnaziu, deoarece atunci am luat primul contact cu domeniul roboticii și am devenit foarte pasionat de acesta. Însă, nu am reușit să găsesc nicio activitate oficială din care să pot să învăț mai multe din acest domeniu. Din acest motiv doresc să le prezint vizitatorilor ce înseamnă robotica și cum se îngrădește cu materii precum fizică și informatică, precum și partea practică. Dorim să le arătăm ce înseamnă și lucrul în echipă, cum trebuie, spre exemplu, să reacționeze cei care se ocupă cu partea de programare a robotului cu cei care se ocupă de mecanică pentru a ieși un robot complet funcțional”, a precizat Cosmin Dumitru, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Ion C. Brătianu”.

Aduceți-vă copiii și la Festivalul de Științe de la Mioveni și Câmpulung

Caravana Romanian Science Festival va sosi, pentru câteva ore, și la Mioveni sau Câmpulung. În fiecare locație, voluntarii experimentatori locali, alături de mentorii RSF, vor organiza un târg interactiv de experimente deschis publicului larg.

Primul târg național de știință se va desfășura anul acesta și la Câmpulung Muscel. Pe 22 septembrie, între orele 9.00-12.00, Colegiul Național „Dinicu Golescu” va fi gazda științelor de tot felul. Acolo vor avea loc experimente interactive susținute atât de mentori, specialiști din domeniile respective, cât și de voluntari dornici de a se implica și învăța alături de invitați.

De asemenea, Sala Sporturilor Mioveni capătă joi, 22 septembrie, o nouă dimensiune, pur educativă de data asta, la Mioveni Science Festival, unul dintre episoadele caravanei Romanian Science Festival. Târgul de Știință și Experimente interactive va avea loc în intervalul 16.00-19.00.

„Anul acesta avem cea mai mare ediție a festivalului. Am început în Timișoara, în mai, am fost la Baia mare săptămâna trecută, iar acum avem în Pitești. Pe lângă cele trei târguri de științe, avem și Caravanele, care reprezintă o idee nouă. Dorim să mergem și în orașele mai mici din județele în care avem festivalul. Organizăm și acolo un fel de mini-târg de știință. În județul Argeș, Caravele vor sosi la Mioveni și la Câmpulung Muscel”, a precizat Sandor Kruk, unul dintre organizatorii Romanian Science Festival.

 

Citește și Începe Pitești Science Festival! Târg de experimente științifice în Piața Primăriei

 

Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea