ITM avertizează: Tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte!

 

 

# Nici femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să muncească pe timpul nopții

De la începutul anului și până în prezent, doar 45 de angajatori au comunicat către Inspectoratul teritorial de Muncă Argeş că, în mod frecvent, utilizează munca de noapte. Trebuie precizat că angajatorul care, în mod frecvent, utilizează munca de noapte este obligat să informeze ITM Argeş. Potrivit prevederilor Codului Muncii, cu modificările şi completările ulterioare, încălcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei.

La Inspectoratul Teritorial de muncă Argeș au fost făcute, în ultima perioadă, numeroase solicitări privind munca pe timpul nopții. E bine de știut, astfel, că munca de noapte este munca prestată între orele 22.00 – 6.00. De asemenea, salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru sau în proporţie de 30% din timpul său lunar de lucru, este numit salariat de noapte.

„Durata normală a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depăşi o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referinţă de maxim 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal. Durata normală a timpului de lucru, pentru salariaţii de noapte a căror activitate se desfăşoară în condiţii speciale sau deosebite de muncă nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore decât în cazul în care majorarea acestei durate este prevazută în contractul colectiv de muncă aplicabil și numai în situația în care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior. În această situație angajatorul este obligat să acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensarea în bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.

Salariaţii de noapte beneficiază :

- fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;

- fie de un spor la salariu de minim 25% din salariul de bază , dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de muncă”, informează conducerea ITM Argeș.

Salariaţii care urmează să desfăşoare muncă de noapte în condiţiile susmenţionate sunt supuşi unui examen medical gratuit înainte de începerea activităţii, şi după aceea, periodic.

„Tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte. De asemenea, femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte”, mai informează ITM Argeș.

Foto: accountess.ro

A.V.

 

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea