Nicio firmă interesată de construirea sediului DNA Pitești, în valoare de 4 milioane de euro

Compania Națională de Investiții (CNI) a demarat, în luna februarie a acestui an, procedura de achiziţie pentru desemnarea constructorului care va executa lucrările aferente obiectivului „Extindere şi reparaţii capitale sediu ST DNA Piteşti”. O lucrare foarte importantă pentru Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Pitești, care dorește, ca în viitorul apropiat, să se mute într-un sediu nou! Doar că firmele nu sunt interesate de licitație, și asta chiar dacă, în prezent, contractul a crescut cu aproximativ un milion de euro.

De la 3 milioane de euro în februarie, la 4 milioane de euro în august

Este cunoscut faptul că DNA Pitești funcționează, în prezent, într-un spațiu închiriat, situat în zona Rolast. Se dorește, însă, transformarea unei vechi clădiri, ce a aparținut Serviciului Român de Informații, în sediul parchetului piteştean anticorupţie.  Este vorba despre un imobil, situat pe strada Calea Câmpulung, în zona Podul Viilor, care a fost trecut, prin Hotărâre de Guvern, în 2015, în administrarea DNA. Proprietatea are o suprafață de 2.602 mp, pe teren fiind amplasate şase construcţii. Proiectul viitorului sediu al DNA Pitești prevede atât birouri, cât şi spaţii cu altă destinaţie, precum: camera IT-servere, cameră anchetă, cameră corpuri delicte, arhivă, spațiu de depozitare, cameră pentru arestați, garaje, cameră de recunoaștere, cameră consultare dosar, bibliotecă-sală ședințe, cameră tablou electric general etc. De asemenea, conform unei expertize tehnice, realizată încă din 2016, cele șase construcții, care sunt amplasate în prezent pe terenul respectiv, nu pot satisface condițiile de desfășurare a activității instituției, pentru că sunt într-o stare avansată de degradare. De aceea, acolo e nevoie de reparații capitale. Iar pentru acest lucru, CNI a pus la bătaie, în februarie 2022, suma de 12.840.808,12 lei, fără TVA (aproximativ 3 milioane de euro, TVA inclus). La licitaţie s-a prezentat, însă, un singur ofertant, o asociere de firme, al cărei lider era compania Zeus SA, una dintre firmele care în trecut s-a aflat în vizorul procurorilor DNA Piteşti în două dintre cele mai răsunătoare dosare care au zguduit judeţul Argeș: dosarul „Şcolilor” şi dosarul „Căteasca”. La începutul lunii mai 2022, licitaţia a fost însă anulată, pe motiv că „au fost depuse numai oferte inacceptabile sau neconforme”.

Procedura a fost reluată, iar suma chiar a crescut substanțial, cu aproximativ un milion de euro, în câteva luni. De această dată valoarea totală estimată a contractului a fost de 16.910.132.23 lei fără TVA (aproximativ 4 milioane de euro, cu TVA). Doar că la licitație nu s-a înscris nicio firmă! Se pare că și cerințele Companiei Naționale de Investiții au crescut pe măsură!

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea