Curtea de Apel Pitești - sufocată de procese privind recalcularea pensiilor

# Alina Gorghiu întreabă: „Cine plătește procesele și avocații la Casa de Pensii? Și cât costă?” # Aida Enache, director: „Casa de Pensii din Argeș calculează corect pensiile, așa cum este legea în vigoare!”

 

Se pare că Argeşul  a devenit campion naţional la ceva. Campion național la procese pierdute de Casa de Pensii. Pensionarii argeşeni îşi cer drepturile în instanţă, după ce constată că nu li se recalculează pensia conform documentelor pe care le deţin. Prefectul Radu Perianu a luat poziţie, Alina Gorghiu a luat altă poziție. Șefa Casei de Pensii Argeș susține, însă, că toate pensiile din județ sunt calculate conform legii în vigoare, iar fiecare vociferare este o furtună într-un pahar cu apă…

În schimb, la Curtea de Apel Pitești au fost înregistrate, în ultimii doi ani, mii de astfel de dosare.

„În anul 2021 pe rolul Secţiei I - Civile a Curţii de Apel Piteşti au fost rulate un număr de 6544 dosare având ca obiect conflicte de asigurări sociale. Din numărul total de cauze, Casa Judeţeană de Pensii Argeş a avut calitatea de parte în 5670 de dosare, iar Casa Judeţeană de Pensii Vâlcea a avut această calitate într-un număr de 874 cauze. Curtea de Apel Piteşti Secţia I Civilă a soluţionat în anul 2021 în materie de asigurări sociale 4680 de cauze. În anul 2022 au fost înregistrate pe rolul Curţii în materie de asigurări sociale un număr de 3999 cauze, în majoritatea acestora având calitate de parte Casa Judeţeană de Pensii Argeş”, a transmis judecătorul Ion Rebeca, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti.

Dosarele aflate pe rolul Curții de Apel Pitești au ca obiect:

- recalcularea drepturilor la pensie în raport de formele de retribuire obţinute în acord global prevăzute la art. 12 alin. (1), lit. a) din Legea nr.57/1974;

- recalcularea drepturilor la pensie prin raportare la dispoziţiile Anexei nr. 3 la Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale în favoarea persoanelor  ale căror drepturi au fost deschise înainte de data de 1.04.2001 şi li s-a redus vârsta standard de pensionare,

- recalcularea drepturilor la pensie în raport de sporuri şi alte venituri suplimentare pe care persoanele asigurate în sistemul public le-au realizat anterior datei de 1.04.2001,

- recalcularea drepturilor la pensie prin determinarea stagiului complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru persoanele ale căror drepturi la pensie au fost deschise în intervalul  1.07-1977-31.03.2001 şi care au desfăşurat activitate în grupele speciale de muncă reglementate la art. 14 din Legea nr. 3/1977,

- recalcularea drepturilor la pensie în raport de punctajul mediu anual determinat în condiţiile prevăzute la art. 95 din Legea nr. 263/2010 cu aplicarea indicelui de corecţie prevăzut la art. 170 alin. (1) din acelaşi act normativ,

- recalcularea drepturilor la pensie în raport de stagiile complete de cotizare utilizate la determinarea punctajului mediu anual pentru persoanele ale căror drepturi la pensie s-au deschis în intervalul 1.07.1977-31.03.2001 şi au lucrat efectiv în grupa I de muncă cel puţin 20 de ani iar în grupa a II-a de muncă cel puţin 30 de ani în cazul bărbaţilor şi 25 de ani femeilor.

Radu Perianu: „Haideți să fim campioni la eficiență, nu la dosare de recalculare”

”Ceea ce se întâmplă la Casa de Pensii Argeș trebuie să înceteze! Nu putem plăti o slabă interpretare a legii care duce la mii de procese cu pensionarii din Argeș. De fiecare dată când cineva câștigă în instanță, se plătesc cheltuielile de judecată. Și câștigurile sunt într-o proporție covârșitoare, iar sumele sunt, în multe cazuri, chiar mai mari decât ceea ce au de primit oamenii. Nu putem avea, doar în 2022, peste 3000 de pensionari care sunt puși pe drumuri că trebuie să ajungă la instanță ca să își primească drepturile! Voi cere Casei Naționale de Pensii să ne fie transmisă modalitatea corectă de calcul a pensiilor. Și vreau să fie aplicată în Argeș! Nu putem refuza adeverințe de venit pe motiv că nu se iau în considerare atâta timp cât oamenii merg cu ele în instanță și află că se ține cont de ele. Am un mesaj către funcționarii Casei de Pensii Argeș: Haideți să fim campioni la eficiență, nu la dosare de recalculare pentru care se pierde timp și se pierd și bani de la bugetul de asigurări sociale!” a transmis prefectul de Argeș, Radu Perianu.

Senatorul Alina  Gorghiu a solicitat ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, să răspundă la o serie de întrebări pe tema recalculării pensiilor, în contextul în care Casele Județene de Pensii sunt obligate de instanțe să plătească pensionarilor milioane de lei, reprezentând cheltuieli de judecată.

„Am adresat ieri ministrului Marius Budăi, întrebări importante, rugându-l să răspundă pensionarilor din Județul Argeș și din întreaga țară care, pentru a beneficia de pensii corect calculate, sunt nevoiți să apeleze la instanțe”, afirmă Alina-Ștefania Gorghiu.

Întrebările transmise de senatorul PNL sunt următoarele:

„- Care este numărul total de litigii la nivelul Curților de Apel din întreaga țară pe tema recalculării pensiei din 1 ianuarie 2019 și până în prezent, precum și defalcat pe ani și pe Case Județene de Pensii?

- Care este suma alocată fiecărei Case Județene de Pensii pentru cheltuieli cu asistența juridică în procesele care au ca temă recalcularea pensiei?

- Care este suma de bani recuperată de pensionari în urma litigiilor cu Casele Județene de Pensii începând cu 1 ianuarie 2019 și până în prezent, defalacat pe județe și ani?

- Ce măsuri de ordin normativ a dispus ministrul Muncii pentru a evita situațiile cu care se confruntă pensionarii din întreaga țară privind litigiile pe tema recalculării pensiilor?”.

”75% din dosarele pe care le judecă în prezent Secția Civilă a Curții de Apel Pitești sunt cele ale oamenilor care dau în judecată Casa de Pensii Argeș, iar aproape toate procesele intentate de pensionari sunt câștigate de aceștia în instanță! Cauza? Neaplicarea corectă a calculului pensiei.” – a mai afirmat președinta PNL Argeș.

Aida Enache, director: ”Casa de Pensii din Argeș calculează corect pensiile, așa cum este legea în vigoare!

Ca să putem oferi informația din cât mai multe unghiuri, am întrebat-o și pe Aida Enache, șefa instituției, despre ce se întâmplă cu procesele menționate mai sus:

Aida Enache: „Casa de Pensii din Argeș, ca toate Casele de Pensii din România, respectă Legea 263/2012, privind sistemul public de pensii, și calculează corect pensiile, așa cum este legea în vigoare. Legea Pensiilor spune foarte clar că aceasta se calculează la salariul tarifar de încadrare și toate sporurile cu caracter permanent. În adeverințe însă, uneori sunt trecute și alte venituri de natură salarială ce reprezintă brutul încasat de persoane, iar aceste bruturi nu se iau în calcul, conform legii. Oamenii merg, în multe cazuri, spre instanțe, iar  acestea, de multe ori, le dau câștig de cauză. Iar noi suntem obligați să le recalculăm pensiile conform hotărârilor definitive ale acestor instanțe.”.

Așadar, dragi guvernanți, nu lucrați voi, mai bine, la legea aceea care lasă loc atâtor interpretări? Bătutul cu pumnul în masă, pe la conferințe de presă, nu va rezolva problema…

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea