Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea deschide o nouă expoziție realizată de maestrul Mircia Dumitrescu

# La vernisaj va participa Călin Dan, critic și istoric de artă, director al Muzeului Național de Artă Contemporană

Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea are plăcerea de a anunța deschiderea expoziției dedicată maestrului Mircia Dumitrescu începând cu data de 13 octombrie 2022.

Mircia Dumitrescu (n. 1941, Căscioarele, România) este grafician, pictor și sculptor român, membru al Uniunii Artișrilor Plastici din România, Doctor în Arte Vizuale, Profesor universitar al Academiei de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", membru corespondent al Academiei Române (din 2013).

 

Academicianul, artistul și profesorul Mircia Dumitrescu a ilustrat o mare parte din opera lui Nichita Stănescu. Au fost prieteni și s-au admirat reciproc. Nichita Stănescu i-a dedicat 33 de poeme și un Decalog, iar Mircia i-a dăruit din lucrările sale. Expoziția de la Fundație pune în prim plan cartea-obiect intitulată ,,Nichita azi”. Astfel, în anul 1982, Mircia Dumitrescu a realizat o operă cu totul neobișnuită: o carte cu dimensiuni spectaculoase, 40 cm/2 m, care poate fi admirată doar dacă o parcurgi de la un capăt la celălalt. S-au făcut doar unsprezece exemplare din această minunată lucrare, niciunul dintre ele nu a fost vândut, toate au fost dăruite și unul dintre ele va putea fi admirat în cadrul expoziției de la Fundație.

 

De asemenea, Mircia Dumitrescu a restaurat și multiplicat manuscrisele eminesciene folosind tehnici clasice de gravură și de tipar înalt, fiind cel mai important proiect al culturii române de după al doilea război mondial.

Noua expoziție deschisă la Fundatia Ilfoveanu & Badea, invită publicul la o experienţă vizuală inedită, spectaculoasă, monumentală prin viziune și construcție, cu o expresivitate artistică impresionantă.

”Mircia Dumitrescu ne oferă spectacolul unui om care intră în senectute cu o forţă, cu o amploare a unui geniu neaşteptat pentru el şi pentru noi toţi. În ultimii ani eu sunt bucuros şi onorat de prietenia lui, şi de câte ori ne vedem îl tracasez mereu cu întrebarea: „Când va fi următoarea expoziţie?”. Îl tracasam ca să n-o mai amâne, pentru că el era tentat mereu să o amâne. Acest artist are o anumită spaimă de deschidere, de etalare, care e o spaimă de el însuşi, de fapt. Or, în cele din urmă, Mircia Dumitrescu s-a învins pe sine însuși şi ne prezintă spectacolul splendid al unei mari personalităţi, de care noi, scriitorii, suntem mândri“ - discurs semnat Nicoale Breban la vernisajul expoziției „Şi eu am fost în «Grădina cea din Eden», Biblioteca Academiei Române, Sala Theodor Pallady, 2016.

Expoziția va cuprinde lucrări de grafică - gravură, cartea bibliofilă ”Nichita Azi” cu 33 de xilogravuri, pictură - unele expuse în premieră, și sculpturi în lemn din cele mai recente creații.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 13 Octombrie, începând cu ora 18:00 în prezența maestrului Mircia Dumitrescu si criticului și istoricului de artă Călin Dan, Directorul Muzeului Național de Artă Contemporană .

Programul de vizită al Fundației este: luni – vineri: 10:00 – 19:00, sâmbătă : 10:00 – 17:00.

Adresa: str. Armand Călinescu , Nr. 2, Pitești.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea