Fostul subprefect de Argeş, George Rizescu: „Au dispărut oamenii, domnilor, și o dată cu ei a dispărut și omenia”

Pandemie, război, inflaţie şi sărăcie. Cam acestea sunt temele care ne frământă de doi ani încoace. Simplii muritori, oameni care am uitat educaţia şi valorile, care trăim duşi de val, încrâncenaţi faţă de răul din lume şi totuşi, atât de puţin dispuşi să lucrăm binele.

Aştia suntem... Şi uneori mai vine cineva să ne arate, ca într-o oglindă faptele noastre. „UNDE au dispărut oamenii?”, se întreabă retoric scriitorul George Rizescu, fost subprefect al Argeşului. Să ne întrebăm şi noi, mai des, cine suntem şi de ce suntem?

„UNDE au dispărut oamenii?

De câteva zile circul cu metroul. Este mai comod, nu caut locuri de parcare pentru mașină, nu mă înjură nimeni în trafic, nu mă trage polițistul pe dreapta... Cine vrea să știe cu adevărat ce se întâmplă cu noi, așa în general, ca oameni, să intre în subteranele metroului din București... Află o realitate pe care n-ai cum s-o cunoști din altă parte, este de neînchipuit, este ceva cu totul special. Prima observație care te face să-ți faci cruce este felul în care toată lumea care circulă cu metroul se raportează la telefonul mobil... Incredibil ce dependență uriașă ne-a dat acest teribil instrument al civilității zilei!

Toată lumea, dar absolut toată lumea stă cu ochii în telefon... A doua chestiune care te pune pe gânduri ține de politețea celor ce ocupă locurile din vagoane! N-am știut că s-au inversat definitiv regulile, că cei tineri stau efectiv pe locurile unde ar trebui să stea mama și copilul, bătrânii, cei în neputință, așa cum este și indicat de constructorul vagoanelor... Mamele stau cu copiii în brațe, iar pe locul lor, tinerii frumoși și liberi, cu blugii spintecați după o croială specială, cu inele în nas, urechi și chiar pe limbă, stau pironiți cu ochii în telefonul mobil. Parcă sunt niște roboți, niște creaturi lipsite de suflet, ceva destul de urât, deranjant, supărător... I-am făcut cu greu loc unei tinere cu copilul în brațe pe unul din locurile ce i se cuvin. L-am săltat pe tânărul măgăruș și i-am cerut să ofere locul unei mame în suferință... Greu, foarte greu a cedat, dar a cedat! Când a coborât la Piața Unirii, mi-a tras o înjurătură elegantă.

Au dispărut oamenii, domnilor, și, o dată cu ei a dispărut și omenia, calitatea aia specială care făcea dintr-un biped, un OM! De când telefonul mobil ne-a conectat cu „lumea civilizată”, nimeni nu mai citește nimic, nimeni nu mai relaționează cu cei din jur, nimeni nu-ți mai răspunde la salut, nimeni nu te mai bagă în seamă... Acolo, pe micul ecran albastru stă toată filosofia existenței unei generații pe care n-o mai înțeleg! O fi de bine? Aș prefera să fie numai de bine, să fiu doar eu cel înșelat, iar lumea asta nouă pe care n-o mai recunosc să fie doar o părere, o lipsă de adaptabilitate din partea mea și nimic mai mult! Dar, dacă nu este așa?”,  a scris George Rizescu, pe pagina sa de Facebook.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea