Un fost angajat cere despăgubiri uriașe Consiliului Județean Argeș

# A primit peste 280.000 de lei, dar vrea mai mult!

Codruța Lavinia Mercea cere daune uriașe Consiliului Județean Argeș. Fosta directoare executivă de la Direcţia Tehnică şi de Dezvoltare a fost trimisă în judecată, în cursul anului 2013, pentru presupusa săvârşire a unor fapte penale în legătură cu serviciul. Aceasta a fost cercetată alături de Constantin Nicolescu, fostul președinte al CJ Argeș, în dosarul „Podul Căteasca”. CJ Argeș a dispus suspendarea acesteia din funcţie, începând cu 12 februarie 2013 şi până la rămânerea definitivă a hotărârii penale. La șase ani distanță, în martie 2019, a venit și sentința definitivă. Constantin Nicolescu a fost singurul inculpat condamnat în cauză, la 7 ani şi 8 luni închisoare pentru luare de mită, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut o decizie anterioară privind eliberarea condiţionată din penitenciar. În ceea ce o privește pe Codruța Mercea, aceasta a fost achitată de instanță pentru infracţiunile pentru care a fost trimisă în judecată.

 

A fost achitată pentru abuz în serviciu, iar pentru infracțiunile de fals intelectual și uz de fals s-a dispus încetarea procesului penal. În urma acestei decizii, Consiliul Județean Argeș a dispus reintegrarea ei pe funcţia deţinută anterior, începând cu 1 aprilie 2019, cu plata drepturilor salariale cuvenite pentru perioada cât a fost suspendată.

Iar drepturile bănești pe care le-a primit au fost de 281.058 lei. Cu toate acestea, Codruța Lavinia Mercea ar vrea ceva mai mult, inclusiv niște daune morale, și a chemat în judecată Consiliul Județean. Aceasta a solicitat obligarea instituției „la plata despăgubirilor egale cu diferenţele de salariu şi celelalte sporuri de care a fost lipsită pe perioada raportului de serviciu, reactualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective; obligarea pârâtei la plata daunelor interese moratorii respectiv dobânzi legale, penalizatoare, reprezentând echivalentul prejudiciului suferit, prin neexecutarea obligaţiei de plată a salariului în integralitate pentru perioada 13.02.2013 - 26.03.2019, până la achitarea integrală a sumelor pe care le datorează cu titlu de drepturi salariale integrale; obligarea pârâtei la plata sumei de 10.000 Euro cu titlu de daune morale; obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată”.

Dosarul s-a judecat la Tribunalul Argeș, iar, în cele din urmă, instanța a dispus, în iunie 2021, respingerea acțiunii. Hotărârea nu a fost definitivă, Codruța Mercea făcând recurs. Dosarul s-a mutat la Curtea de Apel Pitești, unde urmează să se stabilească, în perioada următoare, primul termen de judecată.

Tribunalul Argeș: „Reclamanta nu face dovada că pârâtul i-ar fi calculat în mod greşit sumele pe care le datora cu titlu de drepturi salariale”

Săptămânalul „Atitudine în Argeș” a consultat motivarea Tribunalului Argeș în dosarul menționat. Chiar dacă s-a dispus suspendarea ei din funcția de consilier superior la Direcția Tehnică și de Dezvoltare , în perioada 2013-2015 reclamanta a fost angajată la altă instituție din subordinea CJ Argeș. La scurt timp după suspendare, Codruța Mercea a ocupat, prin concurs, un post la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Argeş, instituție subordonată CJ Argeș. În perioada 2013-2015 a fost detaşată succesiv, pe o funcţie contractuală de șef serviciu chiar în aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Argeş, iar mai apoi la alte instituţii subordonate şi finanţate din bugetul UAT Judeţul Argeş, respectiv la Muzeul Judeţean Argeş şi la Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti. Cu toate acestea, Codruța Mercea solicită acum în instanță drepturi salariale inclusiv pentru perioada în care ar fi încasat salariu de la aceste instituții publice. Motivarea instanței este concludentă.

„Constată instanţa că în perioada pentru care solicită să i se plătească drepturile salariale, reclamanta a mai fost angajată, obţinând venituri tot de la Consiliul Judeţean Argeş, respectiv perioada martie - aprilie 2013 – RADP Argeş, mai 2013 – iunie 2014 – Consiliul Judeţean Argeş, iulie 2014 – dec. 2014 – Muzeul Judeţean Argeş şi ian. 2015 Scoala Populară de Artă. Expertul cauzei a analizat drepturile salariale pe care reclamanta le-a primit de la celelalte instituţii de stat la care a lucrat, prin raportare la cele pe care le-ar fi obţinut în cadrul instituţiei pârâte, arătând totodată că suma pe care a obţinut-o de 85.939 lei a fost încasată tot de la instituţii aflate în subordine din punct de vedere bugetar al pârâtului. A arătat astfel că nu se pot acorda alte sporuri la drepturile salariale cuvenite de la pârât, deoarece conform art.1 alin.1 din Secţiunea B, cap.I, anexa nr.1 din Legea 284/2010, aceste sporuri se acordă corespunzător timpului efectiv lucrat în acele condiţii. Prin urmare, reclamanta nu face dovada că pârâtul i-ar fi calculat în mod greşit sumele pe care le datora cu titlu de drepturi salariale pe perioada la care se face referire”, se arată în motivarea Tribunalului Argeș.

Fără daune morale

Instanța i-a respins reclamantei și cererea privind plata de către CJ Argeș a unor daune morale de 10.000 de euro.

„Cererea referitoare la daune morale este considerată de instanţă neîntemeiată, câtă vreme reclamanta nu a înţeles să detalieze modalitatea în care se impune atragerea răspunderii civile delictuale a pârâtului, neprecizând nici în ce constau daunele morale, respectiv tipul de prejudiciu moral – de imagine, psihic etc. Ca urmare, tribunalul în baza art.1, 2,8, 18 din Legea ######## complet.şi modif., va respinge acţiunea”.

Angajată la Autoritatea Electorală Permanentă

În prezent, Codruța Mercea își desfășoară activitatea la Autoritatea Electorală Permanentă, după ce președintele CJ Argeș, Ion Mînzînă, a dat o dispoziție privind transferul acesteia, în interesul serviciului, la Direcția Județeană Argeș din cadrul Autorității Electorale Permanente, începând cu data de 23 septembrie 2022. O dispoziție asemănătoare a fost dată și în urmă cu doi ani, atunci fiind transferată la Autoritatea Electorală Permanentă – Filiala Sud–Muntenia.

Codruța Mercea:  „Eu consider că nu s-a calculat corect”

„Este vorba despre o diferență salarială. Eu consider că nu s-a calculat corect! În  momentul în care s-a terminat procesul și am revenit pentru scurt timp la Consiliu, legea spune că se dau drepturile salariale pe perioada suspendării. Eu am considerat că nu sunt calculate corect și nu sunt sporurile incluse, ei consideră că nu trebuie să se includă sporurile și despre asta e vorba”, ne-a precizat Codruța Mercea.

Articol realizat de Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea