O parte din Închisoarea Piteşti ar putea fi dărâmată pentru a face loc unui proiect imobiliar!

# Maria Axinte cere de urgenţă ajutor!

Maria Axinte, fondatoarea Memorialului „Închisoarea Piteşti”, cere de urgenţă ca întreaga clădire a fostului penitenciar din cartierul Negru Vodă din Piteşti să fie trecută în rândul monumentelor istorice, pentru a evita demolarea anumitor părţi, care aparţin mai multor proprietari. Există riscul ca parte din clădire să intre pe mâna rechinilor imobiliari. La acest moment, clădirea administrativă a fostului penitenciar comunist a fost transformată în muzeu. Recent, aici a fost înfiinţat Muzeul Comunismului pentru Copii, unic în Europa.

De asemenea, într-una din celule, cu binecuvântarea ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a fost amenajat un paraclis creştin-ortodox, unde în duminici şi sărbători se slujeşte Sfânta Liturghie, iar creştinii participă cu evlavie la serviciile religioase, slăvind pe Dumnezu şi pomenindu-i cu cinste pe toţi deţinuţii politici care au pierit în „Îngrozitorul Piteşti”.

 

„Problema la acest moment este că doar o parte din fosta închisoare este clasată ca monument istoric categoria A, adică de importanţă naţională, cea mai înaltă categorie. Însă o altă parte, care nu aparţine Fundaţiei Memorialul Închisoarea Piteşti - pentru că acest complex împărţit între mai mulţi proprietari - este în pericol să fie demolată oricând. Institutul Naţional al Patrimoniului ne-a răspuns zilele trecute că dosarul se lucrează, însă acesta este doar primul pas. Nu ştim de ce durează de doi ani de zile să se lucreze această speță, în condiţiile în care, anterior, s-a trimis un întreg dosar cu mărturii, documente care atestă valoarea clădirii. Mai mult, din moment ce o parte a clădirii a fost clasată ca monument istoric, se subînţelege că şi cealaltă parte e la fel de importantă şi de valoroasă.”, a declarat Maria Axinte, potrivit G4Media.ro.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea