CLIPA DE LITERATURĂ. Cafeneaua literară, la împlinirea a 20 de ani și acordarea premiilor literare anuale

Revista Cafeneaua literară vă invită joi, 27 octombrie, ora 13, la Centrul Cultural Pitești, unde va avea loc sărbătorirea a 20 de ani de la înființarea ei și se vor acorda premiile literare anuale scriitorilor care au publicat în paginile sale și au contribuit prin textele lor la calitatea ridicată a revistei. Au fost premiați:

- IULIAN CHIVU (critic literar, Roșiorii de Vede) – Premiul Cafeneaua literară pentru Critică literară.

- AURELIU GOCI (critic literar, București) – Premiul Cafeneaua literară pentru Critică literară.

 

- RADU ULMEANU (poet, prozator, publicist, redactor-șef Acolada, Satu Mare) – Premiul Cafeneaua literară pentru Proză.

 

- ION COCORA (poet, critic teatral, director Editura Palimpsest, București) – Premiul Cafeneaua literară pentru Poezie.

- ZENOVIE CÂRLUGEA (critic și istoric literar, director revista Portal-Măiastra, Târgu-Jiu) – Premiul Opera Omnia pentru Critică și Istorie literară.

Premiile, care constă în diplome și bani, vor fi înmânate de Virgil Diaconu și Denisa Popescu în sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești.

xxx

Fondată de un grup de scriitori din Pitești și din Curtea de Argeș în ianuarie 2003, revista Cafeneaua literară este editată de Centrul Cultural Pitești și apare sub egida Consiliului Local Pitești şi a Primăriei municipiului Pitești. Ea are o apariție lunară neîntreruptă, de la înființarea ei şi până astăzi.

Având drept program principal promovarea literaturii de calitate, revista publică eseu, poezie, proză, studii literare și estetice, filozofie, traduceri din literatura universală. Ea consemnează evenimentele culturale locale și naționale la care este invitată și promovează tineri scriitori. Pentru aceștia, revista organizează Concursul Național de poezie de dragoste „Leoaică tânără, iubirea…”, care a ajuns la cea de a XXII-a ediție, acordând premii în bani și diplome. În acest fel, Cafeneaua literară și Centrul Cultural al municipiului Pitești intră în CV-ul literar al tinerilor scriitori. Revista organizează interviuri literare cu oameni de cultură și anchete literare. De pildă, încă de la începutul acestui an, am inițiat, în cadrul rubricii Arte poetice, ancheta Poezia lui Eminescu și poezia contemporană, în curs de desfășurare.

Revista are distribuire națională. Ea este trimisă în țară la aproximativ 200 de adrese: scriitori, centre culturale, redacții, Ministerul Culturii, instituții de cultură, biblioteci etc. Și, fapt important, Cafeneaua literară este o instituție care contribuie, în țară, la imaginea culturală a municipiului Pitești. De altfel, revista a fost remarcată în mai multe rânduri, primind diferite distincții și diplome. De pildă, Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER) a acordat Cafenelei literare, în cadrul celei de a XV-a ediții a Galelor APLER, Premiul „Revista anului 2012”, unul dintre cele mai importante premii pe care îl poate obține o revistă de cultură.

Redacția revistei este formată din scriitori, membrii ai USR: Virgil DIACONU, director, Marian BARBU, red.-șef, Simona FUSARU, secretar de redacție, și redactorii Lucian COSTACHE, Denisa POPESCU, Liliana RUS, Florian STANCIU, Ion PANTILIE. Corespondent Spania: Elisabeta BOȚAN. Culegere de text Ioana NACIU și corectură Lucian PÂRVULESCU, Jean DUMITRAȘCU.

Virgil DIACONU

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea