Moby Dick - obsesia unei răzbunări

Moby Dick este o carte cu un destin ciudat. După o receptare mai mult decât glacială în cursul vieţii autorului (Herman Melville), publicată pentru prima dată pe 18 octombrie 1851, a devenit după moartea acestuia o carte de referinţă a literaturii americane.

În general, cartea e considerată un roman. Dar pe bună dreptate, unii critici au observat chiar de la momentul primei ediţii (nici nu era greu) că această carte „pretinde că este un roman“ şi observaţia lor era oarecum justificată, pentru că în 1851 un asemenea „roman“ era fără precedent şi cu greu se încadra în ceea ce oamenii înţelegeau prin acest gen literar. În secolul XX s-au scris romane mai îndrăzneţe şi sofisticate ca formă, însă cu siguranţă Moby Dick le-a anticipat şi pe multe le-a întrecut.

 

Moby Dick este un amestec bizar de roman de aventuri, istorie (a balenelor, vânătorii de balene, a artei, a societăţii – toate în crâmpeie), enciclopedie,  poezie, eseu, o predică, ceva povestiri şi poate chiar o alegorie, umor, reflecţii serioase şi dramă. Toate acestea sunt amestecate, Melville trece de la una la alta şi nu pot fi separate.

 

Şi totuşi Moby Dick rămâne „una din cele mai ciudate şi mai minunate cărţi din lume.” (D.H. Lawrence). Există rostiri memorabile în această carte, cum ar fi propoziţia de trei cuvinte cu care se deschide cartea: „Call me Ishmael” (Spuneţi-mi Ishmael). Sau: „Încerc toate lucrurile, realizez ce pot”.

Fascinante sunt şi numele personajelor, unele dintre cele mai ciudate. La început ai impresia că autorul şi-a propus să populeze cartea cu personaje biblice: Ishmael, Ahab, Ilie (Elijah). De altfel, aluziile biblice sunt risipite prin toată cartea.

Opera lui Melville poate fi considerată ca o deschizătoare de drumuri. Ea ne poartă pe marile, nesfârșitele mări ale singurătății, prin zbuciumatele, asurzitoarele furtuni ale revoltei. ...Este o epopee a mării pe care niciun om nu a egalat-o... O foarte mare carte. Cea mai mare carte care s-a scris vreodată despre mare. Ea impune inimii un profund respect-scrie D.H.Lawrence.

Adela Antonescu- Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu”Argeș

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea