Garda Forestieră Argeș a dat amenzi de 278.000 de lei în ultimele trei luni

# Șef district - acuzat de folosire fără drept a dispozitivului silvic de marcat

Garda Forestieră Județeană Argeș, prin șeful de birou Eugen Antonescu (foto), a prezentat activitatea instituției pentru trimestrul III al anului 2022. Astfel, în perioada 1 iulie-30 septembrie, inspectorii din cadrul biroului județean au verificat un număr de 55 acte de punere în valoare întocmite de ocoalele silvice autorizate, masă lemnoasă provenită din doborâturi de vânt/fenomene de uscare (produse accidentale I și II). De asemenea, în cele trei luni inspectorii Gărzii Forestiere Județene Argeș au efectuat preluarea în pază prin structuri silvice autorizate (ocoale silvice de stat și de regim-private), a unei suprafațe de 741,84 ha fond forestier neasigurat cu servicii silvice/pază pe raza județului.

Amenzi de 278.000 lei

Din iulie până în septembrie au fost realizate de către inspectorii Gărzii Forestiere Județene „328 controale/verificări în urma sesizărilor și/sau solicitărilor primite de la persoane fizice și juridice, instituții și autorități publice centrale și locale, operatori economici -transportatori profesioniști de materiale lemnoase etc. care au urmărit modul de utilizare a sistemului informațional Sumal 2.0”, se arată în raportul Gărzii Forestiere Argeș. Au mai fost desfășurate „45 de controale privind respectarea normelor regimului silvic referitoare la modul de exploatare a masei lemnoase pusă în valoare și a modului de implementare a sistemului DUE DILIGENCE. Au fost vizate: aprovizionarea legală a operatorilor cu lemn și produse din lemn, controale privind modul de respectare a normelor regimului silvic referitoare la trasabilitatea/circulația materialelor lemnoase și controale privind respectarea normelor regimului silvic de către transportatorii profesioniști de materiale lemnoase, înregistrați în sistemul informațional de urmărire a trasabilității materialelor lemnoase SUMAL 2.0., deținătorii depozitelor și/sau instalațiilor de debitare și prelucrare a materialelor lemnoase și operatorii economici atestați în activitatea de exploatare forestieră, controale privind respectarea regimului silvic de către deținătorii de fond forestier. În urma acestor 45 de controale au fost aplicate un număr de 52 sancțiuni contravenționale în valoare de 278.000 lei.

Opt infracțiuni silvice! Un șef district - acuzat de folosire fără drept a dispozitivului silvic de marcat

În urma neregulilor constatate a fost confiscată fizic cantitatea de 22,87 mc (cherestea, lemn rotund și lemn de foc) și valoric cantitatea de 26,98 mc (cherestea, lemn rotund și lemn de foc). Au fost făcute denunțuri în mai multe dosare penale. „Au fost constatate și identificate elementele constitutive a 8 infracțiuni silvice (2 -tăieri ilegale de arbori cu un volum de 83,41 mc, 4 – reducere de fond forestier, 1 -folosire fără drept a dispozitivului silvic de marcat, 1 – furt de arbori din vegetația din afara fondului forestier național) și au fost transmise denunțurile penale către parchetele de pe lângă judecătoriile competente teritorial. Din totalul acțiunilor de control privind respectarea regimului silvic, efectuate în luna septembrie a anului 2022 pe raza județului Argeș, un număr de 16 controale au fost efectuate împreună cu reprezentanții IPJ Argeș – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol – Serviciul Ordine Publică și reprezentanți ai secțiilor de Poliție Rurală din cadrul I.P.J. Argeș”, mai informează Garda Forestieră Județeană Argeș.

Obiectivele Gărzii Forestiere Argeș

Garda Forestieră Județeană Argeș are în vedere, în următoarea perioadă, continuarea și intensificarea următoarele activități specifice:

- Implementarea, monitorizarea și efectuarea controlului privind aplicarea regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră din afara fondului forestier național.

- Monitorizarea și controlul trasabilității materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare.

- Implicarea activă și permanentă în diminuarea fenomenului taierilor ilegale de arbori prin efectuarea de acțiuni de control desfășurate împreună cu organele de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș conform Planului Comun de Acțiune pentru prevenirea și combaterea ilegalitaților în domeniul forestier – „Scutul Pădurii  2022” (în special cu personalul din cadrul BIROULUI PROTECȚIA FONDULUI FORESTIER ȘI PISCICOL – SERVICIUL ORDINE PUBLICĂ  și personalul încadrat la  secțiile de poliție rurală din cadrul IPJ Argeș).

- Controalele planificate pentru perioada următoare vor urmări modul de respectare și aplicare a regimului silvic la structurile silvice autorizate (ocoale silvice de regim autorizate și ocoale silvice de stat),  combaterea tăierilor ilegale și a sustragerilor de arbori. Se vor efectua verificări privind trasabilitatea/circulația materialelor lemnoase, controlul depozitelor de materiale lemnoase, a spațiilor destinate depozitarii temporare a materialelor lemnoase și instalațiilor de transformat lemn rotund. În perioada următoare se vor efectua verificări specifice privind modul de respectare a Instrucțiunilor și regulilor de exploatare forestieră, implementarea și utilizarea sistemului integrat de urmarire a trasabilității  materialelor lemnoase -SUMAL 2.0.

- Urmărirea diminuării suprafeței fondului forestier neadministrat prin acțiuni de conștientizare a proprietarilor de păduri privind importanța asigurării pazei fondului forestier ca și componentă esențială a stopării sau limitării tăierilor ilegale de arbori, notificarea proprietarilor de păduri privind obligativitatea asigurării pazei pădurii deținute, urmărirea aplicării prevederilor art. 16 din Legea 46 / 2008 – Codul Silvic cu modificările și completările ulterioare și a O.M. 530/2019 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a ocolului silvic nominalizat și a Procedurii de preluare în pază a suprafețelor de fond forestier de maximum 30 ha inclusiv, aparținând persoanelor fizice și juridice.

- Verificarea documentațiilor corespunzătoare H.G. 864/2016 privind aprobarea  Procedurii de acordare de la bugetul de stat a costurilor serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor juridice şi fizice care nu desfăşoară activităţi economice, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică sau egală cu 30 ha și a Anexei II – Metodologie de calcul a cheltuielilor destinate asigurării serviciilor silvice pentru suprafețele de fond forestier de maximum 30 ha inclusiv din Legea 175 /2017 de modificare și completare a Legii 46/2008 – Codul Silvic – pentru trimestrul IV al anului 2022.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea