Primăria Moșoaia vrea să reabiliteze o școală deja reabilitată

# În urmă cu 10 luni, Școala Gimnazială Moșoaia a fost renovată de un ONG # Directorul școlii: „Nu putem să dărâmăm un lucru bun și să îl înlocuim cu un lucru la fel de bun”

Un ONG a reabilitat, în decembrie 2021, Școala Gimnazială Moșoaia. O investiție de peste 70.000 de euro, prin care a fost adusă școala de la nivelul secolului XX la cel al secolului XXI. De fapt a fost și prima renovare mare făcută la unitatea de învățământ din Moșoaia de la înființarea acesteia, din 1952. Timp de trei luni, între octombrie și decembrie 2021, au fost realizate de către Asociația BookLand lucrări ample de renovare a unității școlare. A fost amenajată curtea școlii și a fost modernizat un teren de sport. S-a schimbat acoperișul cu unul nou nouț, mai ales că înainte existau zone unde ploua prin acesta. Au fost termoizolați pereții, reparați și zugrăviți, s-a înlocuit pardoseala, s-a pus parchet, s-au pus termopane, au fost înlocuite corpurile de iluminat cu unele moderne, iar lista poate continua.

La 10 luni distanță, Primăria Moșoaia vrea să realizeze un proiect de eficientizare energetică pentru aceeași unitate de învățământ. Un proiect estimat la peste 1 milion de lei, fără TVA. Mai pe scurt, conducerea primăriei vrea să reabiliteze o școală proaspăt reabilitată. Conform expertizei, vor fi decopertați toți pereții exteriori, se vor reface tencuielile, se vor pune din nou termopane, parchetul va fi scos și va fi montată încălzire în pardoseală, iar în plus vor fi montate și niște panouri solare. Despre realizarea acestui proiect nu a fost înștiințată la timp nici conducerea școlii, nu a fost luat un punct de vedere nici Asociației BookLand, ONG-ul care a reabilitat unitatea de învățământ pentru prima dată în aproape 60 de ani. Nu au fost văzuți la școală nici măcar experții care au realizat expertiza tehnică pentru proiectul de creștere a eficienței clădirii, ci doar o persoană, care ar fi venit din partea primăriei, pentru a face câteva poze. În ceea ce priveste necesitatea realizării acestor lucrări, redactorii săptămânalului „Atitudine în Argeș” au făcut treaba Primăriei și au luat un punct de vedere atât conducerii unității școlare, cât și Asociației BookLand.

 

Directorul școlii: „Nu putem să dărâmăm un lucru bun și să îl înlocuim cu un lucru la fel de bun”

Proiectul de „Creștere a eficienței energetice a clădirii publice Școala Gimnazială Moșoaia” a fost aprobat recent în Consiliul Local Moșoaia, în ciuda abținerii consilierilor locali PSD, USR și PMP, care au atras atenția primarului Ion Necula și viceprimarului Adrian Frîntură (ambii PNL) că investiția nu are nici măcar un an de când a fost reabilitată. Conducerea primăriei a depus proiectul în cadrul apelului de proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având o valoare maximă eligibilă de 1.080.828, 01 lei, fără TVA. Un lucru ciudat este faptul că Iulian Costeleanu, directorul școlii din Moșoaia, a aflat în ultimul ceas despre proiectul primăriei, mai exact în ziua în care a fost discutat și votat în Consiliu Local.

„Pot spune că inițial am aflat de la domnii consilieri. E adevărat că, prima dată când am auzit, nu am înțeles foarte bine acest proiect de eficientizare. M-am dus către primărie și am încercat să culeg câteva informații. Răspunsul pe care l-am primit este că ei nu vor strica ceea ce am făcut, ci ei vor îmbunătăți. Toate aceste lucruri le vom vedea în momentul în care se va implementa acest proiect. Eu sunt pentru orice proiect care vine în sprijinul educației. (...) Domnii consilieri mi-au spus că se vor înlocui termopane, că se va înlocui tâmplărie și toate cele. Reacția fiecăruia dintre noi când auzim astfel de lucruri este de indignare. Nu putem să dărâmăm un lucru bun și să îl înlocuim cu un lucru la fel de bun. Am vorbit cu cei de la Primărie și mi-au spus că de fapt nu e așa! Că ei vor veni cu tâmplăria pvc și o vor înlocui, doar dacă este nevoie, cu geam tripan. Că de fapt scopul lor este de a eficientiza, de a reduce consumul de energie și copiii să se bucure de căldură. Că dacă ar scoate  parchetul l-ar scoate pentru a pune încălzire pe sub podea. Că undeva ar pune pe acoperiș acele panouri fotovoltaice. Aceste răspunsuri le-am primit de la dânșii.  Acum vom vedea în momentul în care se vor apuca!”, ne-a precizat directorul Iulian Costeleanu.

Costeleanu: „Am făcut o solicitare la BookLand pentru că școala avea nevoie de o renovare masivă”

La Școala Gimnazială Moșoaia învață aproximativ 120 de elevi, din ciclul primar și gimnazial. Din cauza spațiului insuficient, copiii învață pe două schimburi, unii intră la ore dimineața, ceilalți la prânz. Se așteaptă cu sufletul la gură finalizarea noii unități de învățământ, aflată la câteva sute de metri distanță de cea veche. În noua unitate școlară ar fi spațiu de ajuns pentru toți elevii. Pentru ca administrația locală să pună accent doar pe finalizarea noii clădiri, Iulian Costeleanu, directorul școlii Gimnaziale Moșoaia, a înscris școala cea veche în unul dintre proiectele Asociației BookLand, care aborda subiectul renovării școlilor din mediul rural. Se dorea, astfel, să se ofere mai mult timp administrației locale de a termina lucrările la noua clădire. Iar ONG-ul a selectat instituția de învățământ pentru reabiliare. Era și un pas mare pentru ca unitatea școlară să fie adusă la un nivel minim de decență pentru elevii comunei Moșoaia. Mobilierul era vechi, geamurile nu erau de termopan, pe alocuri se infiltra apă prin acoperiș, pereții erau coșcoviți. Condiții nedemne pentru derularea unui act educațional!

„Am făcut o solicitare la BookLand pentru că școala avea nevoie de o renovare masivă. Aveam nevoie de mobilier: de mese, de scaune. În procesul educativ ai nevoie de foarte multe lucruri, inclusiv de un teren de fotbal. (...) Era o școală veche, care s-a construit până în anii `60. Timpul își spusese amprenta. Inclusiv acoperișul era vechi. Într-o sală de clasă, la coșul de la sobă se inflitra apă. Jgeaburile nu existau, toată apa efectiv curgea și exista riscul de a intra în interior”, își amintește directorul Costeleanu care erau condițiile de la singură școală gimnazială din comuna Moșoaia, până la sfârșitul anului trecut.

CUM ARĂTA ȘCOALA ÎNAINTE


BookLand: „În curtea școlii te umpleai de nămol, prin acoperiș ploua, pereții exteriori și interiori erau coșcoviți...”

Între octombrie-decembrie 2021, școala a trecut printr-un proces amplu de renovare. O investiție de peste 70.000 de euro, realizată prin intermediul Asociației BookLand, după cum ne-au confirmat reprezentanții ONG-ului.

„Școala Gimnazială Moșoaia este una dintre multele școli rurale care nu a beneficiat de nicio renovare încă de la înființare. În curtea școlii te umpleai de nămol - mai ales că șantul de colectare nu exista -, prin acoperiș ploua, pereții exteriori și interiori erau coșcoviți, iar terenul de sport era înclinat cu jumătate de metru! La interior, parchetul era umflat și mâncat de carii, băncile vechi... De ferestre nici nu mai vorbim!

Așadar am început anul trecut (2021 n.red) ample lucrări de renovare care ne-au dat multe bătăi de cap, dar nu ne-am lăsat având permanent în minte obiectivul final: bunăstarea copiilor, asigurarea condițiilor civilizate pentru studiu! Am pornit, cum era și firesc, cu amenajarea curții cu pavele și borduri... Am continuat cu înlocuirea acoperișului cu unul nou-nouț Wetterbest, am îndreptat terenul de sport și l-am dotat cu articole sportive... ca sa nu mai joace copiii fotbal în pantă de 50 cm. Am termoizolat jumătate din pereții exteriori (cei dinspre nord) cu polistiren... și adeziv..., apoi am trecut la interior unde am scos pardoseala veche și am turnat șapă, apoi am pus parchet... Am reparat și zugrăvit pereții, am înlocuit corpurile de iluminat cu unele moderne... ca să nu-și mai strice ochii copiii. Bineînțeles că am și dotat-o corespunzător: mobilier, table scolare albe, în băi cu oglinzi, uscătoare și dozatoare săpun. Și nu în ultimul rând, am ”înzestrat” copiii cu rechizite școlare și laptop-uri. Din cauza vremii neprielnice nu am reușit să turnăm și centura la exterior, de aceea a rămas că va continua primăria...”, a precizat, pentru „Atitudine în Argeș”, Mădălina Mocanu, director Marketing & Comunicare la BookLand.

Întrebat dacă este mulțumit de modul în care arată Școala Gimnazială Moșoaia după renovare, directorul Iulian Costeleanu a avut doar cuvinte de laudă. „Eu sunt foarte mulțumit. Mai întrebam și eu persoane care trec în fața școlii și voiam să văd ce părere au. Sunt doar păreri bune”, a mai precizat Iulian Costeleanu, directorul școlii.

CUM ARATĂ ȘCOALA ACUM

ONG: „Dacă am vorbi doar despre instalarea unor panouri fotovoltaice, investiția ar fi în asentimentul nostru”

Am discutat cu reprezentanții Asociației BookLand despre proiectul de eficientizare energetică a școlii din Moșoaia. Aceștia au fost de-a dreptul surprinși de proiectul autorităților locale, întrebându-ne dacă nu cumva este vorba despre o structură a Școlii Gimnaziale Moșoaia, ci nu despre școala proaspăt reabilitată de ei. După ce s-au convins că este vorba despre aceeași clădire, ONG-ul ne-a trimis următorul punct de vedere:

„Cei mai obiectivi în ceea ce privește necesitatea realizării cu prioritate de noi lucrări de eficientizare energetică (de ex. anveloparea celeilalte jumătăți cu termosistem) la nici un an de cand am închis șantierul, sunt doar beneficiarii direcți: directorul, dascălii, copiii, personalul auxiliar. Noi întelegem de la aceștia că există multe alte nevoi educaționale care ar trebui acoperite. Dacă am vorbi doar despre instalarea unor panouri fotovoltaice, investiția ar fi în asentimentul nostru”, au mai precizat reprezentanții Asociației BookLand, la solicitarea săptămânalului „Atitudine în Argeș”

Primarul Ion Necula, inițiatorul proiectului: „Vi-l dau pe băiatul care s-a ocupat, pe vicele meu...”

Despre faptul că Primăria Moșoaia vrea să reabiliteze o școală deja reabilitată, am discutat și cu primarul Ion Necula, inițiatorul proiectului de eficientizare energetică a clădirii, respectiv viceprimarul Adrian Frîntură, cel care s-a ocupat de fapt de proiect, după cum ne-a recunoscut chiar edilul șef.

# Redactor: Domn primar, s-a aprobat un proiect de hotărâre pentru creșterea eficienței energetice la Școala Gimnazială Moșoaia. Știu că școala s-a renovat în urmă cu 10 luni. Nu se bat proiectele cap în cap. Adică, vreți să renovați o unitate de învățământ deja renovată?

Primar Ion Necula: Nu, domne. Din contră că au venit foarte multe modificări în proiect. Se va face încălzire prin pardoseală, mai multe. Dar vi-l dau pe băiatul care s-a ocupat, pe vicele meu, el e purtătorul de cuvânt, vorbiți cu el!

# Redactor: Am înțeles, dar știu că proiectul este inițiat de dumneavoastră, de aceea v-am și sunat.

Primar: Da, bineînțeles, da...

# Redactor: Știți ce lucrări de reabilitare au fost făcute în decembrie 2021 de către acel ONG?

Primar: Da, cum să nu! În primul rând s-au schimbat toate geamurile, s-au pus termopan, s-a turnat beton, s-a montat parchet. Au fost mai multe modificări.

# Redactor: Știți ce sumă s-a investit acolo?

Primar: Nu, nu știu să vă spun exact acum!

# Redactor: Ați depus proiectul de eficiență energetică a școlii în cadrul apelului de proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență?

Primar: Da, l-am depus!.

Viceprimarul: „Asta e problema, de polistiren!? De polistirenul ăla s-au cramponat toți!”

La interval de câteva minute l-am sunat și pe viceprimarul Adrian Frîntură.
# Redactor: Proiectul de eficientizare energetică la Școala Gimnazială Moșoaia a creat niște discuții la nivelul comunei, în sensul că a fost renovată recent, în urmă cu 10 luni, și acum Primăria vrea să o reabiliteze din nou...
Viceprimar Adrian Frîntură: La nivelul unor consilieri, de fapt, de acolo a plecat discuția. Dumnealor au cerut expertiza tehnică care arată starea actuală a clădirii și au luat de bun că numai aia se face. S-a făcut și un audit energetic, care a fost și încărcat pe PNRR. I l-am dat și domnului director (al unității școlare n.red.), pentru că am discutat cu dumnealui și spunea că nu știe. Acolo se prevede panouri, pompă de căldură, încălzire prin pardoseală, polistiren de 15, tavanele la fel cu polistiren...
# Redactor: Dumneavoastră ați luat contact cu ONG-ul care a realizat acele lucrări?
Viceprimar: Am luat contact. Să știți că în perioada aceea când s-au făcut lucrările chiar este un raport trimis de BookLand către noi. Contribuția Primăriei, dar nu au fost bani publici, au fost sponsorizări aduse de domn primar și de mine, este undeva la 12.000-13.000 de euro pentru că am ajutat, am găsit mână de lucru, materiale diverse.
# Redactor: De asta vă întreb, pentru că investiția realizată prin intermediul celor de la BookLand ar fi, în total, undeva la 70.000 de euro și au trecut doar 10 luni de atunci.
Viceprimar: Așa, și? Dacă acum putem să facem ceva în plus, de ce nu am face-o? Adică nu dăm jos, ce a făcut BookLand, îmbunătățim!
# Redactor: Asta este foarte important, că dacă puneți polistiren de 15, iar acum e deja acolo polistiren de 10, ar fi păcat să se strice lucrarea...
Viceprimar: Asta e problema, de polistiren!? De polistirenul ăla s-au cramponat toți! Nu ne uităm că pe lângă polistiren este și pompă de căldură, se va face încălzire prin pardoseală, se pun panouri solare. Sunt chestii în plus! Și la mine acasă aș vrea să îmi pun panouri solare, darămite la o instituție publică!
Articol realizat de Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea