CENTENARUL ÎNCORONĂRII REGELUI FERDINAND ȘI A REGINEI MARIA (15 OCT. 1922)

Argeșenii interesați de istoria națională, mai cu seamă în aceste vremuri tulburi, când neamul și țara sunt supuse unor mari presiuni,  se pot apropia de reperele cu adevărat importante pentru identitatea noastră, trecând pragul Bibliotecii Județene Argeș. În holul central, este organizată, până la sfârșitul săptămânii viitoare, expoziția “ÎNCORONAREA REGILOR ROMÂNIEI MARI”  - cărți, encicopedii, albume din fondul de carte al instituției.
Expoziția subliniază însemnătatea simbolică a unirii tuturor provinciilor românești cu Regatul României, după recunoașterea granițelor noului stat, prin tratatele de pace încheiate cu țările învinse în Marele Război.

 

Expoziția surprinde ceremonialul încoronării de la Alba Iulia, semnarea actului încoronării - ”... spre a chema binecuvântarea lui Dumnezeu asupra acestor mărețe fapte, din care a ieșit România Mare...”, serbările care au durat trei zile și care s-au desfășurat concomitent și la București, unde a  defilat un cortegiu ce a reconstituit tablourile semnificative din epocă, din antichitatea daco-romană și până la Marea Unire.

Pot fi, de asemenea, admirate în expoziție, coroana celei mai iubite Regine a românilor, o coroană în formă de crin, decorată cu ornamente din aur, pietre semiprețioase și cu pandantive laterale, de care erau prinse câte trei lanțuri. Nu lipsesc nici detaliile privitoare la participanții la festivități – 300 de invitați, atât capete încoronate, cât și episcopi, generali, ambasadori, alți oficiali – festivități urmate de o mare serbare populară.
Sabina Dumitru, Cristina Marinescu
Biblioteca Județeană Argeș ”Dinicu Golescu”

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea