Primarul din Mioveni trage un nou semnal de alarmă cu privire la funcționarea spitalului local

# Ion Georgescu: „Mă fac frate cu necuratul ca să trec iarna!”

# Ion Georgescu: „Așa cum merg lucrurile... în decembrie sau în ianuarie VOM  FI  ÎN  FALIMENT!”

Edilul Mioveniului, Ion Georgescu, trage un nou semnal de alarmă cu privire la criza din energie, la prețurile din ce în ce mai aberante care împovărează bugetul orașului. Spital, Sala Sporturilor, Centru Cultural, școli, grădinițe, rețea întinsă de iluminat public – toate sunt atribute ale civilizației care însă, alături de multe altele, vin cu facturi din ce în ce mai mari. Prețul necontrolat al energiei face imposibilă orice previziune. Nu poți construi un buget serios cu asemenea creșteri. Întrebat de felul în care va gestiona, în lunile următoare, situația primului spital construit de o administrație locală în ultimii 31 de ani, Ion Georgescu ne-a răspuns șocant!

 

 

# Cum vedeți situația pentru Spitalul Mioveni și cum veți reuși să gestionați, în iarna care vine, cheltuielile uriașe ale acestuia?
Ion Georgescu: Dacă vreți un punct de vedere sincer, așa cum merg lucrurile, dacă nu se modifică ceva serios, în decembrie sau în ianuarie VOM  FI  ÎN  FALIMENT! În momentul acesta, avem undeva între 4,5 – 5 milioane de euro datorii! Dacă nu intrăm în faliment în decembrie, înseamnă că suntem o administrație care funcționează foarte bine, chiar drăcoasă! Ne-am făcut, de mai mult ori, frate cu necuratul ca să trecem iarna. Însă iarna care vine, din punct de vedere al facturilor la utilități, este o nebunie totală!  Gândiți-vă că avem, la nivel de oraș, 3800 de corpuri de iluminat public, majoritatea pe sistem LED. Am închis, deja, o parte din ele. În zonele fără case, am trecut la sistemul economic, din 2 în 2. La Spital, pe prețurile vechi, sezonul rece însemna, din punct de vedere al utilităților, cam 4-500.000 de lei. Dacă facem un calcul acum, punând doar un preț dublu, ajungem la 900.000 – 1.000.000. De unde le iau? Suntem într-o zonă de blocaj total. Și unde? La Mioveni, oraș din care pleacă 4% din Produsul Intern Brut al României!? Sau 20% din exportul țării!!! Orașul nu primește înapoi, de la Ministerul de Finanțe, sumele ce i se cuvin din cotele defalcate! Cu excepția Președintelui României, toată lumea a fost informată, deja, de situația noastră. De doi ani am explicat-o tuturor, am scris-o, am informat-o! Nu se mai vede luminița de la capătul tunelului.

Pe parcursul acestui an am avut, de câteva ori, tendința de a pleca de la Primărie. Colegii mei o știu. Nu pentru a fugi de răspundere, ci ca un strigăt, ultim, de disperare. Poate, astfel, cineva devine atent. Nu putem să lăsăm, tot ce am făcut, să se degradeze... nu îmi vine să rămân și să văd cum se îngroapă mulți ani de muncă...  Am mers la ANAF, am mers la Ministerul de Finanțe. Singur sau împreună cu parlamentarii din Argeș. Am depus petiții, clarificări... Mențiune specială pentru felul ambițios prin care m-a sprijinit doamna Simona Bucura Oprescu. Am explicat cum stau lucrurile împreună cu domnul președinte al CJ, Ion Mînzînă.  Cum să fac un buget sustenabil? La începutul anului au venit niște estimări, pe baza căruia ne-am ghidat. Doar că încasările estimate de ANAF nu au mai venit la nivelul acela. Orașul nostru, pentru a fi pe linia de plutire într-o lună normală, de vară, are nevoie de 500.000 de euro. Într-o lună de iarnă, cheltuielile minimale sunt de UN MILION DE EURO! Ca să ținem pe linia de plutire primăria,  serviciile cele două societăți, spitalul, școlile, grădinița. Gândiți-vă că avem de plată, sume restante, prin societatea Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni cam 2,5 milioane de euro!

În societatea respectivă lucrează cam 450 de oameni. Cred că nimeni nu a făcut o simulare cu ce ar însemna, de fapt, intrarea în incapacitate de plată a Primăriei Orașului Mioveni! Nu mai spun că mai avem de plată, 6-7 ani, rate din împrumutul pe care l-am făcut pentru a termina și deschide Spitalul. Pentru a ține corabia pe linia de plutire, am încercat să nu mai deschidem investiții noi. Lucrările pe care punem, astăzi, accent, sunt proiectul de gaze de la Făget. Un al doilea proiect este cel de creare a Centurii orașului. Sunt proceduri începute în urmă cu câțiva ani, care trebuie duse la bun sfârșit. În rest, am devenit circumspecți. Nu putem să începem lucrări și să ne trezim că nu putem plăti firmele care lucrează. Toți au de plătit materiale, mașini, salarii... Nu putem face nici previziuni pentru viitor, în condițiile în care prețurile la utilități sunt, astăzi, subvenționate. S-ar putea ca, din primăvară,  această subvenție să dispară...

# Să ne întoarcem puțin la Spital. Ce se întâmplă în această instituție, acum?
Ion Georgescu: Se întâmplă multe lucruri bune. În primul rând vorbim de un spital nou. Trebuie să menționez și faptul că aparatura din acest spital este una modernă, de ultimă generație chiar. Ați citit, cu siguranță, că, recent, a fost operat, aici, un sportiv de performanță. Pentru sportivi este un semnal bun, această categorie cam bătea drumul Bucureștiului pentru aproape orice fel de problemă chirurgicală. În viitor, sunt convins că marea majoritate a problemelor vor putea fi rezolvate aici. Echipa spitalului este foarte tânără, există o colaborare reală între toți aceștia.

Toți sunt de lăudat, spre exemplu secția de chirurgie este deja asaltată. Șeful acesteia, Mirel Leoveanu, este căutat și de pacienți din București, unde chiar ai de unde să alegi. Este argeșean de-al nostru, muncește mult și cred că, dacă o ține tot așa, va putea să fie comparat, în timp, cu celebrul doctor Crăciun de la Călinești...  Vremurile se tot schimbă, însă oamenii adevărați ies la suprafață, indiferent de numărul de obstacole. Comunitatea din Mioveni susține acest spital, și-l dorea și o face în continuare. Sper ca vremurile să ne lase să ne dezvoltăm așa cum ne-o dorim și să nu ne închidă ușile!...

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea