Sfârșit de proces între Universitatea din Pitești și afaceristul Daniel Otobîcu. Miza: 3 milioane de lei

# Cinci ani de judecată. Casa Universitarilor este și acum încuiată și adună praf, frunze și ani…

De cinci ani, la Tribunalului Argeș, s-a judecat dosarul în care omul de afaceri Daniel Otobîcu cere despăgubiri de aproape 3 milioane de lei pentru afacerea eșuată ”Casa Universitarilor”. Povestea începe în urmă cu mulți ani, prin 2008, atunci când la fostul restaurant Panoramic au fost realizate mai multe lucrări de construcții, recompartimentare, modernizare etc., în urma unui contract de sponsorizare încheiat cu Otobîcu. S-a constatat că respectivele lucrări au fost făcute fără autorizații legale. Pe fir a intrat Primăria Piteşti care a dispus atunci fie oprirea executării lucrărilor și intrarea lor în legalitate, fie aducerea imobilului la starea iniţială. De atunci Casa Universitarilor a rămas în conservare, până în anul 2021 când au fost desfășurate ample lucrări de reabilitare, clădirea fiind, în sfârșit, readusă la starea inițială.

 

În 2017, în timpul primului mandat al lui Dumitru Chirleșan ca rector la UPIT, Daniel Otobîcu a deschis un proces, la Tribunalul Argeș, în care cerea daune de aproape 3 milioane de lei, ca urmare a contractului de sponsorizare derulat în urmă cu câțiva ani. După ani de procese și zeci de termene s-a dat și un prim verdict în instanță. Câștig de cauză: Universitatea din Pitești. Hotărârea instanței nu este, însă, definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Istoricul procesului! Zeci de termene și experți schimbați la nesfârșit

Procesul, desfășurat la Tribunalul Argeș, a bătut pasul pe loc mult timp, asta și pentru că experții au fugit de dosar ca dracu de tămâie. Instanța a insistat, chiar i-a amendat, pe cei însărcinați, în repetate rânduri, pentru nedepunerea rapoartelor de expertiză în cauză. În februarie 2018, pe la începutul litigiului, judecătorii Tribunalului Argeș au încuviințat mai multe probe pentru reclamantul Daniel Otobîcu, printre care și cea cu expertize tehnice în specialitatea construcţii şi evaluare bunuri. În martie 2018, judecătorii ”desemnează prin tragere la sorţi, în sala de judecată, expert specialitatea construcţii civile în persoana domnului Căpăţână Alexandru respectiv expert specialitatea evaluare bunuri în persoana domnului Popa Nicolae”. După mai multe luni de nemișcare, la începutul anului 2019, primul expert este înlocuit de instanță.

”Înlocuieşte pe domnul expert Căpăţână Alexandru cu dl. expert Costin Emi Marinescu Marian… Se va reveni cu adresă catre dl. expert Popa Nicolae cu avertisment de amendă, în vederea efectuării lucrărilor de expertiză…”. La următorul termen, și expertul Marinescu este înlocuit. Pe dosar este desemnat să intre expertul Dumitru Nicula. Ce-l de-al doilea expert rămâne, însă cu lucrarea nedepusă. Lunile treceau, experții erau schimbați la nesfârșit. În decembrie 2019, instanța decide următoarele: ”Înlocuiește pe domnul expert Nicula Dumitru cu dl. Brumă Eugen, cu transfer de onorariu. Emite adresă către domnul expert, nou desemnat, Brumă Eugen, în vederea efectuării lucrării de expertiză…”.

La termenul din 22 ianuarie 2020, instanța ”Revine cu adresă către experţii desemnaţi în cauză în vederea efectuării raportului de expertiză…”. Și tot așa, până în octombrie 2020, când expertul Brumă Eugen depune raportul de expertiză. Doar că la următorul termen de judecată instanța admite obiecţiunile formulate de reclamant la raportul de expertiză depus la dosarul cauzei şi dispune completarea acestuia. Trec alte termene, iar în mai 2021 se dispune „înlocuirea domnului expert Brumă Eugen, specializarea Construcţii civile, industriale şi agricole/Evaluarea proprietăţii imobiliare, cu un alt expert, specializarea Evaluarea proprietăţii imobiliare, desemnat prin tragere la sorţi, potrivit art. 331 Cod proc. civilă, respectiv Micuda Ion - Dan, poziţia 7 în listă, pentru efectuarea raportului de expertiză”.

La următorul termen se dispune și înlocuirea lui Micuda Ion Dan cu un alt expert, respectiv Horincar Dorel Vasile, specialitatea construcţii civile, industriale şi agricole/evaluarea proprietăţii imobiliare. În cele din urmă, în primăvara anului 2022 cele două expertize cerute în cauză au fost, în sfârșit, finalizate.

Tribunalul Argeș respinge cererea de chemare în judecată a lui Otobîcu

Iar în cele din urmă s-a terminat cu bine pentru Universitatea Pitești și rău pentru afaceristul Daniel Otobîcu. În data de 19 octombrie a.c., după 40 de termene, judecătorii Tribunalului Argeș resping cererea de chemare în judecată a acestuia. „Respinge cererea de chemare în judecată, ca nefondată. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare la Curtea de Apel Piteşti. Cererea de apel se depune la Tribunalul Argeş.”, se arată în hotărâre. Fiind însă prima instanță, se poate face apel, care se va judeca la Curtea de Apel Pitești.

Rectorul Dumitru Chirleșan: „Având dreptate nu avem cum să pierdem. E păcat de Dumnezeu!”

Despre procesul recent încheiat între Daniel Otobîcu și Universitatea din Pitești, rectorul Dumitru Chirleșan ne-a declarat următoarele: „Era de așteptat că o să câștigăm pentru că era o chestie care nu era corectă, nu stătea în picioare. Cerea, după ani de zile, echivalentul unor lemne pe care le dusese acolo fără să îi ceară nimeni din Universitate. Prin care se apucase să facă supraetajarea aia dezastruoasă, care a și șubrezit structura. În final, valoriza lemnele respective la 3 milioane de lei. Un calcul banal arată că în 3 milioane de lei, chiar dacă a crescut prețul la lemne, cumpărăm lemne cât să umplem dealul acela. Era evident că nu stătea cererea lui în picioare. Cam asta a fost litigiul. (…) În România lucrurile durează mult și foarte mult. Însă eu am mare încredere că având dreptate nu avem cum să pierdem. E păcat de Dumnezeu!”.

Casa Universitarilor - în conservare și după renovare

În urmă cu câțiva ani prezentam situația incredibilă prin care trecea  Casa Universitarilor, clădire aflată în administrarea Universității din Pitești. Perla arhitectonică, situată în strada Eroilor, a oferit, până acum un an, o imagine dezolantă. Aici, prin 2019, se găseau sute de kilograme de gunoaie, un om al străzii, la un moment dat,  ”modernizând” clădirea în propriul dormitor. La UPIT, în vara aceluiași an, a existat o ședință în urma căreia s-a luat hotărârea de a se face curățenie în incintă și de a se îngrădi accesul în clădire cât mai repede. Au început apoi și lucrările. Iar în vara anului 2021, după mulți ani în care a fost în paragină, Casa Universitarilor a fost reabilitată. Și chiar a găzduit, în urmă cu un an, un eveniment. Obiectivul conducerii UPIT era realizarea unui Centru de cultură și civilizație sud-est europeană. Între timp, stă încuiată și adună praf, frunze și ani…

„E sub cheie! E curată, e frumoasă! Este în conservare din două motive principale. Primul motiv și cel mai dur, în momentul de față, este lipsa de personal. Nu găsești să angajezi! La Panoramic este nevoie de minim patru persoane, plus un manager/coordonator care să poată să țină în mișcare lucrurile. Voiam să facem și să dezvoltăm acolo un Centru de cultură și civilizație sud-est europeană. Ideea nu a murit în sine. Al doilea motiv este că nu am găsit în interior persoana potrivită care să gestioneze povestea respectivă”, a precizat rectorul Dumitru Chirleșan.

„În primăvară, fie prin Fundația Universitară, fie prin înființarea Centrului de Cultură și Civilizație Sud-Est Europeană să facem ceva să prindă viață. Următoarea conferință de presă va fi acolo!”, a completat prorectorul Adrian Sămărescu.
Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea