Zece elevi de la Școala Gimnazială Băiculești merg în Italia, în cadrul unui proiect Erasmus+

 

O echipă de zece elevi de la Școala Gimnazială Băiculești participă, în perioada 6-12 noiembrie, în orașul italian Milano, în cadrul proiectul international Erasmus + „Cut! Preventing alcohol abuse among pre-adolescents 2021-1-PL01-KA220-SCH-000024118”.

Sunt implicați opt parteneri din șase țări europene, România fiind reprezentată de elevii Școlii Gimnaziale Băiculești. Copiii sunt însoțiți de profesorul Cosmin Mazilescu - inițiatorul și coordonatorul proiectului și de profesoara Camelia Pătru. În cadrul proiectului mai participă trei instituții de învățământ din Italia și câte una din Polonia, Franța, Belgia și Grecia.

 

Istituto Comprensivo Scialoia va fi, de această dată, gazda activităților ”Short-tem exchange of groups pupils”. Agenda întâlnirii conține activități extrem de interesante, copiii urmând să contribuie la realizarea unor serii de filme video cu impact ridicat în prevenirea consumului de alcool în rândul preadolescenților, în urma unor ample cercetări la nivel internațional care au implicat numeroși elevi, părinți, profesori, psihologi, experți.

Preadolescenții (vârsta 11-14 ani) și tinerii reprezintă o populație deosebit de expusă riscului de abuz de alcool, deoarece este adesea percepută ca un mijloc de acceptare în cadrul grupului. Din punct de vedere psihologic, consumul și abuzul de alcool în rândul preadolescenților este adesea declanșat de factori care țin de construirea identității, acceptarea de către grup, frica de excludere, bullying etc. Preadolescența se caracterizează, de asemenea, printr-o utilizare sporită a dispozitivelor electronice (de exemplu: smartphone-uri, computere, jocuri video), a serviciilor bazate pe internet (de exemplu: rețelele sociale, jocurile video bazate pe internet etc.) și o autonomie sporită în viața de familie și socială, toți factori care joacă un rol în modelarea minții tinerilor.

În același timp, adulții, inclusiv părinții și educatorii, care ar trebui să fie responsabili cu îndrumarea și educarea tinerilor, nu au o procedura clara atunci când sunt pusi în fața problemei abuzului de alcool în rândul preadolescentilor. Pe de o parte, ei nu sunt conștienți de problemă, deoarece cred că este ceva ce privește tinerii într-o etapă ulterioară. Pe de altă parte, nu știu cum să-i facă față: au dificultăți în a citi semnalele comportamentelor potențial riscante și atunci când detectează o situație de consum sau abuz de alcool nu știu cum să o rezolve.

Prin acest proiect, pe care îl găsiți accesând https://cut.pixel-online.org, numeroși elevi, părinți sau profesori vor învăța cum să acționeze în cazul abuzului de alcool în randul preadolescenților.

În urma parcurgerii acestui curs, copiii vor fi evaluați și vor putea obține certificatul de mobilitate Europass.

 

Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea