Slujbă de resfințire a bisericii parohiei Priboienii de Jos, protoieria Topoloveni

# Printre preoți - și afaceristul Florin Păcioianu

După șapte ani de lucrări executate la biserica satului, locuitorii de pe Valea Cârcinovului au primit în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, care a săvârșit slujba de târnosire a acestui sfânt locaș de rugăciune.
Momentul ales a fost deosebit datorită faptului că biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului din comuna Priboieni a aniversat 100 de ani de la punerea pietrei de temelie în ziua de 17 aprilie 1922. Pentru a marca împlinirea unui veac de la începerea lucrărilor de construire a bisericii parohiale, în curtea bisericii a fost înălțată o cruce comemorativă din piatră de Albești-Muscel. …

Actuala biserică a fost construită din temelie între anii 1922-1936 prin osârdia și strădania slujitorilor de vrednică pomenire: preoții Marcu Roșescu și Gheorghe Roșescu - tată și fiu - din nevoia vădită a enoriașilor de a avea un lăcaș de rugăciune ortodoxă, după dărâmarea vechii biserici, existente până în anul 1918.
Lucrările de construcție au început la data de 27 aprilie 1922, pe un teren nou în suprafață de 1.440 m, donat de către bunii credincioși creștini ortodocși ai parohiei.

 

Printre participanți, managerii Zaris, Salubritate S.A. și Drum Construct Logistik, dar și fostul primar din Corbi, Virgil Baciu

Lucrarea a fost definitivată în anul 1936. În acest sens, părintele profesor universitar doctor Nicolae Brânzea, a prezentat pe scurt cele mai importante momente pe care parohia Priboienii de Jos le-a petrecut în cei 100 de ani ce au trecut de la începutul lucrărilor de zidire a bisericii.
Datorită faptului că primele donații au venit din partea personalului medical prin implicarea familiei doamnei doctor Boboc Simona, biserica parohiei Priboienii de Jos a primit astăzi cel de-al doilea hram închinat Sf. Mc. Pantelimon.
Un sprjin foarte important, atât material și prin muncă fizică, a venit din partea ctitorilor, enoriașilor și de alți binefăcători. De asemenea, o contribuție consistentă a venit din partea Secretariatului de Stat pentru Culte și a Primăriei și Consiliului Local al Comunei Priboieni.

Pentru activitatea desfășurată pe plan duhovnicesc și administrativ lângă actualul preot paroh, părintele coslujitor Popescu Ion a primit distincția de iconom stavrofor.
Mai mult, drept mulțumire pentru ajutorul financiar acordat parohiei Priboienii de Jos, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a oferit ctitorilor principali  medaliile ortodoxe: ”Sf. Neagoe Vodă Basarab” și ,,Sf. Muceniță Filoteea”, precum și diplome de vrednicie la alți credincioși implicați în realizarea acestui proiect (conform www.arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro). De asemenea, toți credincioșii prezenți la acest eveniment au primit din partea parohiei pachete cu alimente.
Printre cei prezenți s-au mai numărat și primarul localității, Sorin Lupu, fostul primar din Corbi, Virgil Baciu, patronul firmei Zaris, Constantin Zaharia, directorul general al Salubritate 2000 S.A., Romi Becheanu dar și afaceristul Florin Păcioianu (Drum Construct Logistik) care, în haine preoțești, a participat la slujbă.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea