Tribunalul a decis! Nouă foști parlamentari de Argeș își vor recupera pensiile speciale

# Fostul deputat Sandu Nichita află în decembrie dacă va primi înapoi indemnizația
Zece foști parlamentari de Argeș au dat în judecată Camera Deputaților și Senatul pentru a-și recupera pensiile speciale. Până în prezent, nouă foști reprezenți ai județului în Parlament au câștigat la Tribunalul Argeș dreptul de repunere în plată a indemnizațiile cuvenite în baza Legii privind statutul senatorilor și deputaților. Decizia instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel. În privința celui de-al zecelea fost parlamentar de Argeș, instanța se va pronunța în dosar abia pe 8 decembrie. Iulian Cristache, Adrian Duță, Filip Georgescu, Georgiu Gingăraș, Gheorghe Marin, Nicolae Ionescu, Ion Burnei, Constantin Tămagă, Nițu Vasile și  Sandu Nichita au reclamat pierderea indemnizațiilor de plată pentru limită de vârstă, toți fiind la pensie.

 

Amintim că pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. În momentul eliminării pensiile speciale erau 827 de beneficiari, foști senatori și deputați, care primeau între 2.000 și 15.000 de lei pe lună. Pe 4 mai 2022, Curtea Constituțională a României a decis faptul că pasul legislativului a fost unul greşit, proiectul fiind unul neconstituţional. O asemenea decizie înseamna că va avea loc repunerea în plată a pensiilor speciale, iar statul va trebui să le dea beneficiarilor de pensii speciale banii pentru intervalul martie 2021 până în prezent. Decizie care a fost respectată și de Tribunalul Argeș.

„Dispune anularea ordinelor nr. 409, 529, 517, 552, 601 din data de 05.03.2021 emise de Secretarul General al Camerei Deputaţilor şi nr. 313, 428 şi 304 din data de 02.03.2021 emise de Secretarul General al Senatului. Dispune repunerea în plată a indemnizaţilor pentru limită de vârstă începând cu data de 27.02.2021 până la 09.06.2022, în ceea ce îi priveşte pe reclamanţii B. I., D. A., G. F., G. G., I. N., şi începând cu data de 27.02.2021 şi până la emiterea unor noi ordine de către pârâtul Secretarul General al Senatului în ceea ce îi priveşte pe reclamanţii C. I., M. G. şi T.C.. Obligă pârâţii la plata către fiecare reclamant a sumei de 1190 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu apel în 30 zile de la comunicare, ce va fi depus la Tribunalul Argeş.”, se arată în hotărârea instanței.
O hotărâre asemănătoare a fost dată și în cazul fostului deputat Vasile Nițu. În schimb, fostul deputat Nichita Sandu află în decembrie dacă instanța îi va da și lui câștig de cauză.
Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea