Primăria Moșoaia trasă de „urechi” de ONG-ul care a renovat școala gimnazială din localitate

# Episodul doi al reabilitării unei școli deja reabilitate # Dacă se distruge din lucrare se va solicita returnarea întregii investiții

Vă precizam, recent, că „Primăria Moșoaia vrea să reabiliteze o școală deja reabilitată”. Pe scurt, după ce Asociația BookLand a renovat în decembrie 2021 Școala Gimnazială Moșoaia, în octombrie 2022, la 10 luni distanță, Primăria vrea să realizeze un proiect de eficientizare energetică pentru aceeași unitate de învățământ. Un proiect estimat la peste 1 milion de lei, fără TVA, care a fost depus în cadrul apelului de proiecte din Planul național de redresare și Reziliență (PNRR). Problema e că o parte dintre lucrări, conform documentelor, sunt prevăzute a fi realizate din nou, deși ele au fost proaspăt făcute. Ca urmare a materialului publicat în „Atitudine în Argeș”, Asociația BookLand, ONG-ul care a renovat școala gimnazială pentru prima dată de la înființare, a avut o reacție virulentă la adresa autorităților locale.

 

S-au cerut explicații urgente conducerii Primăriei, susținând că în cazul în care lucrarea realizată de ei va fi distrusă, se va solicita returnarea întregii investiții, de 71.210 euro. Iar pentru o transparență totală a cheltuielilor realizate, ONG-ul a pus la dispoziție lista completă a acestora. Listă pe care am primit-o atât noi, redacția Atitudine în Argeș, cât și Primăria Moșoaia.

Președinte ONG, către conducerea Primăriei Moșoaia: „Investiți banii ăia în altă școală”

Redăm, în continuare, punctul de vedere acid trimis de Mihaela Petrovan, președintele Asociației BookLand, către primarul Ion Necula și viceprimarul Adrian Frîntură.

„Domnule primar Ion Necula,
Suntem extrem de indignați și triști să aflăm din mass-media că vreți să distrugeți tot ce am făcut deja pentru școala din Moșoaia...
Noi am termoizolat clădirea – NU mai are nevoie de altă eficientizare energetică. Noi am cumpărat tâmplărie PVC – nu mai trebuie cumpărată alta! Noi am adus parchet! Asta doar ca să punctez ce reiese din articol. Pe restul le știți la fel de bine.
Pe cuvânt că nu înțelegem de ce faceți asta. Investiți banii ăia în altă școală din arondismentul dvs. Așteptăm URGENT lămuriri. Altfel vă vom solicita returnarea întregii investiții, inclusiv plata sutelor de ora de muncă ale Asociației. Mulțumesc!”, a precizat Mihaela Petrovan, președintele Asociației BookLand.
În cele din urmă, viceprimarul Adrian Frîntură a dat asigurări conducerii ONG-ului că nu se va strica nimic din lucrarea realizată de aceștia. Rămâne de văzut dacă odată ce va începe proiectul de eficientizare energetică a școlii, se vor și respecta cele spuse de acesta!

Ce a realizat ONG-ul la școala din Moșoaia

Între octombrie-decembrie 2021, Școala Gimnazială din Moșoaia a trecut printr-un proces amplu de renovare.
„Școala Gimnazială Moșoaia este una dintre multele școli rurale care nu a beneficiat de nicio renovare încă de la înființare. În curtea școlii te umpleai de nămol - mai ales că șantul de colectare nu exista -, prin acoperiș ploua, pereții exteriori și interiori erau coșcoviți, iar terenul de sport era înclinat cu jumătate de metru! La interior, parchetul era umflat și mâncat de carii, băncile vechi... De ferestre nici nu mai vorbim!
Așadar am început anul trecut (2021 n.red) ample lucrări de renovare care ne-au dat multe bătăi de cap, dar nu ne-am lăsat având permanent în minte obiectivul final: bunăstarea copiilor, asigurarea condițiilor civilizate pentru studiu! Am pornit, cum era și firesc, cu amenajarea curții cu pavele și borduri... Am continuat cu înlocuirea acoperișului cu unul nou-nouț Wetterbest, am îndreptat terenul de sport și l-am dotat cu articole sportive... ca sa nu mai joace copiii fotbal în pantă de 50 cm. Am termoizolat jumătate din pereții exteriori (cei dinspre nord) cu polistiren... și adeziv..., apoi am trecut la interior unde am scos pardoseala veche și am turnat șapă, apoi am pus parchet... Am reparat și zugrăvit pereții, am înlocuit corpurile de iluminat cu unele moderne... ca să nu-și mai strice ochii copiii. Bineînțeles că am și dotat-o corespunzător: mobilier, table scolare albe, în băi cu oglinzi, uscătoare și dozatoare săpun. Și nu în ultimul rând, am ”înzestrat” copiii cu rechizite școlare și laptop-uri. Din cauza vremii neprielnice nu am reușit să turnăm și centura la exterior, de aceea a rămas că va continua primăria...”, au precizat, pentru „Atitudine în Argeș”, reprezentanții BookLand.

Concluziile expertizei și raportului de audit  în cadrul proiectului de eficientizare energetică

După ce am aflat ce lucrări au fost realizate la instituția de învățământ de către ONG, am consultat și expertiza tehnică a proiectului, precum și raportul de audit al creșterii eficienței energeticice a Școlii Gimnaziale Moșoaia pentru a afla exact ce lucrări urmează a fi realizate.

Conform expertizei tehnice, pentru realizarea lucrărilor s-au propus două variante, una minimală și alta maximală. Expertul a recomandat varianta minimală, care cuprinde următoarele:

„- Se vor monta panouri de semnalizare lângă șantier;
- Vor fi decopertați toți pereții exteriori, acolo unde tencuiala este degradată de intemperii sau factori antropici. După finalizarea acestei operațiuni se va proceda la o nouă examinare a zidăriei și se va întocmi un proces verbal cu starea actuală a zidăriei, după care se vor reface tencuielile;
- Se realizează reabilitarea termică prin termoizolare cu polistiren/vată minerală a clădirii pentru creșterea eficienței energetice;
- Se înlocuiește tâmplăria existentă – dacă este necesar.
- Refacerea sistematizării din jurul construcției pentru a împiedica acumularea apelor pluviale lângă construcție;
- Realizarea trotuarelor etanșe din beton armat în jurul clădirii;
- În cazul montării de panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirii, se va reanaliza structura șarpatei și se vor verifica elementele acesteia în funcție de greutățile echipamentului, conform cu specificațiile producătorului”.

În schimb, în raportul de audit descrierea sumară a investiției este următoarea:

„- Plafon termoizolat cu 25 cm vată minerală sau polistiren expandat;
- Pereți termoizolați cu 15 cm vată minerală sau polistiren expandat;
- Verificare și remediere neconformități referitor la închiderile din PVC cu geam termopan;
- Implementare sistem de producere agent termic apă caldă cu pompa de căldură aer-apă și vas de acumulare izolat, împreună cu conductele de transport agent termic și sistemului de încălzire în pardoseală, conform expertizei tehnice;
- Montarea de panouri fotovoltaice cu o putere totală de 10,82 KW;
- Montarea de panouri solar termice cu tuburi vidate, în total 60 tuburi vidate;
- Schimbare sistem iluminat cu LED”.
Conform raportului de audit, costul investiției este de 200.000 de euro.

Terenul de sport al școlii încă se află pe... câmp

Și terenul de sport al școlii era vitregit de soartă înainte de reabilitarea făcută de ONG. Arăta ca un dâmb noroios sau cu iarbă uscată, în funcție de vreme. Un teren de sport situat lângă școală, pe câmp, fără a fi măcar împrejmuit. În decembrie 2021, terenul a fost îndreptat și dotat cu articole sportive. Au trecut 10 luni de la îmbunătățirile aduse, dar nici până în prezent terenul nu a fost împrejmuit. Deși Primăria Moșoaia ar fi alocat bani pentru acest lucru, se pare că prioritățile au fost altele.


A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea