Cristian Gentea propune elaborarea unei platforme civice pentru educație

Cristian Gentea, primarului municipiului Pitești, a propus Universității din Pitești realizarea Consiliului de Susținere Publică a Educației și elaborarea unei platforme civice în acest sens, două dintre proiectele pe care și le-a asumat încă din perioada campaniei electorale din 2020. În cei doi ani de mandat, edilul susține că a reușit să mențină activ dialogul între primărie și principalii contributori la procesul educațional. De asemenea, a sprijinit și promovat activitățile cu caracter educativ la nivelul municipiului. S-a mizat, astfel, pe implicarea activă a structurilor academice în toate proiectele importante pentru Pitești și în deciziile locale.

„Sunt foarte atașat de învățământ, educație și cercetare, așa încât, în urmă cu doi ani chemam universitarii să fie alături, să facem mai mult pentru noi toți. Dincolo de pregătirea educațională și de formarea cunoștințelor, trebuie să formăm și caractere. Să facem așa încât absolvenții de liceu să fie atrași să rămână să studieze aici, studenții să nu migreze, tinerii să nu plece din oraș!

- Prima țintă strategică pe care am identificat-o în 2020 a fost formalizarea și permanentizarea dialogului între primărie și principalii contributori la procesul educațional. Am bifat-o: avem un parteneriat solid cu universitatea piteșteană, așa încât nimic din ce se întâmplă cultural – educațional în Pitești, nu se întâmplă fără comunitatea academică, de la deschiderea la închiderea anului universitar, târguri de carte, evenimente editoriale, organizarea principalelor manifestări identitare, cum ar fi Simfonia Lalelelor, Pitești Fest sau Târgul de Crăciun.

Vreau să mergem un pas mai departe și astăzi, la aniversarea UPIT, să vă propun constituirea consiliului de susținere publică a educației cu reprezentanți din toate grupurile direct interesate în educație și elaborarea unei platforme civice pentru educație: mediu de afaceri, societate civilă, mediu politic! Ne organizăm și ne identificăm mai bine nevoile și soluțiile!

- A doua țintă strategică pe care v-am propus-o în urmă cu doi ani a fost: sprijinirea oricărui actor public sau privat în inițierea și dezvoltarea de structuri sau activități cu caracter educativ. Ca acțiuni mi-am notat identificarea de nevoi specifice educaționale pe fiecare cartier în parte, stimularea societății civile în abordarea activă a educației pentru comunitate și sprjinirea dezvoltării de noi structuri cu scop educativ. Am bifat-o și pe aceasta: am sprjinit și vom sprijini, material, logistic, orice asociație, ONG, inițiativă privată sau cetățenească legată de educație – vă reamintesc de cele câteva târguri cu succes extraordinar, cum ar fi Târgul de Științe, sau cel al ONG-urilor din Pitești, debate-urile între liceele piteștene de ziua limbii române, evenimentele Rotary, sau ale Consiliului Județean al Tinerilor, etc.

În cartierele Piteștiului am identificat, pe zone, împreună cu cetățenii, în urma întâlnirilor constante, necesitățile de infrastructură pentru educația primară și preuniversitară: facem creșe, săli de educație fizică, reabilităm permanent unități de învățământ, de la colegii la școli, aplicăm pe regenerare urbană, sunt foarte multe proiecte pe investiții în educație.

- A treia țintă a fost inițerea și dezvoltarea de programe educaționale ale primăriei: bifată, ultima dată - 14 angajați au participat la cursuri de specializare pe accesare de fonduri europene! Vreau să vă mulțumesc pentru strânsa colaborare, să vă asigur de tot sprijinul meu și susțin că educația universitară și postuniversitară trebuie să se plaseze în parteneriatul administrație - mediu de afaceri - societate civilă – cetățean!”, a transmis Cristian Gentea, la Gala UPIT 60.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea