Fosta contabilă a Spitalului Județean Argeș și doi administratori de firmă, trimiși în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat

# Cinci ani au durat cercetările # Au creat unității medicale un prejudiciu de 4 milioane de lei

Peste cinci ani. Atât au durat cercetările în dosarul instrumentat de procurorii DIICOT Pitești în care trei persoane şi o societate comercială sunt acuzate că au constituit un grup infracțional organizat, ce a funcționat până la sfârșitul lunii martie 2017, în scopul delapidării Spitalului Județean de Urgență (SJU) Pitești. În septembrie 2022, adică exact la cinci ani distanță de la primele percheziții efectuate în cauză,  dosarul a fost trimis în judecată de procurorii argeșeni. Amalia Elena Dumitrașcu, fosta contabilă a Spitalului Județean, oamenii de afaceri Nicolae Iordache și Cătălin Adrian Iordache-Dincă, respectiv firma S.C. Rivertex Project S.R.L. au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Argeș.

Din cercetările efectuate în cauză, a rezultat că, în perioada 27 noiembrie 2012-30 martie 2017, Amalia Dumitrașcu, economist în cadrul Serviciului de contabilitate al spitalului a completat aproximativ 70 de ordine de plată cu denumirea unor societăți comerciale furnizoare ale unității medicale și cu codul de identificare fiscală și numărul de cont ce aparțin societăţii membrilor grupului infracţional. Prin această schemă, contabila a determinat cu intenție ca persoanele din cadrul spitalului să semneze fără vinovăție ordinele de plată în baza cărora a fost transferată suma totală de 3.988.688 de lei din contul deschis la trezorerie de către spital în contul societăţii membrilor grupului infracţional, conform unui comunicat emis de DIICOT. De asemenea, Nicolae Iordache și Cătălin Adrian Iordache-Dincă, administratorii în drept și în fapt ai S.C. Rivertex Project S.R.L. și societatea comercială respectivă au avut rolul de a pune la dispoziție contul deschis la trezorerie pentru  transferarea sumelor de bani delapidate, ce urmau să fie retrase ulterior din conturile bancare ale societăţii. Astfel, contabila Amalia Dumitrașcu a transferat, în aproape cinci ani, aproximativ 4 milioane de lei din bugetul Spitalului Județean Argeș în conturile firmei de textile SC Rivertex Project SRL, fără ca nimeni din conducerea unității sanitare să observe.

Frauda a fost descoperită după ce directorul economic a ieșit la pensie

Frauda uriaşă a ieşit la iveală în aprilie 2017, după ce directorul economic al Spitalului Județean a fost schimbat. Isabela Din, noul director financiar, cea care îi luase locul Rodicăi Beşliu după ce aceasta se pensionase anterior, a descoperit plățile ilegale. La scurt timp de la identificarea neregulilor, conducerea spitalului a solicitat realizarea unui audit care a scos totul la iveală. Iar de atunci unitatea medicală tot încearcă să recupereze prejudiciul de aproximativ 4 milioane de lei. În august 2018, SJU Pitești a  acţionat-o în instanţă pe Amalia Dumitraşcu pentru a recupera suma uriaşă furată de către aceasta. În motivarea cererii s-a arătat că pârâta, din funcția de economist în cadrul serviciului contabilitate, „a creat un prejudiciu prin efectuarea unor plăți nelegale sau prin ale documente contabile, în sumă totală de 3.988.688 lei, în sensul că au fost întocmite în mod nelegal ordinele de plată, fără a exista concordanță între rubricile privind datele de identificare ale beneficiarului plății, la rubricile „cod de identificare fiscală” și „cod IBAN” fiind trecute datele de identificare ale societății Rivertex Project SRL, căreia i-au fost plătite sumele de bani reținute cu titlu de pretenții”.

A făcut plăți ilegale de 4 milioane de lei, timp de aproape 5 ani, din conturile unui spital

În octombrie 2020, judecătorii au stabilit că Amalia Dumitraşcu trebuie să plătească Spitalului Judeţean Argeş prejudiciul de 3,98 milioane lei, plus dobânda legală remuneratorie de 324.235,26 lei, precum şi reactualizarea prejudiciului, în sumă de 370.687,80 lei. Cum decizia nu era definitivă, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Pitești care i-a respins Amaliei Dumitrașcu, în mai 2021, apelul ca nefondat. „Din modul de întocmire al ordinelor de plată rezultă într-adevăr intenția frauduloasă a pârâtei, care pe de o parte menționa denumirea furnizorilor aflați în raporturi contractuale cu Spitalul, iar pe de altă parte, în mod eronat nu erau trecute date privind codul de înregistrare fiscală și codul IBAN al acestor furnizori, ci al unei alte societăți comerciale, ce nu avea calitatea de creditor”, este concluzia Curții de Apel Pitești. Astfel a rămas ca la Tribunal:
„Admite acţiunea completată şi precizată. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 3.988.687,72 lei reprezentând prejudiciul adus acestuia, la care se adaugă dobânda legală remuneratorie calculată până la data de 30.06.2019, în sumă de 324235,26 lei, precum şi reactualizarea prejudiciului calculat până la data de 30.06.2019, în sumă de 370687,80 lei. Obligă pârâta să plătească reclamantului dobânda legală penalizatoare şi indicele de inflaţie, începând cu data de 30.06.2019 şi până la data efectuării plăţii efective a prejudiciului. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 8190 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu expert...”.
SJU Pitești nu și-a recuperat banii, nici după această decizie definitivă. Amalia Dumitrașcu a fost executată silit de unitatea medicală, însă procedura e de durată.

Schema prin care acționa contabila a fost explicată într-un raport de expertiză

În ceea ce privește fapta ilicită a pârâtei și existența prejudiciului, în dosarul de la Tribunalul Argeș, în care SJU Pitești a solicitat recuperarea banilor, s-a dispus și efectuarea unui raport de expertiză contabilă care să stabilească valoarea prejudiciului, persoanele responsabile de producerea lui și dacă prejudiciul se află înregistrat în contabilitatea unității reclamante. Redactorii Atitudine în Argeș au studiat motivarea instanței și raportul de expertiză contabilă efectuat în cauză, iar în acestea se menționează că faptele au fost săvârșite cu intenție de către Amalia Dumitrașcu.
„În urma verificării tuturor extraselor de cont emise de Trezoreria Pitești din perioada noiembrie 2012 – martie 2017, precum și a documentelor justificative anexate, a identificat în extrasele de cont un număr de 69 de plăți cu același cod de înregistrare fiscală și același cod IBAN, dar având diverse denumiri de furnizori. Aceste coduri aparțin societății S.C. Rivertex Project S.R.L.. Trezoreria operează plățile către furnizori utilizând doar corespondența dintre codul de înregistrare fiscală și codul IBAN, fără a verifica și corespondența celor două coduri cu denumirea corectă a destinatarului plății. Datele înscrise pe extrasul de cont eliberat de Trezorerie corespund cu datele înscrise pe ordinele de plată întocmite de Spitalul Județean. Acest mod de operare a permis efectuarea plăților de mai sus în care codul fiscal și codul IBAN sunt ale societății S.C. Rivertex Project S.R.L. dar denumirile înscrise în extrase sunt de fiecare dată altele. În toate cazurile identificate în extrasele de cont, plățile sunt făcute în contul societății S.C. Rivertex Project S.R.L. fără a se folosi numele acestei societăți, ci alte nume care corespund în parte cu numele unor societăți cu care Spitalul avea relații comerciale multiple.
Pentru a ascunde plățile ilegale, care reprezintă de fapt plata de două ori a unor bunuri și servicii furnizate Spitalului..., pârâta a operat aceste plăți în programul informatic astfel:
- în perioada 2012 – 2013, plățile ilegale au fost operate direct pe cheltuieli utilizând contul 628 „alte cheltuieli cu serviciile executate de terți”;
- în perioada 2014 – 2017, plățile ilegale au fost operate direct pe contul 117 „rezultatul reportat”. Înregistrarea în acest cont s-a făcut fără a utiliza analiticul acestui cont, ce ar fi permis observarea mai ușor a acestor sume.

Aceste înregistrări au fost constatate și de controlul efectuat de Curtea de Conturi, dar și de Auditul intern efectuat după acest control.
Se concluzionează de către expert, că cele 69 de plăți au fost făcute în mod ilegal, folosindu-se, în principal, următoarele modalități:
- Au fost făcute către o singură societate, S.C. Rivertex Project S.R.L., întocmindu-se documente justificative menite a disimula operațiunea;
- Plățile au fost făcute utilizând documentele emise de furnizori reali a căror livrare de bunuri sau prestări de servicii era atestată de documente și recunoscută de compartimentele de specialitate în combinație cu ordine de plată întocmite cu date nereale în ceea ce privește beneficiarul sumelor de plată întocmite cu date nereale în ceea ce privește beneficiarul sumelor de bani.

Scopul a fost de a induce în eroare și de a obține astfel semnăturile persoanelor însărcinate cu controlul financiar preventiv și cu semnarea ordinelor de plată (semnătura unu și semnătura doi).
Prin această modalitate, suma care a fost plătită necuvenit din contul Spitalului în contul ales de pârâtă a fost de 3.988.687,72 lei. Potrivit raportului de expertiză, în ceea ce privește atribuțiile legate direct de evidența și plata furnizorilor, acestea au aparținut în exclusivitate pârâtei Dumitrașcu Amalia. Potrivit sarcinilor înscrise în fișa postului, pârâta Dumitrașcu Amalia concentra toate atribuțiile privitoare la evidența și plata furnizorilor, putând astfel ascunde destinația reală a sumelor achitate ilegal către S.C. Rivertex Project S.R.L., înregistrarea plăților în alte conturi contabile, arhivarea documentelor fără cele aferente plăților ilegale. Singura persoană care putea verifica aceste plăți era Directorul Financiar-Contabil care, prin viza de control preventiv dată, trebuia să organizeze activitatea prin evitarea concentrării lor în mâinile unui singur salariat cât și prin verificarea documentelor prin sondaj. Însă, lipsa de vigilență și îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu ale Directorului Financiar-Contabil, nu înlătură caracterul ilicit al faptelor săvârșite de pârâtă, cu atât mai mult cu cât aceste fapte au fost săvârșite cu intenție”, se arată în dosarul Tribunalului Argeș.
Cu toate că au existat probe concludente privind frauda de la Spitalul Județean Argeș, fiind constatată atât de Curtea de Conturi, de auditul intern efectuat la solicitarea unității medicale și chiar într-un raport de expertiză contabilă, inculpații au fost trimiși în judecată abia în septembrie 2022, după cinci ani de cercetări. În dosar, SJU Pitești s-a constituit parte civilă.
Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea