Experiențe inedite, în Italia, pentru elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Băiculești

 

O echipă de elevi de la Școala Gimnazială Băiculești a participat, în perioada 6-12 noiembrie, în orașul italian Milano, la „Short-term exchange of groups pupils programme”, o serie de activități de formare înscrise în cadrul proiectului internațional „Cut! Preventing alcohol abuse among pre-adolescents 2021-1-PL01-KA220-SCH-000024118”, finanțat prin programul Erasmus+.

 

Scopul proiectului este de conștientizare, în rândul elevilor, a efectelor nocive ale abuzului de alcool asupra organismului, dar și de îndrumare spre promovarea unui stil de viață sănătos, atât pentru ei cât și pentru familiile și comunitatea din care fac parte, și creșterea calității procesului instructiv educativ prin formarea continuă la nivel european.

 

La acest demers au participat alături de Școala Gimnazială Băiculești, instituții de prestigiu din Italia și o delegație din Polonia. Reuniunea de proiect a fost organizată de către Istituto Comprensivo Scialoia, care a fost gazda activităților „Short - tem exchange of groups pupils”. Gazdele au pregătit activități specifice temei proiectului, concomitent cu ateliere de lucru în domeniul științei, artei și sportului, clasa de elevi fiind organizată în grupe de câte 15 elevi (5 italieni, 5 români, 5 polonezi). Au fost prezentate cele trei materiale video rezultate în urma activităților desfășurate anterior, elevii având sarcina să vizioneze, să studieze ,să analizeze, să reflecteze și să-și prezinte opiniile personale. Pentru a conștientiza importanța efectelor consumului de alcool s-au purtat discuții despre motivele consumului și importanta de a spune ”Nu” influenței grupului în decizia de a consuma alcool. De asemenea, s-a discutat despre cum a influențat grupul actorul principal să consume alcool si decizia pe care ar lua-o fiecare dintre elevi dacă ar fi puși în aceeași situație identificând efectele de scurtă și de lungă durată a consumului de alcool.

Pe lângă partea practică, au existat și momente de relaxare. Tururile prin oraș și vizitele culturale cu ghid au fost esențiale pentru a-i ajuta pe participanți să se împrietenească și să acumuleze informații noi despre istoria și cultura țării gazdă, dar și despre dobândirea unor cunoștințe despre cultura și tradițiile celorlalte țări partenere.


„Această experiență de învățare ne-a adus împreună, elevi și profesori, oferindu-ne ocazia să ne familiarizăm cu alte sisteme de educație favorizând dezvoltarea personală, profesională şi socială prin dezvoltarea de competenţe, într-un context internaţional, precum şi recunoaşterea acestor competenţe: îmbunătăţirea procesului de predare, formare şi învăţare a profesioniştilor din domeniul educaţiei, învăţarea sau aprofundarea unor limbi străine (creşterea competenţelor lingvistice), conştientizarea importanţei şi înţelegerea unor culturi şi ţări noi, dezvoltând astfel sentimentul de apartenenţă la valorile europene şi implicarea activă în comunitate, dezvoltarea capacităţii organizaţionale în contextul cooperării europene şi internaţionale, crearea de legături între educaţia non-formală, învăţarea non-formală în vederea prevenirii consumului de alcool în rândul tinerilor, gestionarea timpului, lucrul in echipe internaționale, depășirea prejudecăților și a clișeelor culturale grație descoperirilor autentice, și nu in ultimul rând, creativitatea, originalitatea manifestate în timpul dezbaterilor tematice. Validarea și recunoașterea rezultatelor obținute în urma participării la proiect s-au realizat prin eliberarea de către instituția organizatoare a unui Certificat de participare la mobilitate. De asemenea, fiecare participant a primit un Certificat de competențe, în care sunt precizate competențele și experiențele dobândite pe parcursul mobilității cât și un Certificat de Mobilitate Europass”, a precizat profesorul Cosmin Mazilescu, inițiatorul și coordonatorul proiectului.

A.V.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea