Salariul minim brut ar putea crește la 3000 de lei de la 1 ianuarie 2023!

Vești bune pentru angajații care primesc salariul minim pe economie! De la 1 ianuarie anul viitor, acesta ar putea crește la 3000 de lei, de la 2.550 lei cât este în prezent. Practic e vorba de o majorare cu 17,6%, față de luna decembrie 2022, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern care se află în consultare publică. În proiect nu se spune nimic de suma de 200 de lei care ar urma să fie neimpozitată, după cum anunța recent ministrul Muncii, Marius Budăi.

În această săptămână Consiliul Național Tripartit se va reuni pentru a lua o decizie în acest sens. La acest moment, în România, 856.830 de salariați muncesc pe salariul minim pe economie.

„Potrivit legislației în vigoare salariul minim se stabilește prin Hotărâre de Guvern, dar orice chestiune care ține de fiscalitate și taxare se stabilește prin Ordonanță de urgență sau proiect de lege.

La Consiliul Tripartit, Sindicatele și Patronatele au venit cu diverse propuneri legate de nivelul de 200 de lei neimpozabili. Unii au cerut să nu fie impozabilă o sumă mai mare, de 450 de lei, iar alții au cerut ca această măsură să nu vizeze doar pe cei cu salariul minim, ci să fie extinsă la toate salariile.

Ministerul de Finanțe va face analize de impact pentru a vedea în ce măsură ar afecta încasările bugetare fiecare dintre aceste variante propuse, iar Consiliul Național Tripartit se va reuni din nou săptămâna viitoare pentru a se discuta și lua o decizie.

HG-ul a fost pus în transparență decizională de astăzi, pentru că spre deosebire de OUG, un HG trebuie să stea în transparență 45 de zile și exista riscul să ieșim din termen și să nu-l mai putem adopta în acest an.”, a declarat pentru HotNews.ro, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea