Argeșean judecat pentru înșelăciune prin metoda „Accidentul”

# Familia medicului Cătălin Ușurelu - victima escrocheriei

La patru luni după ce a fost eliberat condiţionat din pușcărie, un bărbat, în vârstă de 34 de ani, din Mioveni a ajuns, din nou, în spatele gratiilor după ce a păcălit o femeie prin metoda „Accidentul”. Printr-o poveste lacrimogenă, individul a convins o bătrână de 82 de ani să îi dea 5.500 de euro și peste 21.000 de lei. Inculpatul Marius Constantin Zăvoianu a fost prins la patru zile distanță de la săvârșirea faptei. A fost de ajuns, însă, ca să cheltuie toți banii. Inculpatul a fost trimis în judecată, în luna octombrie, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune. Parte civilă în dosar s-a constituit doctorul Cătălin Ușurelu și familia sa. Persoana care a fost păcălită de escroc fiind chiar bunica reputatului medic cardiolog. Deși a acționat împreună cu mai multe persoane, în prezent doar Marius Constantin Zăvoianu răspunde pentru faptele sale în fața judecătorului. Față de ceilalți suspecți s-a dispus disjungerea dosarului.

Victima a fost lăsată fără 5.500 de euro și peste 21.000 de lei

Clasica metodă „Accidentul” continuă să facă victime. Scenariul este unul simplu: o persoană în vârstă este contactată telefonic de către un individ care se dă drept o rudă apropiată a acesteia și pe care o convinge, printre suspine, că se află într-o stare gravă la spital, având neapărat nevoie de bani pentru operație. Emoțiile cresc, iar victima își pierde luciditatea încercând să facă tot posibilul ca să își ajute, după caz, copiii sau nepoții și, astfel, cade în capcana escrocului. Așa s-a întâmplat și în cazul bunicii medicului Cătălin Ușurelu.

Conform anchetatorilor, femeia a fost sunată în data 27 august 2022, pe telefonul fix, de către o persoană care s-a dat drept nepoata sa, susținând că are nevoie de o sumă de bani pentru că a suferit un accident rutier grav. Așa-zisa nepoată susținea că a fost accidentată, în timp ce traversa o trecere de pietoni, atât de grav încât un picior i se va amputa, fapt pentru care are nevoie de bani. Convorbirea este pasată apoi către o persoană de sex masculin care pretinde a fi medicul nepoatei. În timp ce vorbea la telefon, nepoata i-a spus persoanei vătămate să lase telefonul deschis şi să iasă la poartă cu banii. La scurt timp, la ușa bătrânei se prezentă un bărbat care se dă drept „asistent medical” și căruia femeia îi dă 5.500 de euro şi peste 21.000 de lei, bani necesari pentru operație. După ce s-a întors în casă şi a ridicat receptorul pentru a vorbi în continuare cu nepoata, bătrâna a constatat că nu mai era nimeni pe fir, motiv pentru care a sunat-o pe adevărata sa nepoată care i-a comunicat că este în regulă şi nu a suferit niciun accident. În cele din urmă, a fost anunțată poliția.

Oamenii legii au efectuat două percheziții domiciliare, pentru administrarea probatoriului, ambele în Mioveni. Iar pe 31 august 2022, Marius Constantin Zăvoianu a fost reținut pentru 24 de ore, fiind dispusă apoi măsura arestului preventiv. Anchetatorii au constatat că bărbatul a fost cel care s-a prezentat la poarta locuinţei persoanei vătămate, susținând că este asistent medical, plecând cu banii victimei.

S-a constatat că inculpatul este recidivist postcondamnatoriu. Deși a fost eliberat condiționat pe 5 aprilie 2022, acestuia nu i-a păsat deloc că se poate întoarce înapoi după gratii, săvârșind cu intenție o nouă infracțiune. De-a lungul timpului, bărbatul a avut mai multe condamnări pentru furt calificat, infracţiuni la regimul rutier, infracţiui de înşelăciune sau de trafic de droguri. În prezent, inculpatul se află în arest la domiciliu, fiind trimis în judecată pentru înșelăciune.

Recomandările polițiștilor

Pentru a evita astfel de situații, oamenii legii atrag atenția argeșenilor să vorbească cu vârstnicii din familiile lor privind diversele metode de înșelăciune, cum ar fi: Accidentul, Coletul, Pomana regelui Cioabă, ghicit, Instalatorul etc.

„Atrageţi atenţia cu privire la oferirea sumelor de bani, indiferent de pretext. Stabiliţi numere de telefon la care să puteţi fi contactaţi, pentru a se verifica pretextele înainte de a fi oferite orice sume de bani ori produse. Stabiliţi persoane de încredere din rândul vecinilor care pot ajuta la nevoie. Discutaţi cu privire la permiterea accesului în locuinţă al oricăror persoane, indiferent de pretext, iar legat de prezenţa în casă, de efectuarea de orice plăţi sau operaţiuni care ar putea dezvălui locaţia sumelor de bani pe care le aveţi în locuinţă.”, atrag atenția reprezentanții IPJ Argeș.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea