Exclusivitate! Cum e viața, azi, la Penitenciarul Mioveni

# Avem meniul: ce mănâncă, zilnic, cei închiși aici!

De multe ori au apărut, pe canalele media, știri alarmante despre situația grea pe care o au cei închiși. Supraaglomerare, mizerie, insecte, frig, lipsa apei calde, mâncare proastă – sunt numai câteva din nemulțumirile celor încarcerați. Nici Penitenciarul Mioveni nu face excepție. Penitenciarul de aici deserveşte instanţele aflate în judeţele Argeş şi Vâlcea. Dintr-o solicitare adresată instituției, am aflat că, în momentul de față, la Mioveni sunt custodiate 685 de persoane private de libertate. Poate părea o cifră mare, însă cifrele trecutului spun altceva: la 30 septembrie 1987 se aflau în custodie 2688 de persoane, iar la 20 decembrie 1989 erau 1123 deţinuţi din care 63 femei şi 7 minori. Regulile ONU și Uniunii Europene au dus, și în România, la alocarea unui spațiu mai mare pentru fiecare deținut, astfel că numărul celor închiși la Mioveni a scăzut.

În continuare însă, la închisoarea ridicată lângă cel mai mare constructor de mașini al României, principalele nemulțumiri ale deținuților vizează hrana, condițiile de cazare și supraaglomerarea.  Penitenciarul Mioveni ne-a pus la dispoziție meniul actual al persoanelor private de libertate

# ZIUA 1

Dimineața: ceai, pâine, biscuiți, telemea, salam, margarină

Prânz: ciorbă țărănească de vită cu fulgi de ou, tocăniță de cartofi cu carne de pasăre, măr

Seara: pilaf de orez cu carne de porc

# ZIUA 2

Dimineața: ceai, pâine, marmeladă, unt, telemea, ou

Prânz: ciorbă de cartofi, iahnie de fasole cu cârnați

Seara: paste făinoase cu brânză

# ZIUA 3

Dimineața: ceai, marmeladă, pâine, biscuiți, telemea

Prânz: ciorbă de fasole, varză cu cârnați de porc și jumări, măr

Seara: tocăniță de cartofi cu carne de vită

# ZIUA 4

Dimineața: ceai, pâine, biscuiți, marmeladă, cremwurști

Prânz: ciorbă de burtă, fasole bătută cu carne de porc și jumări

Seara: pilaf de orez cu carne de pui

# ZIUA 5

Mic dejun: ceai, pâine, salam, telemea, margarină

Prânz: ciorbă de porc, tocană de legume cu carne, măr

Seara: pilaf de cartofi cu carne și sos

# ZIUA 6

Dimineața: ceai, pâine, marmeladă, telemea

Prânz: ciorbă de fasole verde, varză a la Cluj

Seara: paste făinoase cu carne de porc și sos

# ZIUA 7

Dimineața: ceai, pâine, biscuiți, telemea, margarină

Prânz: supă de pui cu fulgi de ou, fasole bătută cu carne de porc și jumări, măr

Seara: salată orientală

# ZIUA 8

Dimineața: ceai, pâine, biscuiți, salam, margarină

Prânz: ciorbă de vită, tocană de legume cu carne de porc

Seara: pilaf de orez cu legume și carne de vită

# ZIUA 9

Dimineața: ceai, pâine, marmeladă, unt, telemea

Prânz: supă de tăieței cu fulgi de ou, varză cu carne de vită, măr

Seara: paste făinoase cu carne de porc și sos

# ZIUA 10

Dimineața: ceai, pâine, marmeladă, salam, brânză topită

Prânz: ciorbă de fasole, ghiveci de legume cu carne de porc

Seara: piure de cartofi cu chiftele marinate

Meniul de mai sus are, așadar, o ciclicitate de 10 zile, apoi se reia. Penitenciarul Mioveni a specificat că acesta este meniul pentru deținuții sănătoși. Pentru persoanele private de sănătate bolnave se aplică un meniu diferit. De asemenea, bolnavii de diabet au un meniu diferit, cu două mese intermediare. Iată, spre exemplu, ce primește un bolnav de diabet la Mioveni:

Dimineața: lapte, pâine, ou, brânză proaspătă

Ora 9: măr, pâine, telemea

Prânz: ciorbă de porc cu fulgi de ou, rasol de pasăre, piure de cartofi, pâine

Seara: paste cu brânză proaspătă, lapte, pâine

Ora 21: lapte, pâine

Meniul diabeticilor este, de asemenea, variat, programat pentru repetare la o decadă (10 zile).

La magazinul închisorii, țigările și cafeaua se vând cel mai bine

Penitenciarul Mioveni ne-a mai comunicat că există și alte meniuri diversificate, în afară de cele prezentate, care sunt stabilite în funcție de boli, religie sau dietă (ovo-lacto-vegetarieni).

Mai aflăm și faptul că, în incinta închisorii există un magazin de unde persoanele private de libertate își pot face cumpărături, cele mai vândute produse fiind țigările, cafeaua, zahărul, uleiul, apa plată/minerală și băuturile carbogazoase.

Programul cadru zilnic al persoanelor private de libertate care nu participă la activități productive în zilele lucrătoare este următorul:

6:00: Deșteptarea

6:00 – 6:30: Timp la dispoziție dedicat igienei personale și aranjatul paturilor

6:30 – 7:00: Servitul mesei de dimineață

7:00 – 7:15: Scoaterea din camere a persoanelor private de libertate citate la organele judiciare

7:00 – 7;30: Program administrativ gospodăresc, pregătire pentru apelul de dimineață

7:30 – 8:00: Apelul de dimineață

8:00 – 8:30: Prezentarea la cabinetele medicale pentru administrarea tratamentului

8:30 – 12:00: Activități educative, de asistență psihosocială, religioase, recreative, plimbare, consiliere individuală, de acordare a dreptului la informație, consultarea documentelor cu caracter personal, pachet și vizită, vizită intimă, cumpărături, convorbiri telefonice, comunicări on-line, petiționare și corespondență, asistență medicală, diplomatică și juridică, prezentarea la audiențe sau audieri, timp la dispoziție.

12:00 – 13:30: Servitul mesei de prânz

13:30 – 18:30: Activități educative, de asistență psihosocială, religioase, recreative, plimbare, consiliere individuală, de acordare a dreptului la informație, consultarea documentelor cu caracter personal, pachet și vizită, vizită intimă, cumpărături, corespondență, convorbiri telefonice, comunicări online, petiționare și corespondență, asistență medicală, diplomatică și juridică, prezentarea la audiențe sau audieri, timp la dispoziție.

17:00 – 18:30: Servitul mesei de seară

18:30 – 19:30: Program administrativ gospodăresc, pregătire pentru apelul de seară. Efectuarea apelului nominal pentru persoanele private de libertate individualizate în regim deschis și semideschis

19:30 – 20:00:  Apelul de seară.

20:00 – 22:00: Activități de acordare a asistenței medicale, activități individuale de ocupare a timpului liber și destinate igienei personale

22:00: Stingerea

22:00 - 06:00: Program de somn.

 

Peniteniarul Mioveni ne-a mai transmis că, în momentul de față, 94 de persoane private de libertate efectuează activități remunerate.

Deținuții critică condițiile de spălare și supraaglomerarea de la Penitenciarul Mioveni

După cum recunoaște chiar conducerea Penitenciarului, deținuții se plâng de supraaglomerare, de condițiile de cazare etc. Recent, o persoană  încarcerată a trimis mai multe petiții prin care se plângea de intervalul scurt de timp în care se furnizează apa caldă și de supraaglomerarea din carceră.

După consultarea reclamațiilor acestuia, la începutul lunii februarie 2022 o echipă a Avocatului Poporului a efectuat o anchetă la Penitenciarul Mioveni. În declarație, deținutul s-a referit că este cazat în condiții de supraaglomerare și că intervalul de timp în care se furnizează apa caldă este insuficient pentru îmbăierea celor 26 de persoane împreună cu care este cazat în aceeași cameră. Avocatul Poporului a constatat că plângerea deținutului era una întemeiată. Într-o cameră, unui deținut îi revenea o suprafață de doar 1,92 mp.

În luna octombrie au fost înregistrate 5 reclamații

În urma anchetei desfășurate la Penitenciarul Mioveni, Avocatul Poporului a emis o recomandare … prin care trebuie să ia următoarele măsuri:

- Înlăturarea fenomenului de supraaglomerare la Penitenciarul Mioveni și alocarea unei suprafețe minime de 4 mp/persoană (având în vedere art. 1 alin. 3 din Normele minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate, aprobate prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 2772/C din 17 octombrie 2017);

- Prelungirea programului de furnizare a apei calde astfel ca persoanele private de libertate din penitenciarul Mioveni să se poată îmbăia în condiții normale.

De asemenea, în luna octombrie a.c. au fost înregistrate la nivelul Penitenciarului Mioveni 5 reclamații.

 

Așa cum am scris recent, a început un proiect important al Penitenciarului Mioveni. La Gospodăria Agrozootehnică Micești se dorește realizarea unui ansamblu de 190 de spații de cazare a persoanelor private de libertate. Este vorba despre obiectivul de investiții „Ansamblu Dormitoare Deținuți – Gospodăria Agrozootehnică Micești”, care face parte din Planul de acțiune 2020-2025, aprobat de către Guvern prin Memorandum la data de 16.11.2020, având termen de finalizare luna decembrie 2024.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea