Angajații sistemului sanitar din Argeș - cercetați sau condamnați în dosare penale

De-a lungul ultimilor ani, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Pitești a fost implicat în mai multe scandaluri penale provocate de angajații săi. Fie că vorbim de medici, personal medical sau chiar personal TESA. Cel mai recent dintre ele a avut loc la începutul lunii noiembrie 2022, atunci când medicul Liliana Berca a redeschis la nivelul unității medicale un subiect tabu, cel al șpăgii. Acuzată că a luat mită de la cel puțin 20 de pacienți, doctorița a fost arestată preventiv pentru 30 de zile.

Cutia pandorei a fost, din nou, deschisă. Iar comentariile pacienților SJU Pitești au curs în șiruri pe rețelele de socializare. Dacă le analizezi pe toate, ai putea să faci un adevărat studiu de caz despre șpaga la nivelul celei mai mari unități medicale din Argeș. Un lucru este clar, în rândul românilor continuă să existe ideea de a oferi ceva în schimb pentru serviciile primite, de la un simplu cadou până la o sumă de bani.

În continuare, vă prezentăm actualii sau foștii angajați de la Spitalul Județean Argeș, dar și de la alte unități medicale din județ, care fie sunt cercetați în dosare penale, fie au fost trimiși în judecată sau chiar condamnați, în ultimul an, pentru săvârșirea unor fapte penale.

Dr. Liliana Berca - în arest preventiv până la 9 decembrie

Pe 17 noiembrie, Curtea de Apel Pitești respinge contestația făcută de dr. Liliana Berca, medic specializare medicină internă la SJU Pitești, fiind menținută măsura arestului preventiv până la data de 9 decembrie. În urma acestei decizii, doctoriței i-a fost suspendat contractul de muncă.  Liliana Berca lucrează la Spitalul Judeţean Argeș de la 1 ianuarie 2013, pe când era medic rezident în ultimul an. Pe parcursul anului 2014 a fost confirmat medic specialist de medicină internă şi a fost repartizată în cadrul unității medicale din județ. Iar de atunci și până în prezent și-a desfășurat activitatea la SJU Pitești. Surse din cadrul spitalului ne-au dezvăluit că medicul ajungea la un salariu lunar de peste 20.000 de lei. Din păcate, asta nu ar fi oprit-o să ia mită de la pacienții săi. Ofițerii Direcției Generale Anticorupție-Serviciul Județean Argeș au stabilit că aceasta lua șpagă de la pacienți pentru serviciile oferite. În cauză au fost efectuate două percheziții domiciliare la sediul Spitalului Județean. Anchetatorii susțin că doctorița nu primea doar bani, ci și produse, iar sumele difereau de la un pacient la altul, cam cât oferea fiecare! „Până în prezent, din probatoriul administrat, rezultă că medicul a primit de la un număr de cel puțin 20 de persoane, având calitatea de pacienți sau aparținători ai acestora, diferite sume de bani sau bunuri, în legătura cu exercitarea actului medical”, se arată în comunicatul DGA. Și totuși, doctorița nu se află la prima încălcare a legii. În perioada în care lucra deja pentru SJU Pitești, Liliana Berca, fost medic expert al asigurărilor sociale din cadrul Casei Judeţene de Pensii Olt, a fost condamnată de Tribunalul Olt la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Iată că povestea se repetă!

Medicii Nicoleta Nistor și Sergiu Arman - închisoare cu suspendare. Cei doi au contestat decizia instanței

La începutul anului 2019 un dosar de corupție zguduia din temelii Spitalul Județean de Urgență Pitești. Cinzeci de inculpați erau trimiși în judecată în dosarul „şpăgilor pentru adeverinţe medicale”. În octombrie 2021, Tribunalul Argeș s-a pronunțat în cauză. Un număr de 42 de inculpați au fost condamnați, printre ei fiind mai mulți angajați din sistemul sanitar și zeci de pacienți. Alți trei inculpați au primit avertisment, față de doi inculpați s-a dispus încetarea procesului penal și doar trei au fost achitați. Decizia instanței nu a fost definitivă, iar ea a fost atacată cu apel. Dosarul se judecă, în prezent, la Curtea de Apel Pitești, următorul termen de judecată fiind stabilit la data de 8 decembrie.

Printre cei condamnați, în primă instanță, s-a aflat și dr. Nicoleta Nistor, medic primar în specialitatea medicină de urgență în cadrul Spitalului de Urgență Pitești. Aceasta a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată. Instanța i-a fixat un termen de supraveghere de 3 ani, termen ce începe să curgă de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Doctorița Nistor a fost achitată, în schimb, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu. Medicul este acuzat de procurori că ar fi efectuat, în registrele electronice de prezentare la UPU, circa 68 de foi de prezentare la Urgențe pentru un număr de 24 de pacienți, care ar fi beneficiat astfel de concedii medicale întocmite în fals. În maşinăria de eliberare a unor acte medicale, fără ca persoanele beneficiare să facă vreun consult, a picat și dr. Sergiu Arman, la data săvârșirii faptelor medic primar ortoped la Centrul de Diagnostic Bălcescu și Spitalul Militar Pitești. Doctorul a fost condamnat la 1 an și 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată. Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei, fiind stabilit un termen de supraveghere de 2 ani. Acesta ar fi întocmit și emis, fără dispoziții legale, patru certificate de concediu medical pentru două persoane.

Trei medici din Argeș s-au ales doar cu avertisment în dosarul „şpăgilor pentru adeverinţe medicale”

În dosarul „şpăgilor pentru adeverinţe medicale” au fost trimiși în judecată și doctorii Valentina Nicoleta Neacșu -medic medicină de urgență la Secția UPU a Spitalului Județean, Maria Iordache - medic specialist pediatru și medic de familie, dar și Martin Marion Carmen Ulrike – medic oftalmolog la o clinică privată. În urma deciziei Tribunalului Argeș, instanța le-a aplicat celor trei medici câte un avertisment. Amintim că hotărârea nu este definitivă!

Șase angajați din sistemul sanitar – condamnați într-un singur dosar

Dosarul „şpăgilor pentru adeverinţe medicale” a luat naștere ca urmare a unui denunț făcut de conducerea SJU Pitești. Cazul a ieşit la iveală după ce la Casa Județeană de Pensii Argeș au ajuns nişte dosare de pensionare pe caz de boală care păreau în neregulă. Instituția a cerut verificarea înscrisurilor medicale de către Spitalul Județean Argeșm iar în urma controlului a rezultat că niciunul dintre documente nu era înregistrat în baza de date a spitalului sau în evidența medicilor a căror parafă se afla aplicată. Au fost efectuate mai multe percheziții, iar în atenția anchetatorilor au intrat două infirmiere de la Spitalul Județean, la momentul săvârșirii faptelor, Ionica Daniela Moca și Gabriela Daniela Gheorghe, şi o îngrijitoare, Gazela Sandu. În urma cercetărilor, s-a constatat că ele ar fi ajutat mai multe persoane să obţină în mod ilegal concedii medicale şi să întocmească dosare de pensionare pe caz de boală. Infirmiera Daniela Moca este inculpata acuzată de cele mai multe infracţiuni în dosar. Dintre cele 12 acuzații aduse de procurori, aceasta a fost găsită vinovată, de Tribunalul Argeș,  pentru jumătate dintre ele, iar pentru restul a fost achitată. Infirmiera a fost condamnată la trei ani și 7 luni de închisoare, instanța dispunând și revocarea suspendării unei alte pedepse pentru care aceasta a fost condamnată în 2015, urmând să execute în final 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare. În schimb, îngrijitoarea Gazela Sandu a primit 2 ani şi 9 luni închisoare cu suspendare, fiind condamnată pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în formă continuată și complicitate la cumpărare de influenţă, iar infirmiera Daniela Gabriela Gheorghe a fost condamnată la 1 an și 9 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență și instigare la fals intelectual în formă continuată.

În dosar, în afară de cele trei femei, au fost condamnați și alți angajați din sistemul sanitar:

- Asistenta medicală Liliana David a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influenţă în formă continuată și fals intelectual în formă continuată.

- Asistenta medicală Ioana Sandu  a fost condamnată la 1 an și patru luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual.

- Gheorghe Cavaler, conducător auto la Spitalul Județean la data săvârșirii faptelor, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă și instigare la fals intelectual în formă continuată.

Precizăm că inculpații au atacat cu apel decizia Tribunalului Argeș.

Fosta contabilă a produs o pagubă de 4 milioane de lei la Spitalul Județean

În septembrie 2022, procurorii DIICOT au finalizat, după mai bine de cinci ani, rechizitoriul în dosarul Amaliei Dumitrașcu, fosta contabilă a Spitalului Județean Argeș, acuzată că a delapidat aproape 4 milioane de lei. Alături de aceasta au mai fost trimiși în judecată Nicolae și Cătălin Iordache, patronii firmei Rivertex Project, societatea în conturile căreia ar fi ajuns suma uriașă furată de la unitatea medicală. Cei trei au fost trimiși în judecată pentru constituirea unui grup infracțional și delapidare cu consecințe deosebit de grave. Din cercetările efectuate de procurori a rezultat că, în perioada 27 noiembrie 2012-30 martie 2017, Amalia Dumitrașcu, economist în cadrul Serviciului de contabilitate al spitalului, a completat 69 de ordine de plată cu denumirea unor societăți comerciale furnizoare ale unității medicale și cu codul de identificare fiscală și numărul de cont ce aparțin societăţii membrilor grupului infracţional. Prin această schemă, contabila a determinat cu intenție ca persoanele din cadrul spitalului să semneze fără vinovăție ordinele de plată în baza cărora a fost transferată suma totală de 3.988.688 de lei din contul deschis la trezorerie de către spital în contul societăţii membrilor grupului infracţional. Dosarul se judecă, în prezent, la Tribunalul Argeș.

Interesant este că Amalia Dumitraşcu, cea care a delapidat 4 milioane de lei, între 2012 şi 2017, de la Spitalul Judeţean Argeş, mai are o fraudă foarte mare la activ, dată la BCR Piteşti în perioada 2002-2005, împreună cu o altă persoană. În acel dosar, Amalia Dumitraşcu a scăpat de închisoare prin prescrierea faptelor, fiind însă obligată să achite băncii despăgubiri în valoare de 1,6 milioane lei. Totuși, acest lucru nu a fost un impediment ca aceasta să se angajeze, după mai mulți ani, la cea mai mare unitate medicală din județ.

Dr. Nicușor Stănculeț – închisoare cu suspendare

S-a încheiat, în primăvara acestui an, procesul din dosarul „Alcoolemiilor”, în care a fost implicat și un doctor de la Medicină legală, din cadrul SJU Pitești. Dr. Nicușor Stănculeț, medic specialist medicină legală, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și complicitate la favorizarea făptuitorului. Cu toate acestea, medicul își desfășoară, în continuare, activitatea în cadrul unității medicale.

Gheorghe Milandru, un fost jandarm, era acuzat de procurori că primea bani de la mai multe persoane, care erau cercetate în dosare penale pentru conducerea unui autoturism sub influenta băuturilor alcoolice, pentru a le ajuta să obțină o valoare a alcoolemiei sub limita de infracțiune la recalculare. Alături de Milandru, în cauză a fost trimis în judecată și medicul Stănculeț, dar și mai mulți foști polițiști, pentru fapte comise în perioada 2009-2011. Procurorii susțineau că medicul legist l-ar fi ajutat pe Gheorghe Milandru să intre în posesia unor înscrisuri sau date nereale privind rezultatele alcoolemiei, oferindu-i acestuia valorile buletinului toxicologic sau vreo formulă de calcul retroactiv al alcoolemiei.

Fost șef al Secției de Cardiologie  din cadrul SJU Pitești – în stare de incompatibilitate

În mai 2022, Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate a doctorului Daniel Blăjan, fost șef al Secției de Cardiologie  din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești. „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10 iulie 2017 – 13 mai 2019, întrucât a exercitat simultan funcțiile de Șef Secție Cardiologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești și administrator al unei societăți comerciale”, informează ANI.  Conform art. 185, alin. (15) din Legea nr. 95/2006, „Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se mai arăta în comunicatul ANI.

Nu au fost finalizate cercetările în dosarele privind vaccinările fictive din Argeș

Continuă cercetările în dosarele vaccinărilor fictive din Argeș. Deși au fost deschise mai multe dosare penale, în care se fac cercetări asupra unor angajați din sistemul sanitar care sunt acuzați că pretindeau diverse sume de bani pentru a elibera certificat verde, până în acest moment niciunul nu a fost trimis în judecată. Vaccinarea la chiuvetă ar fi avut loc în mai multe centre din județ. Este vorba de un centru de vaccinare din Mioveni, unul din Mărăcineni și la cel din comuna Bradu. De asemenea, în noiembrie 2021, anchetatorii au făcut percheziții și la cabinetul unui medic de familie din comuna Vultureşti, de asemenea acuzat că ar fi emis adeverinţe de vaccinare false. Nici în acest caz, cercetările nu au fost finalizate.

În privința vaccinărilor fictive de la Centrul din comuna Bradu, cercetările au plecat tocmai de la un denunț făcut de medicul coordonator al centrului care acuza un registrator, pe Dănuț Costin I., că ar fi eliberat în mod fictiv atât certificate cât și vouchere unor persoane care nu ar fi urmat schema de vaccin. Pe 23 mai 2022, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, ulterior fiind dispusă măsura arestului preventiv. .Recent, au fost încheiate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș trei acorduri de recunoaștere a vinovăției în dosarul imunizărilor fictive de la Centrul de vaccinare Bradu. Trei persoane, care au primit certificat COVID fals, și-au recunoscut vina. Au fost stabilite de procurori pedepse de 10 luni de închisoare, convenindu-se ca aplicarea pedepselor să fie amânate, fiecare având  termen de supraveghere de doi ani.

De asemenea, într-un alt dosar penal, în care se fac cercetări pentru vaccinări fictive, sunt vizate două asistente medicale, care au și fost arestate preventiv, în urma unui flagrant delict, organizat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş pe 31 martie 2022. Denisa Maria D şi Alexandra Adriana B. ar fi eliberat, în fals, în beneficiul mai multor persoane, adeverințe de vaccinare COVID, fără a administra serul de imunizare.

Un medic psihiatru condamnat, altul achitat

Un alt dosar care a făcut vâlvă la nivelul județului este cel al „șpăgilor pentru pensionare pe caz de boală”. În 2016 au fost trimiși în judecată medicii psihiatri Valerian Azamfire (foto) și Eli  Morman și asistentele medicale Eleonora Stoicescu şi Carmen Constantinescu, toţi din cadrul Laboratorului de Sănătate Mintală Pitești, fiind acuzați că au luat mită, pentru ca anumite persoane să poată obține pensie de invaliditate sau handicap deși unii dintre beneficiari nu aveau acest drept. După mai bine de șase ani de procese, în iulie 2022 Curtea de Apel Pitești a dat decizia definitivă în cauză. Medicul psihiatru Valerian Azamfire a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare, cu suspendare, în timp ce asistentele medicale Eleonora Stoicescu şi Carmen Constantinescu au primit câte 2 ani de închisoare, tot cu suspendare. În schimb, doctorița Eli Morman a fost achitată. Cei condamnați nu mai au dreptul, timp de doi ani, să profeseze în unități medicale de stat.

Conform procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, psihiatrul Valerian Azamfire a fost acuzat că ar fi săvârşit 483 de fapte penale, asistenta Eleonora Stoicescu – 99 şi Carmen Constantinescu - 25 de fapte. În cele din urmă, după ce interceptările nu au mai fost luate în considerare, instanța l-a condamnat pe medicul Azamfire pentru 86 de acte materiale, iar pe asistentele Stoicescu și Constantinescu pentru 14 acte materiale, respectiv 7 acte materiale.

Doi medici de la Spitalul Municipal Curtea de Argeş – acuzați de ucidere din culpă

La Judecătoria Curtea de Argeș continuă procesul în care doi medici de la spitalul din municipiu au fost trimiși în judecată, în februarie 2020, pentru ucidere din culpă. Sanda Cernat și Tomiță Perju, de la Spitalului Municipal din Curtea de Argeș, sunt acuzați de moartea unui băieţel în vârstă de 8 ani. În 2015, copilul a murit la doar 24 de ore de la internarea în spital după ce a fost greşit diagnosticat cu gastroenterocolită. Cei doi medici sunt acuzaţi de procurori că „nu au acordat dispozițiile legale care reglementează activitatea de pediatrie și protocolul existent la nivelul spitalului astfel încât au acordat asistență medicală în mod necorespunzător minorului, în vârstă de 8 ani. Nu au efectuat investigații paraclinice obligatorii, iar în lipsa acestor investigații paraclinice investigațiile clinice efectuate au fost insuficiente pentru diagnosticarea corectă a pacientului, provocând astfel din culpă decesul minorului”. Următorul termen al procesului a fost stabilit la data de 12 decembrie. Se așteaptă un răspuns de la Spitalul de Pediatrie Pitești, unitatea medicală fiind întrebată dacă ar fi efectuat investigaţii suplimentare sau s-ar fi limitat la analizele generale în situația în care copilul ar fi fost transferat către ei și nu ar fi rămas la Spitalul Municipal Curtea de Argeș? Răspunsul este unul foarte important în soluționarea cazului, mai ales că dacă ar fi fost diagnosticat corect exista posibilitatea ca băiețelul să fi fost salvat.

Articol realizat de Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea