Concurs de tăiat și preparat porci, la Golești

# Primarii argeșeni vor fi bucătari pentru casele de copii și bătrâni

Consiliul Judetean Arges organizează, miercuri - 21 decembrie, la Muzeul Golesti, evenimentul ”Traditii și obiceiuri de Ignat din comuna mea”. O manifestare tradițională și, în același timp, filantropică. În tradiția populară, Sfântul Ignat este frate cu Moș Crăciun, căci el este cel care, bătând la ușa unui om, l-a anunțat că, după el, vine Moș Crăciun și că fiecare gospodar trebuie să taie un porc pentru copiii săi!

 

Adrian Bughiu, vicepreședinte CJ Argeș: ”Consiliul Județean vă invită, domnilor primari, să facem împreună din sărbătoarea Sf. Ignat un prilej de a etala specificul fiecărei localități din Argeș, un județ plin de oameni harnici și gospodari, iubitori de tradiții si de semeni!”.

 

Sacrificarea porcului de Ignat este nu foar un obicei străvechi precreștin, dar anunță și apropierea celei mai mari sărbători creștine, Nașterea Domnului.

„Invităm fiecare primar (gospodar) de localitate să participe la Muzeul Golești la  sărbătoarea  "Traditii și obiceiuri de Ignat din comuna mea" .

Evenimentul se va desfășura astfel:

- Ritualul sacrificării porcilor cu specificul fiecărei comune participante;

- Pregătirea produselor  pentru masa de Crăciun - cârnați, șuncă, tobă, caltaboși;

- Pregătirea mesei cu pomana porcului si cu alte preparate traditionale pentru invitați;

- Prezentarea unor obiceiuri specifice zonei (formații artistice locale, expozitii etc.);

- Sunt asigurate de către Muzeul Golești, locurile de desfășurare a evenimentului specific Ignatului pentru fiecare comună sau grup de comune,  accesul la apă, mese pentru pregătirea produselor, curent electric și locul pentru pentru masa comună de Ignat (pentru invitați și presă).

- Muzeul Golești va realiza și filmul documentar legat de pregătirea produselor pentru masa de Crăciun cu specificul fiecărei comune, film ce va fi difuzat în mediul online și va fi dăruit fiecărui primar de comună care participă la acest eveniment.

- carnea rezultată în urma evenimentului va fi donată unor așezăminte de binefacere (case de copii sau de bătrâni)

- se va asigura asistența sanitar-veterinară( controlul trichinei)

- Consiliul Județean va premia cel mai mare porc (prin cântărire, nu prin măsurarea lungimii…) si va acorda trofee de participare.”, informează CJ Argeș.

Muzeul Golești organizează în aceeași zi, cu copii si tineri, ateliere de podoabe pentru pomul de Crăciun, atelier de pictură globuri, colinde, felicitări de Crăciun din produse organice.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea