Un consilier liberal de la Rătești a ajuns director la Școala Gimnazială Moșoaia

 

# Fără concurs și fără să predea vreo oră la această unitate școlară!

Vă precizam, recent, că autoritățile locale de la Moșoaia vor să reabiliteze o școală deja reabilitată. Atât directorul de atunci, Iulian Costeleanu, cât și ONG-ul care a renovat Școala Gimnazială Moșoaia (lucrările fiind finalizate în decembrie 2021 n. red.) s-au declarat consternați de proiectul administrației locale. În cele din urmă, conducerea Primăriei a dat asigurări că nu se va strica nimic din lucrarea proaspăt realizată, ci doar se vor aduce îmbunătățiri. Dar asta o vom afla abia când vor începe lucrările!

Cert este că în urma acestor discuții s-a rupt lanțul de prietenie între directorul Iulian Costeleanu și conducerea Primăriei. Iar în cele din urmă directorul școlar a fost înlocuit din funcție. În luna noiembrie, Costeleanu a fost schimbat cu profesorul Alexandru Marin, un vechi membru liberal, fost viceprimar la Rătești și actual consilier local în această localitate.

Profesorul de istorie Alexandru Marin a și candidat din partea PNL la funcția de primar la Rătești, la ultimele alegeri locale din 2020. Nu a fost însă cu noroc pentru liberali, Marin Alexandru obținând abia 139 de voturi (11,04%) reușind să se claseze pe locul trei la distanță mare față de Petrică Cornel, candidatul PSD, care a obținut un nou mandat, cu 70,85% dintre voturi.

În urma acestei schimbări pe linie de învățământ, Iulian Costeleanu, profesor de religie și preot, a fost numit director la Școala din Căteasca, unde, de altfel, are și parohia. Preotul Costeleanu a fost unul dintre cei care au ajutat la reabilitarea Școlii Gimnaziale Moșoaia, pentru prima dată de la înființare, fiind cel care a înscris unitatea școlară în programul asociației BookLand. Am încercat să vorbim despre înlocuirea sa din funcția de director școlar, însă Iulian Costeleanu nu a dorit să comenteze pe acest subiect.

# Alexandru Marin: „Eu unde mă duc trebuie să fac treabă. Sunt soldat credincios...”

Despre cum a reușit să ajungă Alexandru Marin de la profesor de istorie la școala de la Rătești tocmai director la școala din Moșoaia, am stat de vorbă chiar cu acesta:

Redactor: Ați fost numit recent director la Școala Gimnazială Moșoaia. Știu că dumneavoastră nu ați predat niciodată la această unitate de învățământ, cum ați fost numit director aici?

Alexandru Marin: Eu sunt cu delegație în interesul învățământului numit, cu delegația inspectorului general. Am fost numit până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de 31 august 2023. Conform legislației în vigoare, inspectorul școlar general numește prin delegație până la organizarea concursului.

Redactor: Nu este greu pentru dumneavoastră ținând cont că nu erați deloc familiarizat cu această unitate de învățământ?

Alexandru Marin: Eu unde mă duc trebuie să fac treabă. Eu sunt soldat credincios și asta trebuie să fac.

Redactor: Ați participat la concursul de director la școala de la Moșoaia? Vă întreb pentru că postul a fost scos la concurs de trei ori până acum...

Alexandru Marin: Nu am participat!

Redactor: Cum vă înțelegeți cu ceilalți profesori de la Moșoaia, dar cu elevii și părinții?

Alexandru Marin: Foarte frumos cu profesorii, cu elevii, cu părinții. Cu autoritatea locală foarte bine. Sunt unele proiecte aflate în demarare, să vedem ce putem să rezolvăm cât mai repede.

Redactor: Care este stadiul lucrărilor la școala nouă din localitate?

Alexandru Marin: E o școală foarte frumoasă. Am înțeles că este un litigiu juridic, între firme, nu știu ce s-a întâmplat acolo. Așa este preluată. Dar este o încăpere foarte mare, acolo vor intra toate clasele, toate grădinițele, fără probleme.

Redactor: Faptul că sunteți consilier local liberal, deci membru PNL, credeți că a fost un criteriu pentru numirea în funcția de director la Moșoaia?

Alexandru Marin: Nu! Noi, profesorii, în momentul în care intrăm în școală dezbrăcăm haina politică!

# Episodul reabilitării unei școli reabilitate

Vă amintim că după ce Asociația BookLand a renovat, în decembrie 2021, Școala Gimnazială Moșoaia, în octombrie 2022, la 10 luni distanță, administrația locală a depus, în cadrul apelului de proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), un proiect de eficientizare energetică pentru aceeași unitate de învățământ. Un proiect estimat la peste 1 milion de lei, fără TVA. Problema e că o parte dintre lucrări, conform documentelor, sunt prevăzute a fi realizate din nou, deși ele au fost proaspăt făcute. Ca urmare a materialului publicat în „Atitudine în Argeș”, ONG-ul care a renovat școala gimnazială pentru prima dată de la înființare, a avut o reacție virulentă la adresa autorităților locale. S-au cerut explicații urgente conducerii Primăriei, susținând că în cazul în care lucrarea realizată de ei va fi distrusă, se va solicita returnarea întregii investiții, de 71.210 euro. În cele din urmă, Primăria Moșoaia a dat asigurări conducerii ONG-ului că nu se va strica nimic din lucrarea realizată de aceștia.

Alex Vlaicu

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea