Instituțiile publice și primăriile - obligate să se digitalizeze! Dosarul cu șină va fi istorie!

# Legea însă nu prevede pedepse pentru cei ce nu o respectă

Vine schimbarea în instituțiile publice și în primării! Scăpăm de celebrul dosar cu șină, dar și de funcționarii obosiți și neperformanți. Urmează digitalizarea, potrivit unui proiect de lege votat de Camera Deputaților și sperăm ca bugetarii să se pună la punct cu noile directive.

Astfel, atât instituțiile publice, cât și primăriile vor trebui să nu mai solicite dosarul cu șină persoanelor fizice sau juridice. E valabil și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile de angajare, precum şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziţii publice.

 

„Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, au obligaţia de a publica, din oficiu, informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, atât pe pagina de internet proprie, cât şi pe punctul de contact unic electronic, definit de Hotărârea Guvernului nr. 922/2010 privind organizarea şi funcţionarea Punctului de contact unic electronic, în varianta actualizată şi într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea lor în scopul completării în format electronic de către beneficiar”, se arată în amendamentul votat de Camera Deputaților., potrivit economedia.ro.

 

De asemenea, dacă o instituție publică solicită copii fizice pentru documentele respective, instituția va trebui să asigure gratuit fotocopierea documentelor.

Pentru a putea intra în vigoare, legea trebuie promulgată de președintele României, Klaus Iohannis.

Au existat însă, în Parlament, voci care au afirmat că legea este incompletă, pentru că nu prevede măsuri punitive pentru cei ce nu se conformează. Altfel spus, funcționarii care vor încălca legea și vor mai cere dosarul cu șină nu vor putrea fi pedepsiți, pentru că legea nu prevede, deocamdată, pedepse.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea