Vești bune! Maria Axinte: „Dosarul de clasare ca monument istoric a întregului complex al închisorii Pitești a repornit spre autoritățile responsabile”

În luna octombrie, Fundația Memorialul Închisoarea Pitești, prin fondatoarea Maria Axinte, transmitea o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Nicolae Ciucă și ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, în care le cerea să dispună, de urgență, finalizarea procedurii de clasare definitivă a întregului complex al fostei închisori Pitești din Pitești. Acest apel pentru salvarea clădirii a fost semnat de mai multe persoane. Se dorea, astfel, conservarea și protejarea ei de orice intenție de demolare. Totul a plecat după ce o firmă a cerut desființarea celularului fostei închisori Pitești, adică locul unde au fost torturați sute de deținuți politici în cadrul Experimentului Pitești. Conarg SA, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, care deține corpul de clădire cunoscut ca „celularul” fostei închisori,  dorea să demoleze imobilul pentru a face un bloc de locuințe. Planurile au fost însă stopate!

Maria Axinte: „Rotițele sistemului au început să se miște”

Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești, ce deține fosta clădire administrativă a închisorii Pitești, a aflat de această inițiativă și a început demersurile și solicitările la Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului pentru ca celularul fostei închisori Pitești să fie clasat monument istoric în regim de urgență.  S-a făcut și o petiție online pentru salvarea Închisorii Pitești, care a fost semnată de mii de oameni.  În cele din urmă, au venit și primele vești bune!

„De la lansarea apelului nostru, la începutul lunii octombrie, rotițele sistemului au început să se miște. Datorită presiunii care s-a creat prin semnăturile și mesajele de pe platforma petițieonline, prin presă, care a scris și difuzat numeroase articole și reportaje, dar și în interiorul mai multor instituții la care am trimis apelul nostru, dosarul de clasare ca monument istoric a întregului complex al închisorii Pitești a repornit spre autoritățile responsabile.

Din fericire, Institutul Național al Patrimoniului, care a preluat dosarul pentru definitivare, a fost deschis în a colabora cu Memorialul Închisoarea Pitești, care este păstrătorul unei arhive complexe ce conține documente, hărți, studii, planuri și fotografii despre clădirea fostului penitenciar și despre victimele regimului comunist închise aici. Dosarul dovedește, încă o dată, că întreaga clădire merită statutul de monument istoric de categoria A, importanță națională, și nu doar partea care aparține Memorialului, care este clasată ca monument din 2009. Documentele au fost transmise Direcției Județene de Cultură Argeș care va prezenta cazul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, în ședința de la începutul lunii ianuarie 2023.

Comisia va analiza dosarul și, sperăm, va susține protejarea acestui loc de o importanță memorială ce depășește interesele personale și care trebuie să rămână mărturie a crimelor comise de regimul comunist în România. Pasul următor după ședința comisiei, va fi ca dosarul să fie transmis la București, unde va aștepta parafa ministrului culturii.”, a transmis Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea