UPDATE! Decizie finală în dosarul „Cheresteaua 1”. Ion Andrei și doi copii ai săi - pedepse cu executare

Curtea de Apel Pitești a dat marți, 3 ianuarie, decizia definitivă în dosarul numit „Cheresteaua 1”, în care mai mulți inculpați au fost trimiși în judecată încă din aprilie 2016.

Deși a fost afectată și această cauză de prescrierea faptelor, o parte dintre inculpați au primit, la apel, pedepse mai mari decât cele date la Tribunalul Argeș.

Decizie drastică! Atât Ion Andrei, patronul firmei Andris, cât și cei doi copii ai săi, Ionuț Daniel Andrei și Liviu Gheorghiță Andrei, au primit pedepse de închisoare cu executare. Alături de cei trei membri ai familiei Andrei au mai fost condamnați la închisoare Gheorghe Mihai, șef district la momentul săvârșirii faptelor și pădurarul Vasile Uță.

La Curtea de Apel Pitești, omului de afaceri Ion Andrei, zis și „Brânză”,  i s-a încetat condamnările, dispuse în primă instanță, pentru infracţiunilor de participaţie improprie, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier national şi infracțiunea de spălare a banilor pentru că a intervenit amnistia sau prescripția. În schimb i s-a dublat pedeapsa primită pentru evaziune fiscală.

Deși în primă instanță, Ion Andrei a primit o condamnare de 7 ani și 6 luni închisoare, cu executare, la apel a primit o pedeapsă mai mare, de 10 ani, cu executare.

„Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Andrei Ion pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 9 alin. 1 lit. a, b şi e şi alin. 3 din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art. 41 alin. 2 cod penal anterior şi art. 5 cod penal de la 5 ani închisoare, la 10 ani închisoare, cu executare în regim de detenţie, conform art. 57 cod penal anterior”, se arată în hotărârea instanței.

De asemenea, cei doi copii ai lui „Brânză”, Ionuț Daniel Andrei și Liviu Gheorghiță Andrei au primit pedepse drastice la Curtea de Apel Pitești. Condamnările cu suspendare au fost înlocuite cu executare. Cei doi au primit câte 4 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de evaziune fiscală.

„Schimbă modalitatea de individualizare a pedepsei principale de 4 ani închisoare aplicate inculpatului ANDREI DANIEL-IONUŢ, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 26 cod penal anterior rap. la art. 9 alin. 1 lit. b şi alin. 2 din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art. 41 alin. 2 cod penal anterior, în condiţiile art. 5 cod penal şi dispune ca pedeapsa să fie executată în condiţiile art. 57 cod penal anterior”. (...) Schimbă modalitatea de individualizare a pedepsei principale de 4 ani închisoare aplicate inculpatului ANDREI LIVIU GHEORGHIŢĂ, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 26 cod penal anterior rap. la art. 9 alin. 1 lit. b şi alin. 2 din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art. 41 alin. 2 cod penal anterior, în condiţiile art. 5 cod penal şi dispune ca pedeapsa să fie executată în condiţiile art. 57 cod penal anterior”, se arată în hotărârea Curții de Apel Pitești.

O pedeapsă mai mare, la apel, a primit-o și Gheorghe Mihai, șef district în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, la momentul săvârșirii faptelor – 8 ani închisoare, cu executare, pentru comiterea infracţiunii de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional.

„Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului MIHAI GHEORGHE, pentru comiterea infracţiunii prev. de art. 48 cod penal, rap. la art. 107 alin. 1 lit. d şi alin. 2 lit. d din Legea nr. 46/2008 cu aplic. 35 alin. 1 din Cp şi art. 5 din Cp, de la 4 ani închisoare, la 8 ani închisoare”, se arată în hotărârea Curții de Apel Pitești.

Tot cu executare a primit și pădurarul Vasile Uță - 4 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional. Apelul acestuia a fost respins de instanță astfel că a rămas ca la Tribunal.

# Amenzi mai mari pentru firmele Andris SRL și Ioni Liv Forest SRL

Andris SRL și Ioni Liv Forest SRL, două dintre societățile implicate în dosar, au primit pedepse mai mari decât la Tribunalul Argeș.

„Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatei SC ANDRIS SRL Pietroşani pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 9 alin. 1 lit. a, b şi e şi alin. 3 din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art. 41 alin. 2 cod penal anterior şi art. 5 cod penal , dar şi cu aplic. art. 13 alin. 2 din Legea nr. 187/2012, de la 25.000 de lei amendă penală, la 500.000 lei amendă penală (250 de zile amendă, valoarea unei zile amendă fiind de 2.000 de lei).”, conform hotărârii Curții de Apel Pitești.

„Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatei SC IONI LIV FOREST SRL Pietroşani pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 49 alin. 1 lit. c, din Legea 129/2019 cu aplic. art. 35 alin. 1 cod penal, rap. la art. 137 alin. 4 lit. c cod penal, de la 25.000 de lei amendă penală, la 360.000 lei amendă penală (180 de zile amendă, valoarea unei zile amendă fiind de 2.000 de lei).”, se arată în aceeași hotărâre a instanței.

# Alți doi inculpați au primit pedepse cu suspendare

Și Gheorghe Andrei, tatăl patronului de la Andris SRL, a fost condamnat în dosar. Acesta a primit 3 ani închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de spălare a banilor, în forma continuată. Instanța a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani.

De asemenea, inculpatul Marius Virgil Oancea a primit 3 ani închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de spălare a banilor, în forma continuată. Instanța a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani.

Față de alți doi inculpați s-a dispus încetarea procesului penal. Deși primise în primă instanță trei ani de închisoare, cu suspendare, lui Nicolae Lixandru i-a fost încetat procesul penal. Și lui Ancuța Mircea i-a fost încetat procesul penal, deși în primă instanță primise o amendă penală.

Față de alți doi inculpați s-a dispus înlăturarea soluției de achitare: față de Livioara Andrei, Curtea de Apel Pitești a dispus, în cele din urmă, încetarea procesului penal, în timp ce unui alt inculpat i s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a decesului acestuia.

Alți trei inculpați au fost achitați: inginerul silvic Ion Trăistaru, Elena Dobrinoiu și Cătălina Maria Matei.

Despăgubiri și confiscări de peste 10 milioane de lei pentru Ion Andrei și Andris SRL

Curtea de Apel Pitești a menținut, în rest, dispoziţiile sentinţei penale atacate. Astfel, inculpații Andrei Ion și SC Andris SRL au fost obligați, în solidar, la plata sumei de 2.546.990 lei către partea civilă - ANAF – AJFP Argeș, reprezentând obligația fiscală principală datorată, precum și la plata sumelor reprezentând obligații fiscale accesorii aferente obligației fiscale principale datorate, în limita sumei de 1.216.973 lei.

S-a menținut și dispoziția Tribunalului Argeș prin care s-a admis în parte acțiunea civilă formulată de partea civilă Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA, Direcția Silvică Argeș, fiind obligați, în solidar, inculpații Andrei Ion și SC Andris SRL la plata către partea civilă a sumei de 1.119.631,9 lei, cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune materiale.

De asemenea, s-a menținut și decizia Tribunalul Argeș, prin care s-a dispus confiscarea specială de la inculpata SC ANDRIS SRL a echivalentului în lei a cantității de 19.248 metri cubi, respectiv a sumei de 3.272.160 lei, iar de la inculpata SC IONI LIV FOREST SRL a cantității de 19.488 m.c. masa lemnoasă.

A fost dispusă și confiscarea specială prin echivalent, de la inculpatul Andrei Ion, de bunuri mobile, bunuri immobile și sume de bani, până la concurența sumei de 1.097.648,1 lei, respectiv a sumei de 1.145.770 lei.

În total, despăgubirile și confiscările pentru Ion Andrei și SC Andris SRL sunt de peste 10 milioane de lei.

Citește și https://www.atitudineinarges.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=15114:2022-01-10-22-02-55&catid=1:ancheta&Itemid=2

Alex Vlaicu

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea