DNA Pitești a încheiat anul 2022 cu trei dosare de corupție

 

 

În luna decembrie 2022, DNA Pitești a trimis în judecată trei dosare având ca obiect fraudarea fondurilor europene. Șapte persoane și o societate comercială sunt acuzate de infracțiuni de corupție.

Printre inculpații vizați s-a aflat și Virgil Remo Mateescu, fostul primar al comunei Corbeni, care este acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. Alături de fostul edil, în cauză mai sunt judecate și alte trei persoane fizice pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarele: „În perioada 2014-2015, în contextul implementării proiectului de modernizare a unui drum forestier în lungime de 5.9 km din comuna Corbeni, județul Argeș, inculpatul Mateescu Virgil-Remo, beneficiind de ajutorul celorlalți trei inculpați, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) mai multe înscrisuri false ce conțin date necorespunzătoare realității cu privire la lucrările executate (situații de plată, situații de lucrări, liste cu cantități de lucrări, rapoarte de execuție, etc.). În cuprinsul documentelor respective sunt menționate cantități de materiale și lucrări care nu ar fi fost identificate pe teren.Prin aceste demersuri au fost obținute fonduri europene în valoare totală de 6.310.449 lei. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii”.

Un alt dosar trimis în judecată la sfârșitul anului trecut viza o persoană fizică care este cercetată de săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. „În perioada 2013-2017, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură- Centrul local Vedea (jud Argeș) mai multe documente false, inexacte sau incomplete (declarațiile de suprafață, contract de arendare, etc.) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață. Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 15.596 lei. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

De asemenea, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați (două persoane fizice și SC Project Implement Consult SRL), pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt: „În perioada 2014-2015, în contextul implementării proiectului “Realizarea și dotarea unei pensiuni în vederea diversificării afacerii societății SC Project Implement Consult SRL”, cei doi inculpați, persoane fizice, l-ar fi determinat pe administratorul de drept al firmei menționate anterior să depună la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului mai multe documente false, în scopul obținerii finanțării nerambursabile.Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 710.078 lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii”.
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu administratorul SC Project Implement Consult SRL, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea unei infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Inculpatul a primit 1 an 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

A.V.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea