Părinții salariați vor primi câte 10 lei pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă!

Începând din ianuarie 2023, părinții salariați beneficiază de o deducere personală suplimentară din impozitul pe venit de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau școală, cu vârsta de până la 18 ani.  Copilul trebuie să fie înscris într-o unitate de învățământ, iar părintele trebuie să prezinte o adeverință din partea grădiniței, școlii sau a liceului, care atestă înscrierea.

Practic, Ordonanța de Urgență nr. 16 din 15 iulie 2022 admite că acest proiect se aplică tuturor părinților salariați, indiferent de nivelul salariilor.

Astfel, de 1 ianuarie 2023, Articolul 77 din Ordonanța de Urgență menționată se modifică astfel:

„(10) Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:

 

a) 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la alin. (3);

b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.”.

Legea a stârnit ceva confuzie printre părinți și angajatori, pentru că mulți au crezut că vor primi 100 de lei în plus la salariu pentru fiecare copil. În realitate, nu e deloc așa.

Deducerea e de 100 de lei, însă ea se transferă în salariul net doar în proporție de 10 lei, adică 10%.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea