Prescripția bate la ușă în dosarul în care afaceristul Nicolae Ivănescu este acuzat de ucidere din culpă

# Abia după 20 de termene de judecată, instanța a admis proba cu expertiza medico-legală

Procesul omului de afaceri Nicolae („Nenea”) Ivănescu, care este acuzat de săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, este departe de a fi finalizat la Curtea de Apel Pitești. Pe 9 ianuarie 2023, abia după 20 de termene de judecată, instanța de apel a admis în cauză proba cu expertiza medico-legală. Prescripția se pare că bate la ușă, în acest caz, mai ales că în luna aprilie a acestui an se împlinesc opt ani de la săvârșirea faptei.

Curtea de Apel Pitești a respins cererea de expertiză medico-legală în decembrie 2021 și a admis-o în ianuarie 2023

Nicolae Ivănescu a primit, pe 18 februarie 2021, la Judecătoria Pitești, o condamnare de 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. „Nenea” a făcut apel, iar dosarul s-a mutat la Curtea de Apel Pitești. Procesul a fost reluat pe 25 iunie 2021, iar de atunci au trecut nu mai puțin de 20 de termene de judecată, cu trei mai multe față de Judecătoria Pitești, instanță care a dat hotărârea în cauză după 17 termene de judecată.

Rând pe rând, la Curtea de Apel Pitești, Nicolae Ivănescu a formulat mai multe cereri, fie de sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind dezlegarea unor chestiuni de drept, fie de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a unor dispoziţii. Timpul a trecut, procesul a „bătut pasul pe loc”, iar la ultimul termen de judecată, pe 9 ianuarie 2023, instanța a admis expertiza medico-legală și a stabilit obiectivele ei. Și asta în situația în care pe 14 decembrie 2021, tot Curtea de Apel Pitești a respins cererea de administrare a probei cu expertiză medico-legală solicitată de Ivănescu, considerând atunci că în cauză au fost administrate suficiente mijloace de probă.

„În baza art. 420 alin. 5 rap. la art. 100 alin. 4 lit. b Cod procedură penală respinge cererile de administrare a probei cu expertiză medico-legală şi a probei cu martorii A. Gheorghe, U. Dănuţ şi lucrătorul de poliţie care a audiat victima solicitate de apelantul-inculpat Ivănescu Nicolae”, se arată în hotărârea Curții de Apel Pitești din data de 14.12.2021.

Obiectivele noii expertize

„Stabileşte următoarele obiective ale expertizei medico-legale încuviinţate: 1. Felul morţii numitului Pătraşcu Stelian Ilie; 2. Cauza medicală a morţii; 3. Leziuni traumatice constatate; 4. Data producerii leziunilor, numărul leziunilor, localizarea, mecanismul de producere, descrierea, succesiunea, tipul, direcţia leziunilor, inclusiv a acelora provocate de efectuarea manevrelor de resuscitare a victimei; 5. Dacă şi care dintre leziunile constatate au caracter vital; 6. Dacă există legătură de cauzalitate între leziunile traumatice şi deces; 7. Evoluţia leziunilor raportat la intoxicaţia cu etanol şi celelalte afecţiuni medicale constatate; 8. Dacă refuzul victimei la acordarea asistenţei medicale a contribuit la agravarea stării de sănătate; 9. Dacă tratamentul medico-chirurgical a fost corect indicat şi aplicat. În baza art. 172 alin. 8 Cod de procedură penală rap. la art. 32 din H.G. nr. 774/2000 încuviinţează cererea apelantului-inculpat Ivănescu Nicolae privind numirea ca expert parte a dr. Volsitz Paul. În baza art.l 272 alin. 1 Cod de procedură penală cheltuielile privind efectuarea expertizei medico-legale urmează să fie avansate de către stat.”, se arată în hotărârea instanței, din 9 ianuarie 2023.

Istoricul dosarului

Nicolae Ivănescu a fost trimis în judecată, în iunie 2019, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, pentru ucidere din culpă. Acesta a fost cercetat în urma unui accident rutier petrecut pe 14 aprilie 2015 în Pitești, pe Calea Bucureşti. Aflat în maşina personală, un SUV negru, Ivănescu a lovit cu autoturismul un pieton, în zona Pieţei Ceair.

La început a părut un accident uşor, pietonul refuzând transportul la spital pentru un control amănunţit. Pe parcursul aceleași zile, după câteva ore, situația victimei s-a agravat și a fost dus de urgență la spital. Bărbatul a murit la 10 zile de la producerea accidentului.

În februarie 2021, Judecătoria Pitești l-a condamnat pe Nicolae Ivănescu la 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare. Hotărârea instanței nu a fost definitivă, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Pitești. Următorul termen de judecată a fost stabilit pe 1 februarie 2023.

Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea