Argeșean acuzat de fraude bancare scapă de extrădarea din SUA

# Are peste 1.000 de victime!

Un argeșean arestat în SUA pentru fraude informatice a scăpat, deocamdată, de a fi extrădat în România. Procurorii DIICOT Pitești au probat că, împreună cu alți trei bărbați, acesta ar fi clonat peste 1.000 de carduri bancare, ale unor cetățeni străini. Ulterior, suspecții fie au golit cărțile de credit ale victimelor, fie au cumpărat, on line, diverse mărfuri de valoare, pe care le-au vâdut în țară. Pănă ca procurorii români să intre pe fir, unul dintre acești pirați cibernetici (argeșeanul nostru) a reușit să ajungă ilegal în SUA, unde a fost arestat pentru același gen de infracțiuni.

În primăvara acestui anului 2020, ofițerii FBI au reușit să prindă pe românul originar din Pitești, care comitea acest gen de fraude în statul Ohio. Conform autorităților americane, piteșteanul Valerică Ivanovici acționa în SUA sub trei nume false: Jeno Urban, Zoltan Toth și Velerică Eugen.

 

În timp ce acesta se afla deja într-o închisoare americană, în țară a fost deschis un dosar pentru fraude electronice, care, pe lângă Ivanovici, viza alți trei bărbați. Este vorba despre Romulus Mihai Jianu, Vasile Eugen Pârvuleţ (fost Stretcu), Gheorghe Adelin Bordânc (fost Stretcu).

În 2020, se obține în instanță, cererea de extrădare. Aceasta este anulată în 2023

În anul în care este arestat în SUA, este obținută, la Tribunalul Argeș, cererea de extrădare a piteșteanului: ”În baza art 65 alin. 3 din Legea 302/2004 republicata, constată că sunt îndeplinite condiţiile pentru a se solicita extrădarea inculpatului Ivanovici Valerică-Eugen. Prezenta încheiere se comunica de îndată Ministerului Justiţiei împreună cu actele prevăzute de art. 8 din Tratatul Bilateral de extrădare dintre România și Statele Unite ale Americii, ratificat de România prin Legea nr. 111/15.05.2008 (publicată în M.Of. al României nr. 387/21.05.2008).” (Hotărârea nr. 210/2020).

Doar că, în urmă cu doar câteva zile, magistrații aceluiași Tribunal Argeș decid: ” În temeiul art. 67 alin. 1 din Legea nr. 302/2004: Constată că nu mai subzistă condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea inculpatului IVE. Dispune retragerea cererii de extrădare a inculpatului din Statele Unite ale Americii conform încheierii nr. 210/06.10.2020 pronunţată în dosarul nr. 5610/109/2020 al Tribunalului Argeş. Prezenta încheiere se va transmite Ministerului Justiţiei în termen de 24 de ore de la pronunţare. În temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen., Cheltuielile  judiciare vor rămâne în sarcina statului. (Hotărârea nr 33/01 februarie 2023).

Hotărârea nu este definitivă, având drept de contestație – doar pentru procuror.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea