Ce facem cu bulling-ul în şcoli?

În România, şcoala nu mai este un loc sigur pentru copiii noştri. Valurile de ştiri negative, care au în prim-plan bulling-ul, aduc o pată neagră pe întregul sistem, dar şi reale motive de îngrijorare pentru întreaga societate. Săptămâna trecută, un elev de liceu din Bacău şi-a bătut şi umilit doi dintre colegi. Agresorul a ajuns după gratii, dar astfel de cazuri sunt tot mai dese, iar legile prea blânde în astfel de cazuri. Nici Argeşul nu a fost scutit de incidente nedorite şi de puţine ori a ţinut prima pagină a ziarelor cu ştiri despre violenţa din şcoli.

 

Am stat de vorbă cu un psiholog care consiliază elevii la un liceu din Piteşti şi am aflat de unde vin violenţa şi lipsa de empatie pentru copiii şi tinerii de azi. Cum îi facem pe copiii noştri să aibă comportamente sănătoase într-o lume care parcă a luat-o razna?

 

Redactor: Ce facem cu bulling-ul din şcoli?

Psiholog: Din păcate se pare că nu reuşim să îl oprim! Chiar săptămâna trecută am avut o zi dedicată conştientizării acestui fenomen. Elevii au fost învăţaţi de psihologi sau diriginţi că la şcoală şi în viaţă trebuie să cultivăm valori ca prietenia, empatia, generozitate. Că violenţa naşte răni profunde, atât la nivel fizic, cât şi la nivel psihic.

R: De ce ajung copiii şi tinerii, agresori ai propriilor colegi?

P: Pentru că lipseşte educaţia, nu doar a copiilor, ci şi a părinţilor! Eu ca psiholog nu a voie să pun etichete, dar vă spun că în familii cresc copii agresaţi şi neiubiţi. Sună dureros, dar sunt copii cu mamă şi tată, pe care nu-i îmbrăţişează nimeni, copii care cresc într-un mediul toxic de violenţă sau crudă nepăsare din partea părinţilor. Şi exact aceşti copii devin agresori încă de la vârste fragede. Pentru că acasă nu au modele bune, iar în societate e tot mai greu cu modelele.

R: Ar trebui educaţi şi părinţii?

P: În primul rând părinţii. Un copil nu are nevoie doar de hrană şi îmbrăcăminte, ci şi de dragostea şi atenţia părinţilor, de timp de calitate petrecut cu cei dragi, de modele bune, sănătoase. Iar aici părinţii au cel mai important rol, pe care din păcate îl transformă în tot mai multe ore de muncă şi în bani. Iar sufletele copiilor rămân goale, flămânde de iubire. E un adevăr dureros. Vom avea bulling în şcoli şi în societate atâta timp cât copiii vor fi priviţi ca nişte obiecte chiar de cei care i-au adus pe lume.

R: Dar ce poate face şcoala?

P: Şcoala se luptă, dar nu reuşeşte singură. E nevoie de psihologi şi consilieri şcolari care fie nu sunt, fie sunt prea puţini. La şcolile din mediul rural nu există psihologi, toată treaba cu consilierea o fac diriginţii ceea ce e foarte greu şi neproductiv. Avem modele bune la şcoli din Europa, dar la noi nu sunt bani. Şi atunci putem face foarte puţin. Iar rezultatele se văd. Copiii şi tinerii sunt tot mai instabili emoţional, victime sau agresori ale bulling-ului.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea