Trei spitale din Argeș - zero solicitări pentru restituirea cheltuielilor plătite de pacienți pentru medicamente

# Ești pacient și plătești asigurări de sănătate? Vezi ce drepturi ai

Pacienții din România se confruntă din ce în ce mai des cu lipsa unor medicamente din spitale fapt pentru care sunt nevoiți să le achiziționeze din surse proprii, la recomandarea medicilor. Aparținătorii ajung să dea fuga în farmaciile din afara unităților medicale pentru a le procura apropiaților tratamentele necesare. Acest lucru se întâlnește și la nivelul județului Argeș. Se demonstrează, astfel, că foarte mulți dintre pacienții care plătesc asigurări de sănătate nu-și cunosc drepturile pentru că pe parcursul perioadei în care sunt internați pentru a primi asistență medicală nu trebuie să plătească medicamentele înscrise pe fișa de tratament din spital și nici investigațiile paraclinice.

Conform dispozițiilor art. 230 alin. 2, lit. e din Legea nr 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, asigurații au dreptul „să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare și investigațiile paraclinice la care ar fi fost îndreptățit fără contribuție personală, în condițiile impuse de contractul – cadru”. De asemenea, art. 234 alin. 1 din aceeași Lege prevede că „fiecare pacient are dreptul de a fi informat cel puțin o dată pe an, prin casele de asigurări, asupra serviciilor de care beneficiază precum și asupra drepturilor și obligațiilor sale”.

 

Acțiune a Avocatului Poporului Pitești

Pornind de la aceste informații, Instituția Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Pitești, s-a sesizat din oficiu și a transmis mai multe solicitări la patru unități medicale de la nivelul județului Argeș pentru a vedea dacă se respectă cadrul legal. Au fost transmise solicitări la Spitalul Județean de Urgență Pitești, Spitalul Municipal Câmpulung, Spitalul Municipal Curtea de Argeș și Spitalul de Boli Cronice și Geriatrie „Constantin Bălăceanu Stolnici” din Ștefănești.

Au fost formulate două întrebări din partea Biroului Teritorial Pitești a Avocatului Poporului pentru conducerea acestor spitale:

- Care este situația deconturilor efectuate de unitatea medicală în intervalul ianuarie 2021-septembrie 2022, privind rambursarea cheltuielilor efectuate prin contribuție personală de pacienții spitalizați, care au făcut dovada de asigurat, pentru medicamentele prescrise de medicul curant;

- Dacă spitalul a postat/afișat în transparență, pe site/rețele de socializare sau în incinta secțiilor medicale informații privind dreptul pacienților asigurați de a solicita decontarea medicamentelor pe care le achiziționează din resurse proprii, la recomandarea medicilor, pe perioada spitalizării și a modului în care pot face acest lucru.

În urma răspunsurilor oferite de conducerea unităților medicale, s-a constatat că doar Spitalul Județean Argeș a raportat deconturi efectuate, între 2021-2022, pentru rambursarea cheltuielilor pe medicamentele prescrise de medicul curant pentru pacienții spitalizați, care au fost plătite din propriul buzunar. În rest, la spitalele municipale din Curtea de Argeș și Câmpulung și la spitalul din Ștefănești nu au fost identificate astfel de situații. Și asta din cauza faptului că oamenii nu știu că pot să beneficieze de rambursarea acestor cheltuieli, nicidecum că nu ar fi existat astfel de cazuri. Un exemplu îl aveți în poza atașată acestui material. O asistentă de la Spitalul Municipal Curtea de Argeș a solicitat aparținătorului unui pacient să cumpere mai multe medicamente, fără a-i menționa că poate să facă solicitare de restituire a cheltuielilor.

Cele patru unități medicale din județ, care au fost analizate de către Avocatul Poporului, au primit mai multe recomandări din partea instituției:

- să întreprindă toate măsurile legale pentru eficientizarea informării pacienților asigurați despre posibilitatea de a solicita restituirea prețurilor medicamentelor, a contravalorii investigațiilor paraclinice precum și condițiile în care pot face aceste cereri;

- Să analizeze oportunitatea actualizării metodologiei proprii prin includerea unor măduri de afișare în cât mai multe locuri vizibile din incinta tuturor secțiilor unității medicale a acestor informații.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea