Ministerul Mediului are obligația de a înlătura deşeurile periculoase depozitate pe fosta platformă ARO din Câmpulung

# Afaceristul Vasile Tofan trebuie să plătească statului 2 milioane de lei până în aprilie 2024

Noutăți în cazul celor aproximativ 1.600 de tone de deşeuri periculoase abandonate pe fosta platformă ARO de la Câmpulung Muscel. În iulie 2022, Ministerul Mediului, prin Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Argeș, a câștigat procesul în care Global Eco Center SRL și Tofan Vasile, patronul societății, au fost obligați, în solidar, la plata a 2.000.000 lei. Suma reprezintă cuantumul pagubei exprimate prin preţul serviciilor destinate evacuării şi eliminării, în condiţiile legii, a cantităţii de deşeuri periculoase şi nepericuloase din cadrul depozitului din Câmpulung. Hotărârea Curții de Apel Pitești a fost, însă, o sabie cu două tăișuri. În primul rând, s-a constatat suma necesară pentru evacuarea deșeurilor, iar în al doilea rând, această acțiune a căzut în sarcina Ministerului Mediului, prin instituțiile din subordine, urmând să se recupereze apoi și banii de la inculpați. Așadar, APM Argeș are obligația, încă din vara anului 2022, de a înlătura deşeurile periculoase depozitate pe fosta platformă ARO.

De asemenea, afaceristul Vasile Tofan trebuie să plătească statului cele 2 milioane de lei până în 28 aprilie 2024, dată la care se finalizează termenul de supraveghere de 3 ani primit în urma condamnării de trei ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, în formă continuă. În cazul nerespectării măsurilor impuse până la finalizarea termenului de supraveghere, lui Vasile Tofan i-ar putea fi revocată pedeapsa de închisoare cu suspendare urmând a executa trei ani de închisoare.

Bombă cu ceas la Câmpulung

Pe 2 octombrie 2013 a izbucnit un incendiu la depozitul pentru deșeuri periculoase și nepericuloase al SC Global Eco Center SRL din Iași, care închiriase un spațiu de la Landmark Management pe platforma fostei uzine ARO din Câmpulung. În urma incendiului au urmat controale peste controale. S-au constatat mai multe nereguli, iar societatea a fost amendată de mai multe ori. Din 2014, Global Eco Center intră în insolvență, după ce autoritățile îi suspendă autorizația de mediu. Iar de atunci aproximativ 1.600 de tone de deșeuri periculoase au rămas abandonate în depozit. În 2023 se împlinesc nouă ani de atunci, iar situația lor încă nu s-a rezolvat.

Mai mult, starea de degradare a recipientelor în care zac cianuri și alte deșeuri este atât de avansată încât oricând poate avea loc o tragedie. Multe dintre butoaiele cu deșeuri s-au prăbușit din cauză că paleții de lemn au putrezit. O simplă scânteie poate duce la o catastrofă ecologică!

Elena Lasconi: „Nu pot să fac mai mult de atât!”

După ce a preluat mandatul de primar, Elena Lasconi a sesizat toate autoritățile statului, inclusiv DNA-ul şi Ministerul Mediului, privind această „bombă cu ceas” care ticăie de atâția ani la Câmpulung Muscel. În 2022 a fost creată chiar și o petiție online, semnată de peste 2.300 de persoane, însă, în acest moment primărița Câmpulungului susține că nu mai are ce să facă! Toată problema a căzut pe capul Agenției pentru Protecția Mediului Argeș.

„Există un răspuns pe care l-au primit cei de la Landmark, cei care au cumpărat de la ARO, că acum se execută niște proprietăți pe care le avea cei cu firma care au adus deșeurile, ca să obțină 2 milioane de lei și să le neutralizeze. Eu nu pot să fac nimic din punct de vedere legal pentru că nu sunt ale mele. (...) Pentru că este în situația asta, cu judecată, cu cazuri penale, cu diverse probleme, eu nu pot să fac nimic. Pot să fac doar lobby. Nu pot să fac mai mult de atât. Am făcut tot ce a fost omenește posibil. Nu am lăsat-o moartă, tot timpul ăsta am ținut legătura, am vorbit, am întrebat. Nu am certitudinea că  s-au obținut ăia două milioane, că s-au vândut proprietățile ca ei să poată să facă ceva. Pentru că nu pot să facă nimic legal.  Nu pot să facă nici măcar cei de la Landmark, care au închiriat acel depozit pentru firma respectiva, nici ei nu pot să intre acolo”, ne-a precizat Elena Lasconi, primarul municipiului Câmpulung.

S-a cerut revocarea suspendării pedepsei pentru Vasile Tofan

Vasile Tofan a fost condamnat, pe 28 aprilie 2021, de către Curtea de Apel Pitești, la trei ani de închisoare cu suspendare, având un termen de supraveghere de 3 ani. S-a dispus și condamnarea firmei sale, SC Global Eco Center SRL IAŞI, la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 600.000 lei. În sarcina celor doi inculpați s-a stabilit și măsura privind eliminarea tuturor deșeurilor periculoase de la punctul de lucru din Câmpulung și aducerea terenului la starea iniţială. Cum instanța nu s-a pronunțat asupra laturii civile, în cauză a fost formulat un alt dosar. Iar pe 4 iulie 2022, Curtea de Apel Pitești obligă în solidar pe inculpaţii Tofan Vasile şi S.C. Global Eco Center S.R.L. Iaşi - societate în insolvenţă prin S.C.P. Casa de Insolvenţă Homoranu SPRL, la plata sumei de 2.000.000 lei în favoarea părţii civile Ministerul Mediului – Agenţia Naţională Pentru Protecţia Mediului – Agenţia Pentru Protecţia Mediului Argeş.

Pentru că inculpații nu au îndeplinit obligaţia stabilită prin hotărârea de condamnare de restabilire a situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, respectiv de a înlătura din punctul de lucru din Câmpulung deșeurile periculoase depozitate, la sesizarea Comisariatului Județean Argeș din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Biroul de Executări Penale din cadrul Judecătoriei Curtea de Argeş a cerut în instanță revocarea sau anularea suspendării executării pedepsei (art. 583 NCPP). Mai precis, s-a cerut înlocuirea pedepsei de trei ani suspendare primită de Vasile Tofan cu cea de trei ani cu executare. Judecătoria Curtea de Argeș a respins însă sesizarea considerând ca fiind „prematur formulată”, ținând cont că termenul de supraveghere de trei ani în care poate să-și îndeplinească obligațiile este valabil până la 28.04.2024. „Respinge, ca prematur formulată, sesizarea Biroului de executări penale din cadrul Judecătoriei Curtea de Argeş privind revocarea beneficiului suspendării executării sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare acordat intimatului Tofan Vasile, prin sentinţa penală nr. 201/27.10.2020 pronunţată de Judecătoria Curtea de Argeş în dosarul nr. 3125/216/2017 definitivă prin decizia penală nr. 347/A/28.04.2021 pronunţată de Curtea de Apel Piteşti”., se arată în hotărârea instanței.

Judecătoria Curtea de Argeș: „Ministerul Mediului are obligația de a înlătura deșeurile periculoase depozitate”

„Atitudine în Argeș” a consultat motivarea Judecătoriei Curtea de Argeș în dosarul în care s-a cerut revocarea suspendării executării pedepsei în cazul lui Vasile Tofan. Iar concluzia instanței este una clară în ceea ce privește responsabilii pentru evacuarea deșeurilor de pe fosta platformă ARO din Câmpulung. Ministerul Mediului, prin Agenția pentru Protecția Mediului Argeș sunt obligate, printr-o hotărâre judecătorească, încă din 4 iulie 2022, să elimine deșeurile. Instanța a constatat că autoritatea statului nu poate invoca „o excepţie a neîndeplinirii obligaţiei corelative şi pe cale de consecinţă nu poate nici solicita îndeplinirea cu prioritate a obligaţiei de plată ce incubă condamnaţilor SC Global Eco Center SRL și Tofan Vasile”. În continuare, vă redăm concluzia celor de la Judecătoria Curtea de Argeș:

„În concluzie, persoana vătămată Ministerul Mediului – Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului – Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeș are obligaţia de a înlătura din punctul de lucru din Câmpulung.... deşeurile periculoase depozitate, a cărei scadenţă a intervenit cel mai târziu la data rămânerii definitive a hotărârii pronunţate în dosarul nr. 2281/216/2020 (04.07.2022 n. red.) în timp ce intimatul condamnat Tofan Vasile are o obligaţie de plată a cărei scadenţă, din punct de vedere al efectelor generate de art. 96 C.pen., intervine în data de 28.04.2024”.

APM Argeș îl execută silit pe Vasile Tofan

Am întrebat și la Agenția pentru Protecția Mediului Argeș, instituție condusă de Cristiana Surdu, în calitate de director executiv, despre măsurile care s-au luat în cazul deșeurilor periculoase abandonate pe fosta platformă ARO din Câmpulung. După ce instanța a stabilit ca Vasile Tofan și firma să plătească 2 milioane de lei, APM Argeș a formulat mai multe cereri pentru punerea în executare a sentinței. Precizăm că în cauză instanțele de judecată au menținut sechestrul asigurător, dispus în vederea reparării pagubei produse Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, asupra următoarelor bunuri:

- cota de 1/1 din terenul în suprafaţă de 1067 mp situat în comuna Oituz, judeţul Bacău - bun proprietatea inculpatului TOFAN VASILE;

- imobilul în suprafaţă de 1800 mp situat în municipiul Iaşi, Şoseaua Iaşi-Ciurea, judeţul Iaşi - bun proprietatea inculpatei SC GLOBAL ECO CENTER SRL IAŞI.

Referitor la societatea GLOBAL ECO CENTER SRL, care a avut închiriat un spaţiu pe platforma ARO - hala C206, din municipiul Câmpulung, str. Traian, nr. 223, jud. Argeş, vă comunicăm situația actualizată la data de astăzi.

Dosarul civil s-a constituit ca urmare a disjungerii laturii civile din procesul penal,  formându-se pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeș. Astfel, în mod definitiv, instanța de judecată a dispus:

Obligarea în solidar a inculpaţilor TOFAN VASILE şi S.C. GLOBAL ECO CENTER S.R.L. IAŞI - societate în insolvenţă, prin S.C.P. Casa de Insolvenţă Homoranu SPRL, la plata sumei de 2.000.000 lei în favoarea părţii civile MINISTERUL MEDIULUI – AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI – AGENŢIA PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI ARGEŞ.

În consecință, inculpații au fost obligați să plătească Ministerului Mediului-Agenția Națională pentru Protecția Mediului-Agenția pentru Protecția Mediului Argeș, suma de 2.000.000 lei.

APM Argeș a formulat cererile pentru punerea în executare a sentinței, prin care Societatea Global Eco Center SRL și Tofan Vasile au fost obligați în solidar la plata sumei de 2.000.000 lei, și anume:

- Cererea  APM Argeş nr.21098/25.08.2022, către Casa de Insolvenţă Homoranu IPRL (lichidator judiciar al societăţii GLOBAL ECO CENTER SRL);

- Cerere de executare silită  în toate formele a Sentinţei Penale rămasă definitivă prin Decizia penală  nr.588/A din 4 iulie 2022, înregistrată la APM Argeş cu nr.21182/26.08.2022, transmisă către Executor Judecătoresc Bârcă Gabriel, mun. Iaşi, judeţul Iaşi.

APM Argeș a făcut toate demersurile necesare, potrivit competențelor legale pe care le are. La această dată GLOBAL ECO CENTER SRL, societate în faliment, nu mai deține autorizaţie de mediu valabilă pentru amplasamentul situat în municipiul Câmpulung”, au transmis reprezentanții APM Argeș.

Barna Tánczos, ministrul Mediului:  „Pentru evacuarea deșeurilor există responsabilități prin decizii judecătorești definitive”

De subiectul deșeurilor gestionate de către SC Global Eco Center SRL Iași pe platforma fostei uzine ARO s-a interesat și senatorul liberal Dănuț Bica, care a depus, pe parcursul ultimilor ani, mai multe întrebări și interpelări către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor despre acest subiect. La sfârșitul anului 2022, senatorul Bica l-a întrebat pe ministrul Barna Tánczos despre situația la zi a realizării acțiunilor stabilite pentru eliminarea deșeurilor periculoase din depozitul respectiv.

Iar răspunsul oferit de ministrul Mediului a fost următorul:

O parte din deșeurile care erau pe amplasament la data incendiului din anul 2013 (aproximativ 3300 tone) au fost expediate către eliminare/valorificare. În prezent, mai sunt pe amplasament aproximativ 1570 tone deșeuri stocate în interiorul unei hale, aparținând Landmark Management SRL.

În ceea ce privește evacuarea deșeurilor de pe amplasament au fost pronunțate, până în prezent, următoarele decizii finale ale instanțelor judecătorești:

- Prin Sentința penală nr. 201/27.10.2020 pronunțată de Judecătoria Curtea de Argeș în dosarul nr. 3125/205/2017, definitivă prin Decizia penală nr. 347/28.04.2021 a Curții de Apel Pitești a fost dispusă măsura privind eliminarea tuturor deșeurilor periculoase de pe amplasament în sarcina inculpaților Global Eco Center SRL și Tofan Vasile;

- În Dosarul civil nr. 2281/216/2020, Curtea de Apel Pitești a pronunțat Decizia nr. 588/2022, definitivă, prin care inculpații Tofan Vasile și Global Eco Center SRL Iași au fost obligați, în solidar, la plata sumei de 2.000.000 lei în favoarea părții civile Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Agenția Națională pentru Protecția Mediului – Agenția pentru Protecția Mediului Argeș. Cuantumul pretențiilor civile ale Agenției pentru Protecția Mediului Argeș reprezintă cuantumul pagubei exprimate aferente serviciilor destinate evacuării și eliminării, în condițiile legii, a cantitățiilor de deșeuri periculoase și nepericuloase neevacuate de la punctul de lucru al societății situat pe platforma industrială ARO din municipiul Câmpulung-Muscel.

În prezent, Global ECO Center SRL este în procedură de faliment, dosarul fiind pe rol la Tribunalul Iași.

În concluzie, pentru evacuarea/eliminarea deșeurilor de pe amplasamentul situat pe platforma industrială ARO din municipiul Câmpulung-Muscel există responsabilități stabilite prin decizii judecătorești definitive”.

În schimb, nu se menționează nimic de faptul că Ministerul Mediului este obligat, printr-o decizie judecătorească, să evacueze deșeurile periculoase din depozitul aflat în Câmpulung.

Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea