Lucrările de la Muzeul Județean și de la Galeria de Artă sunt în grafic

Conducerea Consiliului Județean Argeș, în frunte cu vicepreședintele Marius Nicolaescu, a mers, săptămâna trecută, la șantierele a două obiective importante  din patrimoniul cultural al județului: Muzeul Județean și Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna”. Ambele lucrări vor fi finalizate în acest an.

Lucrările de reabilitare și consolidare de la Muzeul Județean Argeș au ajuns la 65%. Dat fiind faptul că, în această perioadă, se poate lucra în interior s-a mers, din nou, pe șantier pentru a vedea modul în care se derulează acest proiect, pentru finalizarea lui la termen.  În plus, împreună cu managerul muzeului Cornel Popescu s-a discutat și despre pregătirea celorlalte proiecte menite să completeze întregul ansamblu al Muzeului Județean.

 

“Avem convingerea că lucrările se vor termina în termenul prevăzut la nivelul contractului de execuție. Cred chiar că putem termina ceva mai repede, în funcție de cum ne va permite vremea să începem și lucrările exterioare”, a spus Marius Nicolaescu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

 

În completare, Cornel Popescu, managerul Muzeul Județean Argeș, a precizat următoarele: "Ne bucurăm pentru că suntem la 65% din lucrările de consolidare și restaurare a fostei Prefecturi a Județului Argeș. Așa cum ați văzut, se lucrează din plin și la componentele artistice. Mai avem mult de muncă pentru că, prin sprijinul Consiliului Județean Argeș vom avea alte trei proiecte separate de acesta. Este vorba de reamenajarea căilor de acces și a parcului din fața clădirii, consolidarea și punerea în valoare a Bisericii Sfinții Îngeri a fostului Schit Buliga și, desigur, munca cea mai frumoasă și mai așteptată de către vizitatori - reorganizarea celor două expoziții de bază - Științe ale Naturii și Istorie, pentru ca oamenii să vină să redescopere istoria și cadrul natural al Argeșului și Muscelului".

Proiectul, realizat în parteneriat de Consiliul Județean Argeș (ca lider de proiect) și Ministerul Culturii, are o valoare de 20.281.853,69 lei cu TVA.  Lucrările au demarat la mijlocul anului 2021 și vor fi finalizate în 2023. În timpul acestor lucrări de reabilitare au fost descoperite o parte din ruinele Schitului Buliga. Schitul Buliga este edificiul ce se ridica în secolul al XVIII-lea pe locul actualului Muzeu Județean Argeș și care a fost demolat în anul 1900. Schitul, cu hramul Sfinții Îngeri, ridicat în anul 1745, dar definitivat abia în 1751, a fost ctitoria unui vestit negustor al vremii, Martin Buliga, și a soției sale, Anița. Ruinele vor fi conservate și integrate în structura turistică a muzeului.  Contractul de proiectare și execuție lucrări și dotare a fost încheiat cu asocierea dintre S.C. RBS AG CONSTRUCT S.R.L.,S.C. ROCANDRA ACTIV S.R.L.,S.C. POLARH DESIGN SR.L.

Muzeul Județean Argeș își așteaptă în continuare vizitatorii, următoarele secții fiind deschise în corpul nou de clădire aflat în aceeași curte: Expoziţia Flori de mină – Comorile adâncurilor, Galeria Naţională de Artă Naivă, Muzeul Sportului Argeşean ,,Campionii”, Lapidarium, Planetariul. Proiectul privind restaurarea Muzeului Județean Argeș este unul din cele trei ale Consiliului Județean, pe fonduri europene, care vizează patrimonial și infrastructura culturală a județului:

- Restaurarea Muzeului Judeţean Argeş ;

- Restaurarea Galeriei de Artă "Rudolf Schweitzer – Cumpăna ;

- Conservarea și Consolidarea Cetății Poenari Argeș.

Lucrările de la Galeria de Artă au ajuns la stadiul de 35%

În ceea ce privește restaurarea pe fonduri europene a Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer - Cumpăna”, proiectul a ajuns la 35%. Lucrările se desfășoară la toate etajele, iar această bijuterie arhitectonică urmează să fie redeschisă publicului în această toamnă.

„Am văzut stadiul lucrărilor. Vrem să ne asigurăm că totul este în grafic și că lucrarea va fi terminată în timpul prevăzut de contractul de finanțare”, a precizat Marius Nicolaescu.

Amintim că amplasamentul a fost predat constructuroului în martie 2022. “Restaurarea Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna”- consolidarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural” este un proiect al Consiliului Județean Argeș, în valoarea de 16 milioane lei cu TVA, din care 85% sunt fonduri europene, 2% contribuția C.J. Argeș și 13% fonduri de la bugetul statului. Licitația a fost câștigată de firma SC EURAS SRL, aceeași firmă care a se ocupă și de restaurarea Cetății Poenari, un alt proiect al Consiliului Județean Argeș finanțat din fonduri europene.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea