La Tribunalul Argeș continuă lucrările de reparații la fațada principală a clădirii

# Raportul de activitate al instanţei! Se solicită un număr mai mare de judecători și grefieri

La începutul lunii februarie a avut loc Adunarea Generala a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Argeș, în cadrul întâlnirii fiind dezbătut raportul de activitate al instanţei pe anul 2022. S-a discutat și despre stadiul lucrărilor desfășurate la nivelul instituției, cât și la celelalte instanțe aflate în circumscripţia sa: judecătoriile Piteşti, Câmpulung, Curtea de Argeş, Topoloveni si Costeşti. Încă de anul trecut, din cauza desprinderii plăcilor de pe fațada principală a Tribunalului, s-a decis să se interzică accesul în instituție pe scările exterioare pentru a nu se pune în pericol siguranța oamenilor. Accesul în instituție s-a făcut, pentru o bună perioadă de timp, pe la demisolul clădirii.

Din decembrie 2022, la Tribunalul Argeș au fost demarate reparații curente la fațada principală a clădirii, astfel că accesul în instituție se va face, fără pic de interdicții, în cel mai scurt timp.

 

„Reparații curente reprezentând lipire plăci ceramice la fațada principală a Tribunalului Argeș (decembrie 2022) pentru prevenirea desprinderii plăcilor și căderea acestora în zonele circulate. Această lucrare va continua și în anul 2023, pentru lipirea plăcilor pe zonele rămase”, a transmis conducerea Tribunalului Argeș.

De asemenea, în anul 2022, la Tribunalul Argeș și instanțele arondate au fost executate mai multe lucrări:

- „reparația celor două chillere (august 2022) ale Tribunalului Argeș, necesare asigurării aerului condiționat în perioada caldă a anului. Au fost reparate și înlocuite ventilatoarele, manometre, fluxostat, controler vană expansiune etc.;

- reparație/refacere instalație termică la Judecătoria Topoloveni (octombrie-noiembrie 2022), lucrare ce a constat în separarea de instalația termică existentă a Primăriei Topoloveni, refacerea traseului termic prin montarea în subsolul clădirii a țevilor ppr, care fac legătura la calorifele existente, lucrări ce au fost necesare pentru punerea în funcțiune a centralei termice”, se arată în raportul Tribunalului Argeș.

Referitor la investițiile derulate în cadrul instanțelor arondate Tribunalului, au fost realizate următoarele:

- „a fost întocmit studiul de soluție (iunie 2022) pentru realizarea branșamentului electric la sediul nou al Judecătoriei Costești;

- realizare branșamentului de gaze naturale (decembrie 2022)- plată, la sediul nou al Judecătoriei Costești ;

- au fost înlocuite cele două centrale termice (septembrie-octombrie 2022) la sediul Judecătoriei Curtea de Argeș;

- centrală la Judecatoria Topoloveni;

- a fost întocmită documentația de avizare a lucrărilor de investiții (DALI), necesară pentru lucrarea de înlocuire tâmplărie exterioară la Judecătoria Câmpulung”, se mai arată în documentul citat.

Sediul Judecătoriei Costești va fi realizat în acest an

O lucrare importantă, care urmează să se finalizeze în acest an, este construcția noului sediu al Judecătoriei Costești. Acest obiectiv de investiții al Ministerului Justiției, finanțat de Banca Mondială, are ca dată de terminare a lucrărilor prima jumătate a anului 2023, termenul estimat fiind iunie 2023. Lucrările au debutat la începutul anului 2022 și au o valoare de aproximativ 21,5 milioane de lei.

„În data de 29.12.2021 a avut loc predarea amplasamentului pentru construcţia noului sediu al Judecatoriei Costeşti, fiind semnat de Ministerul Justiţiei prin DIPFIE ca investitor, contractul de lucrări pentru acest obiectiv. Proiectul este în derulare, construcţia este ridicată, având subsol, parter si 2 etaje, 3 săli de judecată. În anul 2022 au existat întâlniri între reprezentanţii tribunalului Argeş şi reprezentanţii Bancii Mondiale pentru a urmări modul de derulare a construcţiei şi a stabili detalii de lucru”, se menționează în raportul Tribunalului Argeș.

Tribunalul Argeș – între primele tribunale din țară ca activitate

În ceea ce privește încărcătura raportată la dosarele intrate, înregistrată la nivelul tuturor tribunalelor, Tribunalul Argeș ocupă locul 4 din punctul de vedere al numărului de dosare, și locul 6 din perspectiva complexității cumulate a dosarelor intrate. De asemenea, instituția condusă de judecătorul Andreea Monica Prunaru, se află pe primul loc atât din punctul de vedere al numărului de dosare intrate, cât și din cel al complexității cumulate a acestora în ceea ce privește încărcătura medie raportată la dosarele intrate în materia asigurărilor sociale. Din punctul de vedere al complexității, se constată că Tribunalul Argeș a înregistrat „o complexitate a dosarelor de circa 4 ori mai mare decât Tribunalul București, iar ca număr de dosare,  de circa 4,2 ori mai multe decât Tribunalul Bucureşti”, se mai menționează în raportul instanței.

Conducerea Tribunalului solicită un număr mai mare de judecători și grefieri

La finalul anului 2022, din cele 39 posturi judecător prevăzute în schemă, la Tribunalul Argeș, erau efectiv ocupate un număr de 36 (unul fiind detaşat la CSM), vacante fiind 3 posturi de execuţie. În cadrul instanței argeșene și necesarul de grefieri rămâne în continuare o problemă.

„Evidenţiem şi cu acest prilej că numărul de magistraţi alocat Tribunalului Argeş nu corespunde nevoilor activităţii judiciare a instanţei, faţă de volumul ridicat de activitate, cu atât mai mult cu cât avem 3 posturi vacante de judecator, iar activitatea grefierilor şi judecătorilor este practic dublată de necesitatea realizării fazelor premergătoare fixării primului termen de judecata, fără ca aceasta activitate să fie evidenţiată statistic. De aceea, apreciem ca se impune suplimentarea schemei de personal cu cel puţin 8 judecatori si 12 grefieri pentru desfăşurarea activităţii judiciare, în concordanţă cu celelalte tribunale care au un volum de activitate similar şi care au în schema peste 40 de judecători”, se mai arată în raportul Tribunalului.

Din anul 2012, Tribunalul Argeș își desfăşoară activitatea într-o clădire modernă, având aproximativ 9.000 m.p., dotată cu 6 săli de judecată, birourile fiind așezate pe 7 etaje.  În sediul Tribunalului îşi desfășoară activitatea și Serviciul de Probaţiune Argeș din cadrul Direcţiei Naționale de Probaţiune. De asemenea, din februarie 2015, pentru Tribunalul Specializat Argeș s-a pus la dispoziţie un etaj întreg (etajul 1), cuprinzând birouri pentru judecători și grefieri, o sală de judecată, fiind creată și o arhivă şi un depozit pentru dosare.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea