Amenzi uriașe aplicate de inspectorii DSP Argeș în unitățile medicale din județ

Direcția de Sănătate Publică Argeș a prezentat raportul de activitate pe parcursul anului 2022. Instituția, condusă de dr. Sorina Honțaru (foto), a desfășurat sute de controale în unitățile medicale din județ. Au fost acordate amenzi totale de peste 158.000 de lei.

În unitățile sanitare, cu excepția spitalelor, au fost efectuate pe parcursul anului trecut 521 de controale, în urma cărora au fost acordate amenzi în valoare totală de 78.200 lei. Dintre acestea, 57 acțiuni de control au fost în unități de asistență medicală primară. S-au aplicat trei amenzi în valoare de 6.400 de lei: una pentru nerespectarea condițiilor de depozitare temporară a deșeurilor provenite din activitățile medicale și două pentru nerespectarea precauţiunilor universale şi a protocoalelor de lucru de către personalul medical şi auxiliar.

În cabinete medicale de specialitate au fost realizate 121 de controale, fiind aplicate 3 sancțiuni contravenționale, din care un avertisment  și două amenzi in valoare de 4000 lei. Au mai fost 241 controale în unități de asistență de medicină dentară, fiind aplicate 14 sancțiuni contravenționale, din care un avertisment și 13 de amenzi în valoare de 30.400 lei: cele mai multe, opt dintre ele, pentru neefectuarea controlului eficienței sterilizării și neîntocmirea documentației necesare evidenței sterilizării alte trei amenzi fiind pentru nerespectarea protocolului complet de sterilizare etc. La unitățile de asistență de medicină dentară s-au efectuat 13 recontroale la cele care au prezentat neconformități și s-a constatat că au fost remediate deficiențele constatate.

 

În unitățile de asistență medicală de urgență prespitalicească au fost realizate 11 controale. S-a lăsat cu  4 patru sancțiuni contravenționale, dintre care un avertisment și trei amenzi, în valoare de 7.200 lei. Un control a vizat și o unitate de turism balnear și de recuperare. Alte 23 controale au fost făcute în laboratoare de analize medicale, fiind acordate de inspectorii DSP trei amenzi în valoare de 6.800 lei, astfel: două amenzi pentru nerespectarea condiţiilor de depozitare temporară a deşeurilor provenite din activităţile medicale, în conformitate cu reglementările legale în vigoare și o amendă pentru utilizarea de produse biocide cu termen de valabilitate expirat. Șase controale au fost făcute în centrele medico-sociale. S-au acordat trei sancțiuni contravenționale: două avertimente și o amendă în valoare de 2000 lei pentru nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru.

Alte 38 de controale au fost în unități socio-medicale pentru vârstnici, fiind aplicate 11 sanctiuni contraventionale, din care un avertisment și 10  amenzi în valoare de 19.400 lei. S-au efectuat recontroale în toate aceste unități și s-a constatat că au fost realizate măsurile impuse. Alte două controale au fost făcute în unități socio-medicale ale ANPH. A fost aplicată o amendă în valoare de 2000 lei,  pentru nerespectarea protocolului complet de sterilizare. Șapte controale au vizat laboratoarele de tehnică dentară și 14 în unități de optică medicală. În unitățile de optică medicală au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale (avertismente).

Amenzi de peste 80.000 de lei în spitalele din Argeș

Pe parcursul anului 2022, inspectorii DSP Argeș au făcut controale și în unitățile sanitare cu paturi. Au fost efectuate opt controale integrale și 355 controale în diferite secții și structuri ale spitalelor. Au fost aplicate  50 de  sancțiuni contravenționale,  din care: 17 avertismente si  33 amenzi,   in valoare de 80.200 lei.

Pe Secțiile medicale au fost efectuate 99 de controale, fiind aplicate 12 avertismente și 14 amenzi. Cele mai multe amenzi au vizat nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru (cinci amenzi) sau necunoaşterea şi neaplicarea de către personalul auxiliar sanitar a tehnicilor şi procedurilor de curăţenie şi dezinfecţie (patru amenzi). Tot 99 de controale au fost efectuate și la Serviciul de Urgență, fiind aplicate patru amenzi.

În unitățile medicale cu paturi au mai fost efectuate controale și aplicate amenzi, astfel:

- Structura de spitalizare de zi  – 18 controale; 2 amenzi;

- Blocul Operator – 6 controale; 2 amenzi: una pentru necunoaşterea şi neaplicarea de către personalul auxiliar sanitar a tehnicilor şi procedurilor de curăţenie şi dezinfecţie și alta pentru neefectuarea controlului eficienţei sterilizării şi neîntocmirea documentaţiei necesare evidenţei sterilizării, potrivit normelor în vigoare.

- Laboratorul de Analize Medicale  – 11 controale; o amendă și un avertisment;

- Serviciul de Fizioterapie și Recuperare Medicală  – 5 controale; o  amendă;

- Serviciul de Anatomie Patologică și Prosectură –  6 controale; un avertisment și o amendă;

- Serviciul de Sterilizare – 9 controale; 3 amenzi:

- Activitatea de Supraveghere, Prevenire și Limitare a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale: 22 controale și s-au aplicat 2  avertismente;

- Deșeuri medicale – 77 controale - 3 amenzi;

- Ambulatoriu Integrat -  o amendă;

- Farmacia – 6 controale și un avertisment. Au fost efectuate  45 recontroale care au vizat verificarea măsurilor și a termenelor impuse și s-a constatat că în mare parte deficiențele au fost remediate.

- Unități de Transfuzii Sanguine  –  23 controale, din care: 21 în unități de transfuzie sanguină din spitale și 2 controale la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină. Au fost aplicate 5  sancțiuni contraventionale, trei avertismente și două amenzi în valoare de 4000 lei.S-a efectuat  recontrol la UTS-urile pentru care s-au impus măsuri și termene de remediere.

- deșeuri cu potențial contaminant – 648 controale (în cadrul controalelor efectuate în unități sanitare și unități de prestări servicii). S-au aplicat șapte amenzi în valoare de 15.600 lei.

”Principalele neconformități și numărul de amenzi pentru fiecare dintre  acestea vor constitui în anul 2023 obiective ale controalelor, urmărindu-se cu precădere aspectele pentru care au fost aplicate amenzi contravenționale”, se arată în raportul de activitate al DSP Argeș.

A.V.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea