Fiii lui „Brânză”, condamnați în dosarul „Cheresteaua”, vor să iasă din închisoare

# Și doi foști angajați ai Ocolului Silvic Valea Oltului cer desființarea sentinței

Patru dintre cei cinci inculpați condamnați la închisoare, cu executare, în dosarul „Cheresteaua 1”, la începutul acestui an, au făcut contestații în anulare. Aceștia susțin că au fost condamnați deși ar fi existat probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal. Pădurarul Vasile Uță și Mihai Gheorghe, fost șef de district în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, au formulat la Curtea de Apel Pitești câte o contestație în anulare prin care au cerut ca sentința prin care au fost condamnați la patru ani de închisoare, respectiv 8 ani de închisoare, să fie desființată. La scurt timp, acțiunea în instanță a fost repetată și de Liviu Gheorghiță și Daniel Ionuț Andrei, cei doi copii ai lui Ion Andrei, zis și „Brânză”, patronul firmei Andris.

Și aceștia solicită anularea sentinței, după ce au fost condamnați la câte patru ani de închisoare, cu executare, după ce inițial instanța de fond dispusese în cazul lor închisoare cu suspendare. Instanța urmează să dea o decizie în aceste dosare pe parcursul lunii martie. Până în prezent, doar Ion Andrei, cel considerat capul afacerii, nu a contestat decizia de condamnare a Curții de Apel Pitești. „Brânză” a fost condamnat la 10 ani de închisoare, cu 9 zile înainte ca termenul de prescripție a răspunderii penale să se împlinească.

 

Curtea de Apel Pitești a dat decizia în dosar înainte ca ÎCCJ să se pronunțe asupra unei cereri de strămutare

Curtea de Apel Pitești a dat, pe 3 ianuarie 2023, verdictul în celebrul dosar „Cheresteaua 1”. Şapte persoane au fost condamnate în dosar la închisoare cu executare (cinci inculpați) sau suspendare (doi inculpați), instanţa stabilind şi plata de despăgubiri civile şi confiscări în valoare totală de peste 10 milioane lei.  Chiar dacă o parte dintre inculpați au încercat să amâne pronunțarea în dosar, cerând la Înalta Curte de Casație și Justiție strămutarea dosarului, judecătorul Curții de Apel Pitești nu a mai așteptat soluția în cauză. În cele din urmă, Instanța Supremă a respins pe 19 ianuarie, la mai bine de două săptămâni distanță de la pronunțarea deciziei în dosar, ca neîntemeiate, cererile formulate de petenţii Andrei Ion, SC ANDRIS SRL şi Mihai Gheorghe, privind strămutarea judecării cauzei. De menționat este și faptul că pe 12 ianuarie, în dosarul Cheresteaua, intervenea termenul de prescripţie a răspunderii penale.

În afară de cele cinci persoane condamnate la închisoare, cu executare, au mai fost condamnate în cauză și Gheorghe Andrei, tatăl lui „Brânză”, la 3 ani închisoare, cu suspendare, respectiv Marius Virgil Oancea la 3 ani închisoare, tot cu suspendare, De asemenea, societatea Andris SRL Pietroșani a primit o amendă penală de 500.000 de lei, iar Ioni Liv Forest SRL Petroșani - o amendă penală de 360.000 de lei.

Dezastru ecologic produs în pădurile județului

Potrivit procurorilor care au instrumentat dosarul, gruparea lui „Brânză”, cum era poreclit afaceristul, este responsabilă de o mare parte de tăieri ilegale de arbori de pe Valea Vâlsanului. Procurorii au arătat în rechizitoriu un adevărat măcel comis în pădurile din judeţ. În jur de 23.000 de arbori au fost tăiaţi fără drept, cantitatea fiind transportată dinspre zonele de exploatare către depozitul Andris, printr-un număr de circa 1.000 curse auto. Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză, în perioada 2008-2012, Ion Andrei, în calitate de administrator la S.C. Andris S.R.L. – societate având ca obiect de activitate tăierea şi rindeluirea lemnului, cu atestat de exploatare forestieră, “a tăiat fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe de o suprafaţă de cca. 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu (Valea cu Peşti şi Cumpăna – Vidraru), Nucşoara şi Lereşti, toate din judeţul Argeş”. Acesta ar fi beneficiat de sprijinul inculpaţilor Ion Trăistaru, Gheorghe Mihai şi Vasile Uţă, în calitate de funcţionari silvici în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, care “încadrau arborii sănătoşi în produse accidentale I (arbori afectaţi de factori dăunători – rupţi, doborâţi, uscaţi, atacaţi de ipide etc.). Prin aceasta, inculpaţii au urmărit să dea o aparenţă de legalitate tăierilor ilegale de arbori.”, se mai arăta în rechizitoriu.

La constatarea faptului că procentul de arbori sănătoși ce nu se încadrau pentru tăiere reprezenta 70 % din masa lemnoasă exploatată au fost reținute ca relevante și declarațiile date în faza de urmărire penală de inculpații Gheorghe Mihai și Vasile Uță. Aceștia nu au confirmat procentul de 70%, dar au făcut estimări în jurul acestei valori. Cu ocazia audierii din data de noiembrie 2012, Gheorghe Mihai, șef de district în cadrul ocolului silvic Valea Oltului la data faptelor, a recunoscut că un procent de circa 65% din arborii pe care i-a marcat ca accidentali erau arbori sănătoși și că a acționat astfel la cererea inculpatului Andrei Ion.

„(…) În afară de acești arbori am marcat și arbori ce nu se încadrau în categoria celor accidentali. Estimez că, dintre cei marcați de mine, în medie, raportat la toate partizile, 35% se impuneau a fi marcați ca accidentali, iar restul de 65% erau arbori sănătoși ce nu se încadrau în această categorie. Marcam ca accidentali arbori sănătoși, la cererea proprietarului de pădure, care îmi solicitau să le marchez arbori sănătoși, buni pentru exploatare spunând că nu le trebuie putregai și doborâturi, amenințând că, în caz contrar, vor renunța la serviciile ocolului silvic Valea Oltului. Menționez că în mod direct Andrei Ion mi-a cerut să marchez ca accidentali arbori ce nu făceau parte din această categorie. Estimez că am procedat astfel, în circa 60%-70% dintre partizile constituite”, mărturisea Gheorghe Mihai, în cadrul cercetărilor, conform procurorilor.

Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea