Primul consilier local dat afară din Consiliul Local Pitești, în timpul ședinței

# Ana Stan, către Apostoliceanu:  „Să vă fie rușine!”

S-a înregistrat, săptămâna trecută, o premieră în Consiliul Local Pitești! Un consilier local a fost eliminat din sala de Consiliu de către președintele de ședință, în timp ce se dezbătea proiectul privind aprobarea unui stimulent financiar pentru nou-născuți. Legalitatea acestui proiect a creat numeroase discuții, iar în cele din urmă consilierul local liberal Ana Stan a fost dată afară din sală de colegul liberal Sorin Apostoliceanu, în calitate de președinte al ședinței respective. Sorin Apostoliceanu și-a motivat decizia susținând că Ana Stan intervenea de fiecare dată fără să ceară cuvântul, fapt ce ar fi îngreunat modalitatea de desfășurare a ședinței. După ce Ana Stan a părăsit sala de Consiliu, Dănuț Dinu și Gelu Tofan au urmat-o în semn de protest.

În cele din urmă, doar patru consilieri locali liberali (Sorin Apostoliceanu, Mihai Coteț, Cătălina Dumitrașcu și Răzvan Șerbănoiu, care erau de fapt și inițiatorii proiectului) au votat pentru aprobarea stimulentului pentru nou născuți. Ceilalți consilieri au considerat că proiectul nu este unul legal, mai ales că au fost acordate avize negative din partea departamentelor din Primărie.

„Întărâtă-i, drace, că și mie-mi place!”

„Întărâtă-i, drace, că și mie-mi place!”, preciza un piteștean care urmărea pe facebook ședința de Consiliu Local. Tocmai așa au decurs și discuțiile privind aprobarea unui stimulent financiar pentru nou-născuți. Deși se știa că proiectul nu va trece la vot, din cauza unor controverse legate de legalitatea sa, consilierii locali liberali au încercat marea cu sarea. A intervenit tot un consilier local liberal, Ana Stan, care le-a explicat încă o dată că proiectul nu este legal. De altfel, față de Ana Stan, în aceeași zi, în PNL Pitești urma să fie analizată o propunere de excludere din partid, care a și fost votată în cele din urmă.

„Vizavi de avizul negativ, nefavorabil, pe care comisia cinci l-a dat acestui proiect, codul administrativ îmi dă posibilitatea să justific acest aviz. Totul se bazează pe legalitate sau nelegalitate. (...) Având în vedere că am observat că lipsește avizul de legalitate dat de secretarul general al primăriei, care este foarte important, nu vreau să încalc legea și să fiu atrasă ca răspundere pentru votul dat nelegal. Prefer să fiu sancționată la partid pentru un vot dat împotriva unei decizii interne, care nu este legală bineînțeles. Îmi asum toate consecințele”, a precizat Ana Stan, în timpul ședinței. În cele din urmă au urmat mai multe discuții contradictorii între aceasta și Sorin Apostoliceanu, care s-au încheiat, inițial, cu un ”avertisment” primit de Ana Stan de la președintele de ședință.

Stenogramele ședinței

În cele din urmă Sorin Apostoliceanu a dat, din nou, un avertisment, de această dată și consilierului local Cătălin Costescu. Tensiunea a crescut peste limite și a urmat un adevărat scandal. În continuare, vă redăm stenograma discuțiilor din Consiliul Local Pitești:

Sorin Apostoliceanu: Conform codului administrativ, art. 233, alin 1 litera a), domnule Costescu, aveți un avertisment, de la mine președintele de ședință. Vă rog frumos să vă potoliți, eu vă știam un om cu bun simț. Din păcate nu-l mai aveți, se propagă de la unul la celălalt. Are cuvântul domnul Tofan...

Tudosoiu: De la cine la cine dl președinte? ( cu referire la propagarea lipsei bunului simț n. red.)

Ana Stan: Am făcut campanie cu dvs, domnule Apostoliceanu. Să vă fie rușine!

Apostoliceanu: Vă rog frumos, să vă...

Gelu Tofan: Domnule președinte, sunteți la fel ca și mine liberal (când a fost asta? Când a fost asta? - se întreba retoric un consilier local în sală) și știți că articolul 25 din statutul PNL ne obligă să respectăm Constituția și legile țării. (...) Din analiza rapoartelor pe care le-am avut în material, ar rezulta faptul că acest proiect nu se încadrează în prevederile legale în materie. În consecință, conform articolului 10 din Codul Administrativ care prevede obligația mea de a urmări satisfacerea interesului public, înaintea celui de grup, pe care îl respect și fac parte dintr-un grup care se numește PNL, eu astăzi mă voi abține de la vot ca să  nu încalc acest articol. Asta nu înseamnă că mă dezic de un proiect de hotărâre inițiat de partidul din care fac parte, pentru care eu nu am semnat pentru că nu mi s-a cerut semnătura. Nu mă dezic, dar trebuie și sunt obligat să respect aceste articole(...).

Apostoliceanu: Mulțumesc că ați fost respectuos!

(...)

Ana Stan: ”Este singurul loc unde pot vorbi! La partid nu pot să vorbesc că nu mă chemați!”

Mihai Coteț: Domnule secretar, hotărârea cu acordarea diplomelor de fidelitate către pensionari este legală?

Cătălin Călugăru, secretarul general al municipiul Pitești: Eu răspund pe ce nu semnez, nu pe ce semnez. Mulțumesc.

Ana Stan: Întrebați-l pe dl prefect, este singurul în măsură să atace o hotărâre nelegală.

Apostoliceanu: Ana Stan, vă rog respectuos...

Ana Stan: Ce să fac domne, dacă sunt membru PNL și nu mă luați în calcul, nu mă luați în seamă?  Nu mă întrebați înainte și pe mine! Vorbesc aici, este singurul loc unde pot vorbi! La partid nu pot să vorbesc că nu mă chemați, nu mă întrebați.  Aveți specialistul lângă dvs. și îl întrebați pe dl secretar cum să faceți un proiect. Când i-am spus dl Coteț, acum două ședințe, că acest proiect are probleme, nici măcar nu a fost curios să  întrebe de ce are probleme!

Mihai Coteț: V-ați oferit dvs să intrați în discuție?

Sorin Apostoliceanu: Domnule Coteț, vă rog frumos! Conform art 233, scrie așa: sancţiunile disciplinare aplicabile consilierilor locali și consilierilor județeni. Art. 1: Pentru încălcarea de către consilierii locali, respectiv de către consilierii judeţeni a prevederilor prezentului Cod şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare a consiliului local sau a consiliului judeţean, după caz, consiliul local sau consiliul judeţean poate aplica următoarele sancţiuni disciplinare:

a) avertismentul;

b) chemarea la ordine;

c) retragerea cuvântului;

d) eliminarea din sala de şedinţă. La articolul 2 se spune că sancțiunile de la a) la d) se aplică de către preşedintele de şedinţă. Vă rog, domnule secretar, să aplicăm art 1, litera d) - eliminarea din sala de şedinţă a doamnei Ana Stan ca să putem să continuăm ședința.

Ana Stan: Mulțumesc!

Sorin Apostolicenau: ”Nu permit nimănui să-și bată joc de mine și de ceilalți”

Sorin Apostoliceanu: Nu pot să permit nimănui să-și bată joc de mine și de ceilalți. Vi s-a dat cuvântul de fiecare dată, ați fost lăsată să vorbiți. Vă rog frumos să părăsiți sala ca să putem să ne desfășurăm ședința și vă rog frumos ca în procesul verbal să menționați acest lucru. Că am dispus aplicarea literei d).a articolul 233.

Dănuț Dinu: Aceste măsuri sunt graduale. Ați luat pe prima cu avertismentul, trecem la următoarea...

Sorin Apostoliceanu: Am înțeles! Am încercat, i-am retras cuvântul.

Cristian Gentea: Dacă mai faceți cu câțiva, trece proiectul!

Sorin Apostoliceanu: Dl primar, cred că asta a fost o glumă din partea dvs.

(...)

Dumitru Tudosoiu. Este o premieră. Eu sunt de acord când sunt situații în care nu te poți înțelege într-o ședință cu un consilier să se aplice regulamentul. Nu am niciun fel de probleme. Îmi pare rău că doamna Ana Stan beneficiază de chestiunea aceasta. Dar să știți, ca să fiți dvs. super precis, că avem și înregistrare, avem și înscrisurile din proceul verbal. Așa cum ați procedat din punct de vedere juridic al președintelui de ședință aplicând regulamentul pentru litera d) și s-a consemnat trebuia să citiți, ca și în cazul colegului Costescu, avertismentul.

Apostoliceanu: Poate nu ați înțeles. Le-am dat avertisment. Am vorbit cu dl secretar, s-a notat. Sunt toate cele patru, nu spune nicăieri în ce ordine... Mulțumesc că îmi purtați de grijă dar nu este cazul. (...) I-am spus, i-am atras atenția și dânsa a continuat fără să ceară cuvântul. A vorbit mai departe. Eu nu cred că alt consilier vreodată a făcut așa ceva până acuma. E o premieră la modul de comportare al fiecăruia. Ce s-a întâmplat a fost logic. Nu are nicio legătură cu proiectul acesta.

Cătălin Călugăru, secretarul municipiului: Vreau să fac precizarea care este în Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului Local, raportat la 233. Circuitul sancțiunilor este acesta. La prima abatere președintele de ședință atrage atenția consilierului local și îl invită să respecte regulamentul. Acesta este avertismentul. Consilierii locali care nesocotesc avertismentul și invitația președintelui de ședință și continuă să se abată de la regulament sunt chemați la ordine. Chemarea la ordine se consemnează în procesul verbal de ședință. În cazul în care după chemarea la ordine un consilier local continuă să se abată de la regulament, președintele de ședință îi retrage cuvântul. După ce i se retrage cuvântul, dacă acesta continuă, atunci președintele de ședință poate dispune eliminarea.

Sorin Apostoliceanu: Toate acestea, doar că nu s-a pus în procesul verbal în această formă. I-am luat cuvântul, am chemat-o la ordine, am rugat-o frumos...

Dănuț Dinu: „Eram obișnuit de la poliție: să taci și să înghiți!”

Dănuț Dinu: Sincer să fiu, eram obișnuit de la poliție, să taci și să înghiți, dar nu mi-am închipuit că într-o țară democratică să se întâmple așa ceva. După articolul acesta, în semn de protest eu o să părăsesc ședința. Mulțumesc.

Radu Bănică: Mi se pare foarte mult, pentru că a luat cuvântul fără să ceară voie, să fie dată afară din ședință. Nu e vorba doar de procedură. Mi se pare prea dură sancțiunea pentru a nu respecta cuvântul. Ca ați avut ceva personal, că v-ați supărat foarte tare...

Sorin Apostoliceanu: Nu a avut nimeni personal. Dar nu puteam să ne ne desfășurăm ședința. Dânsa intervenea de fiecare dată, ceea ce nu era normal.

Radu Bănică: Suntem consilieri de atâția ani. Știi bine de câte ori s-a luat cuvântul fără acordul președintelui. Nu s-a mai întâmplat niciodată asta. Chiar este prea mult!

În cele din urmă, după aproximativ 40 de minute de discuții, s-a votat proiectul privind aprobarea unui stimulent financiar pentru nou-născuți. Proiectul a picat!

În final, a părăsit ședința de Consiliu Local și Gelu Tofan, în semn de solidaritate cu Ana Stan.

Ana Stan: „A făcut acel  scandal doar ca să-și arate mușchii”

Ana Stan susține că nu au fost respectate prevederile Codului Administrativ atunci când a fost dată afară din sala de ședințe a Consiliului Local.

„Este un abuz fără precedent care s-a produs prin încălcarea evidentă, flagrantă a codului administrativ. Nu avea motiv domnul președinte de ședință să mă dea afară din sala de Consiliu pentru că a prejudiciat Consiliul de un vot. Dacă votul meu ar fi fost decisiv, prin lipsa mea din sală se putea schimba soarta votului. Din fericire, cum s-a văzut la vot, proiectul era departe de a fi avut susținere. Așa că a făcut acel scandal doar ca să-și arate mușchii. Este fără precedent și nu poate să mai existe un asemenea abuz pentru că se disturbă buna funcționare a Consiliului Local, se îngrădește libertatea de exprimare”, ne-a precizat consilierul local Ana Stan.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea