A recunoscut faptele! Afaceristul Mihail Derviș - condamnat pentru dare de mită

# A dat șpagă în secția de poliție

Mihail Derviș, patronul firmei de panificație Pani Enterprise din Curtea de Argeș, a fost condamnat, la sfârșitul anului trecut, la 1 an și 10 luni închisoare, cu suspendare. Afaceristul a încheiat cu procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea un acord de recunoaștere a vinovăției. Acordul a fost admis pe 13 decembrie 2022 de Tribunalul Vâlcea. Inculpatului i s-a dispus suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. De asemenea, lui Mihail Derviș i s-a interzis, timp de doi ani, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Prima mită: 2.000 de lei în secția de poliție

Într-un domeniu din ce în ce mai profitabil, firmele de panificație încearcă să își păstreze locațiile unde vând produse. „Lupta” pentru pâine devine aprigă. Iar patronii acestora ajung chiar să încalce legea pentru a supraviețui pe piață. Mihail Derviș a fost prins în flagrant, pe 15 noiembrie 2022, de ofițerii Direcției Generale Anticorupție, în timp ce încerca să dea șpagă unui polițist din Vâlcea, chiar în secția de poliție, pentru a nu deschide un dosar penal privind activitatea societății sale.

Ancheta polițiștilor a pornit de la o plângere formulată de administratorul unei societăţi de panificaţie care le-a sesizat faptul că o autoutilitară cu numere de Argeș comercializează pâine pe raza comunei Fârtăţeşti, sat Becşani, fără respectarea condiţiilor legale. Astfel, lucrătorii de poliţie au efectuat mai multe acţiuni în vederea depistării persoanei în cauză, în zile diferite.

Iar la data de 12.11.2022, în jurul orei 08.30, un agent şef de poliţie l-a depistat pe şoferul autoutilitarei cu pricina în timp ce comercializa pâine pe raza comunei Fârtăţeşti, la locuinţele persoanelor care domiciliau în această localitate, în numele SC Pani Enterprise SRL, fără a deţine documente legale în acest sens, se arată în dosar.

Pentru ca polițistul să nu transmită documentele de constatare întocmite către IPJ Vâlcea pentru a fi înregistrat un dosar penal, Mihail Derviș, administratorul societății de panificație din Curtea de Argeș, i-a oferit agentului, drept mită, 2.000 de lei.

„Astfel, în jurul orei 14.00, în aceeaşi dată de 12.11.2022, la sediul Postului de Poliţie Fârtăţeşti, s-a prezentat administratorul SC ... SRL, respectiv inculpatul Derviș Mihail care l-a întrebat pe agentul de poliţie care este situaţia salariatului societăţii, pretinzând că se interesează de stadiul documentelor întocmite de către lucrătorul de poliţie cu ocazia depistării angajatului său, în timp ce comercializa pâine. În timp ce purtau aceste discuţii, inculpatul a scos un plic de culoare albă (conţinând suma de 2000 lei), pe care l-a oferit lucrătorului de poliţie ..., pentru ca, în schimb acesta să nu mai transmită actele de constatare către IPJ Vâlcea-Serviciul Investigare a Criminalităţii Economice, pentru a dispune măsurile legale, respectiv pentru a fi înregistrat dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor economice sau pentru a fi dispuse măsuri contravenţionale”, arată procurorii în dosarul înregistrat pe rolul Tribunalului Vâlcea.

A doua mită: 5.000 de lei în secția de poliție

Pe fondul refuzului polițistului vâlcean, inculpatul a părăsit sediul poliției Fârtăţeşti. În încercarea de a ”îngropa” cazul și a face totul uitat, Mihail Derviș a mers, mai departe, la șeful Secției de Poliție Măciuca, căruia i-a dus în plic suma de 5.000 de lei pentru a nu transmite documentele colegilor de la IPJ Vâlcea.

Doar că a avut parte de o mare surpriză! Cei doi polițiști l-au denunțat la Direcția Generală Anticorupție (DGA) Vâlcea, iar acesta a fost depistat în flagrant în timp ce oferea bani în secția de poliție.

„În dimineaţa zilei de 15.11.2022, inculpatul (...) l-a contactat din nou telefonic pe ofiţerul de poliţie..., anunţându-l că a ajuns, iar acesta l-a preluat de la intrarea în sediul unităţii de poliţie, conducându-l în biroul său. După ce au ajuns în birou, inculpatul a reiterat ofiţerului de poliţie solicitarea de a nu îşi îndeplini atribuţiile de serviciu şi a nu transmite către IPJ Vâlcea, în calitate de organ competent, actele întocmite de către agentul de poliţie ... cu prilejul depistării în trafic a conducătorului auto al societăţii, cu scopul de a nu se proceda la dispunerea măsurilor de sancţionare prevăzute de lege. În timpul acestei solicitări, inculpatul Derviș Mihail a pus, pe biroul ofiţerului de poliţie, un plic de culoare albă. Inspectorul de poliţie... l-a întrebat pe inculpatul Derviș Mihail ce este cu acel plic, iar acesta i-a precizat că este pentru el, în schimbul neîndeplinirii sarcinilor de serviciu, astfel cum s-a menţionat anterior. Realizând că este vorba despre o sumă de bani, ofiţerul de poliţie a refuzat primirea acestora, anunţând prin mesaj telefonic DGA-SJA Vâlcea în legătură cu remiterea plicului cu bani. Imediat după acest moment, lucrători de poliţie din cadrul DGA-SJA Vâlcea, ca urmare a delegării de către procurorul de caz, au intrat în biroul în care se aflau cei doi, ocazie cu care au procedat la constatarea infracţiunii flagrante de dare de mită, context în care în plicul oferit de către inculpatul Derviș Mihail a fost identificată suma de 5000 lei, pe care a oferit-o şi a remis-o ofiţerului de poliţie...”, se mai arată în dosarul instanței.

Condamnat și cu banii luați

În cele din urmă, afaceristul a formulat o cerere prin care a precizat că dorește încheierea, în cursul urmăririi penale, a unui acord de recunoaştere a vinovăţiei. Inculpatul, care a fost asistat de avocat ales, a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor de dare de mită, în formă continuată (2 acte materiale) şi acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, fiind de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunității.

Dosarul a ajuns în instanţă, iar judecătorul Tribunalului Vâlcea a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între procurori și inculpat. Mihail Derviș a fost condamnat la 1 an și 10 luni închisoare cu suspendare. Pe parcursul termenului de supraveghere de doi ani, inculpatul va presta și o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile.

Totodată, s-a dispus și confiscarea de la inculpat a sumelor de 2.000 lei şi de 5.000 lei, bani oferiți polițiștilor drept mită. Mihail Derviș a fost obligat și la plata a 1.100 lei, cheltuieli judiciare către stat.

Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea